Porc sacrificat de Ignat în parcare la Cora

Porc sacrificat de Ignat în parcare la Cora
Zona din preajma hipermarketului a fost cuprinsă ieri la prânz de miresme de şoric pârlit la foc de paie. Nu puţini clujeni au dat fuga să vadă “minunea”: un porc a fost tăiat ca-n vechime chiar acolo, lângă parcare.

Grăsunul de 190 kg a fost adus de la Corneşti, din gospodăria preotului, şi a făcut deliciul multor orăşeni care duceau dorul gustului de "porc adevărat, de la ţară".

Tăierea porcului a avut loc ieri, de Ignat, ziua în care din moşi-strămoşi românii îşi sacrifică porcul de Crăciun. Inedita acţiune a fost organizată în cadrul evenimentului Produs de Cluj, în apropierea căsuţelor de lemn, de unde se pot cumpăra încă de la sfârşitul săptămânii trecute brânzeturi, cârnaţi, caltaboşi, kürtos kalacs, turtă dulce, şosete împletite din lână sau vin fiert. S-au fiert căldări cu apă, măcelarii de la Cosm Fan Carmangerie, organizatorii acţiunii, şi-au ascuţit cuţitele şi s-au apucat de treabă, sub ochii participanţilor parţial înfioraţi de moartea care s-a petrecut în faţa lor, dar şi nerăbdători, cu o mare poftă de a savura bunătăţile ce urmau să fie preparate din carnea porcului. Animalul a fost mai întâi asomat şi apoi înjunghiat, împăcând astfel tradiţia cu normele europene.

În bliţurile aparatelor foto şi filmat din cele mai inedite unghiuri de presa vigilentă care a monitorizat evenimentul, grăsunul a fost învăluit în paie care au ars cu spectacol minute în şir. Atmosfera s-a umplut de miros ademenitor de şoric şi funingine, iar porcul a cunoscut toate manevrele obişnuite măcelarilor, sub privirile pensionarilor, care au început să se adune de jur-împrejur. "Am fost aseară la spectacolul de colinde de la Cora şi acolo s-a anunţat că azi se face aici tăierea porcului. Am crescut la ţară şi tare-mi plăcea ziua de Ignat. Acuma stau la bloc, aici peste drum, şi numai la soră-mea, la ţară, mai putem merge la tăierea porcului. Anul ăsta nu m-am dus", mărturiseşte Otilia Chertes, una dintre femeile din public. Clujeanca spune că se dă în vânt după cârnaţi, jumări şi caltaboşi, mai ales dacă sunt făcute după metoda tradiţională.

"Mai cumpărăm şi de la măcelărie, dar nu au gust ca şi ăsta. Mi-au adus copiii din Sălaj de data asta, nu mă uit la astea din târg. Orice mâncare de la ţară parcă e mai bună. Aici, la oraş, mai ţin post, mă duc la biserică. Cum făceau părinţii facem şi noi. Îi învăţăm şi pe copii", susţine clujeanca. Alţii recunosc, hâtru, că au venit mai mult pentru a da pe gât câteva păhărele de ţuică, oferite insistent de gazde, iar clujenii sosiţi după tranşarea cărnii spun că au venit cu copiii, "să vadă şi ei cum tăia bunicul porcul".

Animalul a fost frecat cu cenuşă, cu sare şi spălat cu grijă, după care a fost tăiat rapid în bucăţi. O bucată de carne a fost dusă imediat pentru analize de specialitate chiar de directorul firmei organizatoare, Cosmin Moldovan. "L-am asomat, conform cerinţelor Comunităţii Europene, l-am finisat cu butelia, ca să aibă aspect comercial. Aicea-l pregătim şi aicea se consumă, aşteptăm să vină tot Clujul la pomana porcului", a precizat patronul carmangeriei din Sânnicoară. Organizatorii au ţinut ca tot spectacolul să aibă loc de Ignat, conform tradiţiei. "Vrem să mulţumim astfel Clujului, consumatorilor noştri, cu o tradiţie veche. La noi, porcii se pregătesc altfel, automat, după norme. Asta e ca să nu uităm tradiţia", a explicat Moldovan.

Porcul a fost crescut în gospodăria preotului din Corneşti, de unde a fost cumpărat cu 7,5 lei kilogramul. "Îl plătim abia după ce va fi lăudat de oamenii care s-au bucurat de ospăţ", a mai spus patronul.

 

Comenteaza