Preţul salvării de la demolare a unui bloc

Preţul salvării de la demolare a unui bloc
Constructorul a fost obligat prin sentinţă la plata a 437.000 de euro către proprietarul terenului vecin.
Pentru a nu pune în executare sentinţa de demolare a unui bloc locuit, vecinul acestuia a încheiat cu constructorul un contract de vânzare-cumpărare pentru proprietatea sa. Pe motiv că nu şi-ar fi achitat la timp datoria, constructorul a fost dat în judecată, iar instanţa a hotărât că trebuie să achite 228.000 de euro plus penalităţi de întârziere de 209.000 euro. Sentinţa poate fi atacată cu apel.

Firma Competiţia Import Export, deţinută de Mircea Florea, a demarat în aprilie 2010 procesul prin care solicită banii de la Ionel Briciu, beneficiarul autorizaţiei de construcţie anulate anterior de instanţă pe motiv că blocul nu respectă distanţa legală faţă de proprietatea vecină. “Blocul este la 50 de centimetri de proprietatea mea, în loc de circa şase metri cât ar trebui, conform legii”, a explicat reclamantul Mircea Florea. Acesta a achiziţionat o clădire neterminată, despre care spune că intenţiona să o transforme în hotel înainte de ridicarea blocului cu cinci etaje.

Potrivit unei expertize, blocul lui Briciu este la 3,80 metri de imobilul vecin. “Am dat pe clădire 100.000 de euro. Singura modalitate ca blocul să intre în legalitate este ca investitorul să-mi cumpere proprietatea. Am încheiat un antecontract pentru 230.000 de euro, dar nu mi-a mai dat banii”, a spus Florea. Avocatul lui Briciu are altă variantă. “Clientul meu a virat banii pentru Florea într-un cont bancar al unui apropiat al acestuia, Claudiu Spumă, şi are martor care era cu el la bancă atunci când s-a realizat depunerea, numai că nu a fost admisă audierea martorului. Sperăm ca la instanţele superioare să putem aduce martorul”, a declarat avocatul Marius Harosa.

Tribunalul Comercial a admis cererea de chemare în judecată şi l-a obligat pe Briciu la plata echivalentului în lei la cursul de schimb al Băncii Naţionale din ziua efectuării plăţii a sumei de 227.999 euro, cu titlu de rest de preţ, precum şi a 209.236 euro, cu titlu de penalităţi de întârziere. De asemenea, constructorul trebuie să achite cheltuielile de judecată în favoarea firmei reclamante în cuantum de 22.000 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru şi timbre judiciare. “Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în sentinţa Tribunalului Comercial.

Sentinţa irevocabilă de anulare a autorizaţiei de construcţie şi de desfiinţare a imobilului de pe Valea Gârbăului a fost emisă de Curtea de Apel în primăvara anului trecut, după doi ani de judecată, timp în care instanţa a dispus şi suspendarea lucrărilor. Numai că şi în aceste condiţii blocurile au fost finalizate, iar apartamentele, vândute unor oameni care au picat la mijloc într-un conflict, riscând să-şi piardă locuinţele pe care au dat bani grei. “Noi, care am putea fi afectaţi, nici nu am participat la procesul privind demolarea. Sperăm ca cel care a construit să găsească o soluţie şi să se termine odată scandalul acesta care ne ţine pe jar de atâta vreme”, a afirmat un locatar din bloc. Fiul lui Ionel Briciu, Călin, cel care s-a ocupat de investiţie, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. Ionel Briciu ne-a spus, într-o discuţie din vara lui 2010, că Florea şi-a dat acordul verbal, înainte să înceapă lucrările, cu privire la distanţa faţă de proprietatea lui, dar că a intentat proces după finalizarea imobilului de locuinţe.

Comenteaza