Premieră în dosarul “Bacul xeroxat”

Premieră în dosarul “Bacul xeroxat”
Eveniment în justiţia clujeană: patru inculpaţi din dosarul privind fapte de corupţie la bacalaureat vor scăpa mai uşor pentru că şi-au recunoscut integral faptele.
Potrivit unei noi legi, cunoscută drept “mica reformă în justiţie”, patru dintre inculpaţii din dosarul “Bacul xeroxat” au fost judecaţi ieri în procedură de urgenţă şi vor avea parte de o reducere a pedepsei cu o treime din maximul prevăzut de lege. Cei judecaţi de urgenţă sunt trei directori de liceu, acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, şi un candidat de la bacalaureat, care a recunoscut că a dat mită.

Trei dintre profesorii inculpaţi, Ioan Rus, Ioan Văidăhăzan şi Dorel Avram, alături de un candidat de la bacalaureat, sunt primii beneficiari de la Cluj ai “micii reforme a justiţiei”. Inculpaţii şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedură de urgenţă, potrivit unei legi care a intrat în vigoare la finele lunii octombrie. Un al patrulea inculpat acuzat de luare de mită în acest caz, profesorul universitar Ilie Cornoiu, nu şi-a recunoscut fapta. “Într-adevăr, este o premieră la Cluj. Prin această nouă lege s-au accelerat cauzele aflate în primă instanţă”, spune avocatul Tiberiu Ban. “Mica reformă a justiţiei”, Legea nr. 202/2010 a fost publicată în 26 octombrie 2010 în Monitorul Oficial, Partea I. Conform acestei legi, dacă un inculpat îşi recunoaşte vinovăţia în faţa instanţei de judecată şi spune că probele care au fost administrate în faza de urmărire penală sunt corecte, procesul se încheie şi se reduce pedeapsa cu o treime.

Potrivit rechizitoriului, cei patru profesori ar fi pus la punct un plan prin care ar fi fraudat bacalaureatul la trei sesiuni, până când au fost prinşi. Metoda consta în înlocuirea lucrărilor candidaţilor care le dădeau bani cu altele xerocopiate, rezolvate corect. Procurorii susţin că Rus a adunat peste 20.000 de euro, Avram ar fi luat 14.000 de euro, Văidăhăzan 5.000 de euro şi Cornoiu 4.200 de euro. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată peste 50 de candidaţi pentru dare de mită. Instanţa a amânat ieri pronunţarea la cererea avocaţilor, care au dorit să depună şi concluzii scrise.


Comenteaza