Premieră mondială la Cluj: tumoră de un kilogram, extirpată de pe faţa unui copil
- Scris de Cristina Pirvu
- 18 Sep 2012, 23:06
- Eveniment
- Ascultă știrea

Andrei Dima, un copil de cinci ani din judeţul Călăraşi, se luptă pentru supravieţuire de un an, când i-a apărut un ganglion în zona gâtului. După numeroase consulturi medicale, părinţii micuţului au aflat că are cancer, iar ganglionul s-a dezvoltat într-o tumoră care i-a acoperit o mare parte din zona feţei. Singura şansă de supravieţuire pentru copil a fost operaţia la care a fost supus ieri de o echipă de medici condusă de profesorul universitar Teofil Lung, şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială.
Copilul a intrat în sala de operaţie în jurul orei opt dimineaţa, intervenţia încheindu-se după mai bine de patru ore. "Anul trecut, la sfârşitul lui mai, lui Andrei i-a apărut un ganglion şi am mers la medicul de familie din comună. El ne-a îndrumat către spitalul din Olteniţa şi apoi am ajuns la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, iar de acolo ni s-a recomandat să i se ia o biopsie băiatului şi de atunci a început chimioterapia. După ce a făcut biopsia, faţa lui Andrei a început să se umfle exagerat de mult", a declarat Gheorghe Dima, de 40 de ani, tatăl copilului. Timp de un an, cât a fost în grija medicilor de la Institutul Fundeni, Andrei a trecut prin 17 şedinţe de chimioterapie şi alte 19 de radioterapie. "Tumora a ajuns la 700 de grame. Tumora era pe faţa lui Andrei şi chiar îi ieşise prin gură, unde avea mărimea unui ou de găină. Dumnezeu l-a ajutat şi a reuşit să se hrănească normal, în ciuda tumorii", a povestit bărbatul, care pentru a-şi salva băiatul a făcut numeroase sacrificii. "Am vândut terenuri şi aurul pe care îl aveam în casă. Noi suntem nişte oameni de rând. E singurul nostru copil şi îl iubim foarte mult", a spus Dima. Familia a venit cu copilul la Cluj în urmă cu o săptămână. Părinţii lui Andrei au aflat în jurul orei 12:30 că medicii clujeni au reuşit să îndepărteze tumora. "Sunt foarte bucuros, cel mai bucuros. Simt că m-am mai născut o dată. Nu contează cât durează recuperarea, important e să fie bine şi sănătos", a spus tatăl băiatului.
Cei doi, mama şi tatăl băiatului, s-au rugat pe toată durata intervenţiei chirurgicale. "Ne-am rugat la biserică şi am aprins lumânări tot timpul cât a durat operaţia. Am cumpărat şi o icoană. Pe la ora 12:30, am aflat că Andrei e bine, că domnul profesor a ieşit din operaţie. Niciun alt doctor nu ne-a dat vreo şansă. Toţi îmi spuneau că este o tumoră inoperabilă. Doamna doctor de la Fundeni care s-a ocupat de el ne-a spus că a făcut totul ca să îl ajute pe Andrei, dar, din păcate, tumora creştea din ce în ce mai mult", a spus Cristina Dima, mama copilului.
Medicul Teofil Lung, cel care a condus intervenţia chirurgicală, a ieşit încântat din sala de operaţii. "Am biruit şi de data asta în folosul bolnavului! Tumora este extirpată în limite oncologice. Controlul histopatologic ne va spune dacă mai sunt celule tumorale, undeva pe margine. Noi sperăm că nu. Există un defect post-operator imens, copilului îi lipseşte mandibula, mare parte din maxilar, dar am putut să păstrăm globul ocular. Sper să fie şi funcţional", a spus medicul. Tumora a fost extirpată într-un timp record de două ore şi 10 minute, cea mai mare parte a timpului intervenţiei fiind dedicată unor corecţii plastice necesare copilului. "Copilul va funcţiona cu o sondă nazo-gastrică de alimentare, o să îi facem şi o traheostomie, pentru ca aerul să intre şi să iasă direct fără să fie nevoie de cavităţile bucală şi nazală. Peste un an o să îi facem o reconstrucţie a hemifeţei pe cale microchirurgicală", a explicat Lung. La operaţie au luat parte, pe lângă şeful clinicii, doi medici rezidenţi, un anestezist şi mai multe asistente. "Operaţia este o premieră mondială pentru că nu prea sunt tumori aşa de mari la copii şi pentru că aceste tumori când ajung în această fază nu vrea să le opereze nimeni. Tumora cântăreşte 700 de grame. Era foarte grea şi era foarte consistentă, probabil că are un ţesut fibros", a precizat doctorul.
Pacienţii îi cer sfaturi pe Facebook
Medicul Teofil Lung are o pagină pe reţeaua de socializare Facebook, unde pacienţii sau rudele acestora îi cer sfaturi cu privire la operaţii. "Domnule doctor, aseară am auzit de dumneavoastră. Vă rog din inimă să mă ajutaţi şi pe mine. Am o soră bolnav cu diagnosticul Graves Basedow. Nu ştiu unde să mai mergem, vă rog să îmi spuneţi dacă mai are vreo şansă şi ce tratament trebuie să urmeze", i-a scris medicului Maria Mia, o femeie care locuieşte în Italia.