Precizările Excelenţei Sale Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii în România, trimise pe adresa ZIUA de CLUJ

Precizările Excelenţei Sale Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii în România, trimise pe adresa ZIUA de CLUJ
Drept la replică al ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, referitor la articolul publicat de Ziua de Cluj în data de 3 august, sub semnătura domnului Adrian Demian-Groza, intitulat “Peripeţiile spiritului antic şi etern prin mahalalele Bucureştilor” (http://www.ziuadecj.ro/editorial/peripetiile-spiritului-antic-si-etern-prin-mahalalele-bucurestilor-71560.html)

Domnul Adrian Demian-Groza a ratat mesajul transmis de Ambasada britanică prin organizarea evenimentului dedicat Olimpiadei, organizat săptămâna trecută, în Ferentari, alături de organizaţia neguvernamentală Policy Center for Roma and Minorities şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Într-adevăr, acest cartier bucureştean se confruntă cu mari probleme economice şi sociale. Tocmai de aceea, am sărbătorit spiritul olimpic aici pentru că oamenii din comunitate au ales sportul ca o metodă de a rezolva unele dintre aceste probleme.

Când Londra a fost desemnată gazda Olimpiadei de vară din 2012, marele campion olimpic Sebastian Coe îşi exprima speranţa că jocurile vor "ajunge la tinerii din toată lumea, conectându-i la o sursă de inspiraţie extraordinară, la valori olimpice, îndemnându-i să aleagă sportul... astfel încât vieţile lor să devină mai bune".

Am vizitat Ferentari pentru prima oară anul trecut, pe vremea când autorităţile locale construiau o nouă sală de sport pentru şcoala de cartier. Ea a fost inaugurată de ceva vreme şi, împreună cu un club de educaţie alternativă coordonat de Policy Center for Roma and Minorities, oferă o şansă tinerilor care altfel ar pierde timpul pe străzile din cartier. Ei pot acum să ia parte la activităţi constructive şi, prin sport, să se dezvolte şi să deprindă noi abilităţi. La evenimentul nostru de săptămâna trecută, de exemplu, am organizat concursuri de baschet, fotbal şi atletism.

Copiii din zonă fac acum sport aproape în fiecare zi; în acelaşi timp s-a observat că merg mai des la şcoală şi iau note mai bune. Sportul poate oferi o şansă chiar şi celor care trăiesc în condiţii foarte dificile şi îi învaţă să aprecieze spiritul de echipă şi competiţia onestă. Sportul îi ajută să învingă prin forţe proprii sau să înveţe să piardă, ajutând la dezvoltarea personală, atât fizic, cât şi emoţional. Copiii din Ferentari au înţeles că au o şansă, indiferent de problemele cu care se confruntă.

Pe 29 august vom marca un an până la Jocurile Paralimpice de la Londra, când sportivii cu dizabilităţi vor intra în competiţie la rugby, baschet, scrimă, navigaţie, atletism şi tenis de masă. Oraşul dumneavoastră, Cluj, şi-a adus propria contribuţie la mişcarea paralimpică prin găzduirea, în ultimii cinci ani, a competiţiei internaţionale de tenis de masă "Romanian International Table Tennis Open", dedicată persoanelor cu dizabilităţi. Unii dintre participanţi vor avea chiar posibilitatea să concureze, anul viitor, pentru o medalie olimpică.

Ideea centrală este că sportul este pentru toţi. Talentul nu discriminează în niciun fel. Unii dintre cei mai de seamă sportivi provin din mediile cele mai dezavantajate. Atunci când un campion olimpic trece peste aceste imense obstacole, fie un handicap fizic sau dezavantaje economice şi sociale, performanţa sportivă este cu atât mai impresionantă. Acesta este spiritul olimpic şi sper ca, odată cu desfăşurarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Londra de anul următor, să inspire tinerii din întreaga lume, inclusiv din România.

Martin Harris
Ambasadorul Marii Britanii
în România

 

 

Comenteaza