Premieră mondială la Cluj: angajări din studioul TV

Premieră mondială la Cluj: angajări din studioul TV
AJOFM Cluj a pus la punct un proiect revoluţionar prin care mii de români vor lua parte la interviuri şi probe profesionale pentru locuri de muncă în ţările nordice şi în Austria fără ca ei sau angajatorii să plece din localitatea în care se află.


Proiectul realizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj se numeşte "Studio TV de ocupare a forţei de muncă în Europa", iar ţările alese au cel mai mare număr de locuri de muncă disponibile pentru cetăţenii altor state. Este cel de-al treilea proiect în cadrul Axei Stimulării Ocupării Transnaţionale, va cuprinde judeţele Cluj şi Alba şi se află în stadiul de redactare.

"Prin intermediul acestui studio angajatorii, identificaţi de consilierii EURES, vor putea vorbi prin intermediul internetului cu candidaţii propuşi de noi. Dacă se caută strungar şi agentul economic din Suedia doreşte să îl vadă pe om lucrând la strung, încheiem o colaborare cu o firmă de profil şi apoi filmăm proba. Îi scutim astfel pe români să caute în neştire joburi şi pe angajatori să finanţeze deplasări în ţara noastră", a explicat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj. Bugetul proiectului este de 5 milioane de euro şi va avea o durată de trei ani. Finanţarea provine de la Uniunea Europeană, prin programul Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU).

Sistemul nu a mai fost implementat până acum nicăieri în lume, susţine Don. "Ţările partenere au fost alese din rândul celor care au cel mai mare necesar de forţă de muncă pentru cetăţeni din alte state decât ale lor. În Marea Britanie, de exemplu, sunt 400.000 de asemenea locuri libere, Belgia are nevoie de aproximativ 90.000 de oameni şi Suedia a anunţat un necesar de 23.000 de angajaţi", a precizat Don. Alte ţări incluse în acţiune sunt Norvegia, Finlanda, Austria şi Danemarca. De această dată însă, proiectul nu îi are ca public-ţintă pe şomeri, ci pe specialiştii în diverse domenii care vor un loc de muncă mai bine plătit, într-o ţară civilizată. Proiectul va fi depus în aprilie la AMPOSRDU, iar în iunie va începe contractarea. Primele interviuri filmate în studioul de la Cluj vor avea loc, potrivit estimărilor directorului AJOFM, la sfârşitul acestui an.

Angajări prin Skype

La nivel internaţional funcţionează de câţiva ani un sistem asemănător de contact între angajatori şi cei care candidează pentru diferite locuri de muncă. Firmele de recrutare îi convoacă, astfel, şi pe românii dornici de a obţine joburi "afară" la interviuri pe Skype, un program care permite comunicarea prin transmisia sunetului şi a imaginii interlocutorilor pe internet. Chiar dacă în România sunt mai populare programele de chat gen Yahoo Messenger, interviurile de angajare pe Skype au avantajul reducerii multor costuri aferente deplasării pentru dialogul "faţă în faţă".

 

Comenteaza