Populația civilă din mai multe țări europene, informată cum să acționeze în cazul unui atac nuclear
- Scris de Ziua de Cluj
- 21 Noi 2024, 08:10
- Eveniment
- Ascultă știrea
Vladimir Putin a semnat marţi o versiune actualizată a doctrinei nucleare a Kremlinului, care lărgeşte posibilitatea Moscovei de a apela la arsenalul său atomic.
Noul document, anunţat pentru prima dată în septembrie, permite forţelor strategice ale lui Putin să-şi desfăşoare armele devastatoare dacă Rusia sau Belarus sunt ameninţate de o naţiune non-nucleară susţinută de o putere nucleară.
Ameninţările care ar putea justifica un răspuns nuclear din partea conducerii Rusiei includ un atac cu rachete convenţionale, drone sau alte aeronave, potrivit documentului actualizat, a transmis monitorulapararii.ro. În acest context, mai multe țări din Europa își pregătesc populația civilă pentru a ști ce măsuri trebuie să ia în cazul unor atacuri aeriene și chiar nucleare.
Suedia a început să distribuie aproximativ cinci milioane de broșuri locuitorilor, îndemnându-i să se pregătească pentru eventualitatea unui război, cu instrucțiuni privind modul de stocare a alimentelor și a apei, dar şi ce să facă în cazul unui atac nuclear, pe fondul temerilor tot mai mari privind un conflict cu Rusia, a transmis adevarul.ro.
Ţara vecină Suediei, Finlanda, a lansat un nou site web de pregătire și după ce norvegienii au primit recent broșuri care îi instruiesc cum să se descurce pe cont propriu timp de o săptămână în caz de război și alte amenințări. Luni, guvernul Finlandei, care are o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, a lansat un site web care adună informații privind pregătirea pentru diferite crize.
Deşi Suedia și Finlanda erau considerate anterior state neutre, însă în prezent își sporesc gradul de pregătire pentru potențiale conflicte, mai transmite adevarul.ro. Vecinii baltici ai Suediei şi Finlandei, Norvegia şi Danemarca, au publicat la rândul lor liste de verificare pentru alimente şi medicamente pe care cetăţenii ar trebui să le aibă la îndemână.
Companiile din Germania au fost sfătuite să creeze planuri de criză care să detalieze responsabilităţile angajaţilor în timpul situaţiilor de urgenţă şi vor fi instruite să stocheze generatoare diesel sau să instaleze turbine eoliene pentru a asigura independenţa energetică. Pregătirea Germaniei urmează exemplul ţărilor nordice, unde broşuri şi e-mailuri au fost deja trimise în milioane de case cu sfaturi despre căutarea de adăpost, stocarea de provizii şi pregătirea militară de bază.