Premieră la UBB: doctor honoris causa pentru o personalitate a Chinei

Premieră la UBB: doctor honoris causa pentru o personalitate a Chinei
În deschiderea ceremoniei de acordare a titlului de doctor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) directoarei generale a Fundaţiei Hanban din Beijing, rectorul Andrei Marga a vorbit despre tendinţele internaţionale ale învăţământului superior.

Marga a evidenţiat cooperarea îndelungată a ţării nostre şi a UBB cu Republica Populară Chineză, în care "sute de tineri români învaţă chineza, întreprinzătorii chinezi sunt tot mai mulţi în jur, zeci de profesori, zeci de studenţi au vizitat an de an China, zeci de studenţi chinezi au venit spre Cluj". Rectorul UBB a subliniat faptul că această ţară are "cel mai voluminos sistem de învăţământ superior din lume", cu peste 29 milioane de studenţi, la admiterea din 2008 fiind preluaţi peste 6 milioane de tineri.

Ceremonia a marcat şi o premieră, fiind întâia dată când UBB acordă cel mai înalt titlu academic unei personalităţi chineze. Un alt motiv pentru care momentul a fost numit "istoric" îl constituie personalitatea şi responsabilitatea publică, precum şi "înaltele calităţi de manager şi lider ale doamnei Xu Lin (foto), care dirijează o reţea foarte eficientă de institute Confucius pe glob". "În oaspetele nostru de astăzi avem un reprezentant al Chinei, ţară care şi-a asigurat cea mai impetuoasă dezvoltare printre ţările lumii în ultimele decenii", a rostit Andrei Marga.

În cuvântarea de primire a titlului, Xu Lin şi-a exprimat mulţumirea pentru omagiul adus. "Am fost foarte impresionată să văd în universitatea de aici dotări avansate şi o foarte bună calitate a organizării învăţă-mântului. M-am bucurat şi să cunosc studenţi care vorbesc limba chineză", a declarat invitata.

 

Comenteaza