Prefectul cere dezafectarea lacurilor de la Câmpeneşti

Prefectul cere dezafectarea lacurilor de la Câmpeneşti

Cele cinci lacuri de la Câmpeneşti au pus pe jar localnicii şi autorităţile. Primăria Apahida este acuzată că nu a efectuat lucrările de siguranţă şi de aceea s-a ajuns la inundarea gospodăriilor. Prefectul cere dezafectarea lacurilor, iar primarul din Apahida consideră că apa nu a putut curge din pricina unui pod subdimensionat.

 

60 de case, culturile de pe 150 de hectare de teren, mai multe drumuri comunale şi podul care face legătura între satul Câmpeneşti şi DN1C Cluj-Napoca - Dej au fost distruse de inundaţiile din ultimele zile în comuna Apahida.

 

Ioan Varga locuieşte de 20 ani în satul Câmpeneşti din comuna Apahida şi este una dintre persoanele cele mai afectate de viiturile din această săptămână. “La Câmpeneşti a fost nenorocire. Arată ca noua Veneţie.  Apa a venit spre Câmpeneşti din Valea Feiurdului şi Valea Câmpeneştiului. Am un metru de apă în casă. în aceeaşi situaţie se află încă zece vecini”, a povestit Varga. Omul s-a plâns şi că nu a primit niciun ajutor din partea autorităţilor.

 

 “Nu a venit nimeni de la Primărie să ne ajute sau măcar să ne dea o bucată de pâine. Am avut noroc că mi-am dus animalele sus pe deal, la nişte vecini”, a adăugat bărbatul. El acuză Primăria Apahida că nu a luat la timp măsuri care să fi salvat casele de la inundaţii.

 

 “Alaltăieri (marţi –n.red.) a venit o ploaie, iar supraplinul de la iaz a ieşit. Cei de la Primărie n-au dat drumul apei din iaz la timp, iar la trei noaptea a ieşit din lac. într-o oră am fost cu toţii inundaţi. La mine în casă apa a fost de un metru. Eu am un magazin alimentar şi toată marfa s-a distrus. Apa le-a luat vecinilor stupii de albine”, a precizat Varga.

 

Pe de altă parte, Ionel Fărcaş, primarul comunei Apahida, susţine că a intervenit pentru a limita efectele inundaţiilor. “S-au distrus drumuri comunale, s-a rupt podul de la Câmpeneşti, care face legătura cu Apahida şi pentru care o să avem nevoie de 350.000 lei. 60 de case au fost afectate şi 150 de hectare de grădini”, a declarat Fărcaş. Primăria deţine 125 de hectare de luciu de apă: un iaz şi patru lacuri.

 

“Am avut un singur lac care şi-a depăşit cota, însă mai în jos de el era un lac gol care a preluat apa. Am avut şansa că au fost două lacuri goale. Casele nu au fost inundate de lac. Din pârâul Valea Feiurdului a intrat apa în lac. Casele au fost inundate de pârâul care intra într-un iaz al nostru. Lacul s-a scurs într-un deversor care s-a întâlnit cu Valea Câmpeneştiului şi zona s-a transformat într-un lac mai mic”, a explicat inundaţiile din zonă Grigore Fati, viceprimarul din Apahida.

Potrivit Administraţiei Bazinale Someş-Tisa, două dintre cele patru lacuri din Câmpeneşti, EC1 şi EC6, au fost umplute, pentru limitarea pagubelor produse de apă şi diminuarea undei de viitură, după ce din cauza ploilor torenţiale din ultima perioadă, în zona Feiurdeni, iazul cu acelaşi nume a inundat albia canalului, numeroase proprietăţi private, dar şi patru podeţe, iar un pod a fost serios avariat. Apa a fost deversată din iaz printr-un deversor spre canalul de evacuare dinspre Someşul Mic.

 

Situaţia survine după ce în ultimii doi ani Primăria Apahida nu a reuşit finalizarea lucrărilor necesare pentru punerea în siguranţă a sistemului de iazuri. Aceasta, după ce pentru aceste lucrări fusese emisă o autorizaţie de funcţionare, în octombrie 2008, în condiţii de restricţii privind siguranţa amenajării piscicole cu supraveghere specială şi un program de etapizare pentru conformare faţă de cerinţele legale.

 

Acum, din cauza unor probleme apărute la lucrările executate, în special la digurile heleşteelor din avalul iazurilor, autorizaţia este dependentă de lucrările de punere în siguranţă. “Până în prezent, Primăria Apahida nu a finalizat lucrările necesare de punere în siguranţă”, se arată într-un document al ABST. Autorizaţia a fost emisă în 28 octombrie 2008 de către Comisia Teritorială de Avizare a Barajelor Transilvania. “Adevărul este că toate lucrările cerute atunci s-au făcut. Inundaţiile (din Apahida - n.red.) au fost cauzate de podul de pe DN1, care a fost proiectat subdimensionat”, a spus primarul Ionel Fărcaş.

 

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj au lucrat pentru a desfunda sistemul de canalizare de la Jucu şi Câmpeneşti. “în Câmpeneşti tot curge apa ca la izvor, dar şi poziţionarea geografică face ca apa să se adune în acea zonă”, a declarat Vasile Şomlea, şeful ISU.

 

Şi prefectul Florin Stamatian a atras, ieri, atenţia asupra pericolului pe care îl constituie lacurile din zonă. “Nu vreau să aşteptăm să se întâmple un dezastru din cauza lacului din Câmpeneşti. Trebuie luate măsuri pentru a preveni acest lucru”, a precizat Stamatian, care le-a cerut celor de la Administraţia Apelor să dezafecteze lacurile dacă nu se fac lucrări de amenajare pentru siguranţă.

 

 

 

 

Comenteaza