Preşedintele României: "Voi susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării la Schengen"

Preşedintele României:
Traian Băsescu a declarat că va susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării României la spaţiul Schengen, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe funcţionarea instituţiilor, problemele fiind la respectarea de către politicieni a statului de drept.

Băsescu a subliniat, în conferinţa de presă susţinută duminică la Cotroceni, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ANI, DNA, Parchetului General sunt menţionate în raport cu îmbunătăţiri ale activităţii, independenţă, consistenţă, forţă şi capacitatea de a-şi face treaba în orice condiţii politice.

"Asta justifică solicitarea noastră de a se menţine pe agendă discuţia cu privire la intrarea în spaţiul Schengen în luna martie. Şi voi susţine fără rezerve acest punct de vedere", a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a arătat că şansele României de a obţine o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creşte dacă s-ar rezolva problemele menţionate în raportul MCV cu privire la Parlament şi miniştrii cercetaţi penal.

Preşedintele a arătat că guvernarea USL ar putea să facă o scrisoare oficială adresată conducerilor instituţiilor UE şi statelor membre în care să se angajeze la remedierea problemelor politice constatate în raportul MCV.

"Aş transmite guvernelor statelor membre o scrisoare în care aş spune «Aşa a fost, dar vom rezolva problema aici, aşa a fost, dar până la data nu ştiu care vom face următorul lucru», în aşa fel încât dezbaterea din Consiliul JAI din martie să nu se facă fără să fie această scrisoare. Este o părere a mea", a spus Băsescu, arătând că e mai bine ca aceste lucruri să fie menţionate în scris pentru că la nivelul UE "nimeni nu ar gândi că scrii ceva şi apoi nu îndeplineşti".

Preşedintele a spus şi că ar creşte şansele privind aderarea la spaţiul Schengen dacă statelor membre le-ar fi prezentate unele modificări de poziţii ale Parlamentului şi Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV sau angajări ale politicienilor de a nu mai ataca magistraţii.

 

Comenteaza