Prima reuşită clujeană pe un vârf de peste 8.000 de metri FOTO
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Oct 2016, 15:53
- Eveniment
- Ascultă știrea
Nici pentru Cipcigan ascensiunea vârfului nu s-a lăsat fără urmări: a suferit degerături de gradul II şi III la toate degetele de la piciorul drept şi la degetul mare de la piciorul stâng şi a trebuit să fie evacuat cu elicopterul după atingerea vârfului, iar în prezent urmează un tratament de recuperare.
"A fost un accident, o greşeală, nu toată lumea care urcă păţeşte aşa ceva. La mine a fost un cumul de factori. În tabăra 3, înainte de vârf, a fost o temperatură de -25 de grade, în noaptea vârfului a fost foarte rece, a fost un moment în care am crezut că mi-au îngheţat mâinile şi am stat o jumătate de oră se le încălzăsc, după care am reuşit să continui ascensiunea. Nu m-am gândit niciun moment să renunţ. A fost un munte extraordinar, care ne-a oferit şi greutăţi, dar şi lucruri frumoase. A cuceri un munte e impropriu spus, noi îl urcăm, nu îl curerim. Muntele ne-a cucerit pe noi, va rămâne în inimile noastre mulţi ani de aici înainte. Manaslu este al patrulea munte ca periculozitate din lume, am trecut peste poduri, peste crevase, am avut o zonă periculoasă, am avut cinci scări peste crevase, cea mai lungă a fost de 4,5 m peste o crevasă. La 1 octombrie, când am ajuns pe vârf, m-am gândit la cei dragi, la familia mea, apoi m-am gândit să fac poze. Am vrut să sun acasă dar nu a funcţionat telefonul prin satelit", a mărturisit alpinistul Vasile Cipcigan într-o conferinţă de presă.
Pentru ziaristul Titus Crăciun a fost prima expediţie montană în afara României, precizând la plecarea din Cluj că demersul său este în egală măsură şi unul jurnalistic, dorind ca prin materialele pe care le va publica să contribuie la popularizarea alpinismului. La final de expediţie, aventura sa pe Manaslu se va transforma într-o carte.
"A fost o onoare să fiu parte din echipa al cărei lider, alpinistul Vasile Cipcigan, a devenit primul clujean pe un optimar. Pentru mine a fost prima experienţă peste 2.500 metri şi prima în afara României. Am învăţat multe şi cu siguranţă am să ştiu să gestionez mult mai bine astfel de situaţii în viitor. Practic, pe măsură ce altitudinea creştea, am început să am dureri de cap şi ameţeli, lucruri comune pentru alpiniştii care se află la o primă ascensiune de acest gen. M-am tratat cu analgezice, doar că făcusem o gastrită de care nu ştiam şi lucrurile nu au mers deloc bine. Eram deja la 6.000 de metri și coborând în tabăra de bază am vomat sânge timp de patru zile. Medicul mi-a spus că trebuie să cobor la 4.000 de metri, unde am făcut o cură cu apă şi orez timp de trei zile. Doar că "refacerea" m-a cosat cam 10% din greutatea corporală și o interdicție de a mai urca. Interdictia am tradus-o în română cu termenul "recomandare". Așa că după "surghiun" m-am alăturat lui Vasile în drumul său spre vârf. După noaptea din tabăra 2, împreună cu Vasile am decis că e mai întelept și pentru mine și pentru expediție să nu încerc să cațăr mai sus, neavând aclimatizarea finalizată și nici o stare fizică optimă. Așa că m-am oprit - de data asta la 6.400", a punctat jurnalistul.
Expediţia pe Manaslu este prima reuşită clujeană pe un vârf de peste 8.000 de metri. Pregătirea pentru această aventură a durat circa un an şi jumătate. Costurile s-au ridicat la suma de 17.000 de euro, fără a lua în calcul echipamentul necesar.
"Apreciez lucrurile noi, care ne scot din mediocritate ca valoare a societăţii în care trăim. Ar trebui să avem parte de mai multe iniţiative de acest fel şi trebuie se ne mândrim cu reuşita expediţiei clujeană pe Manaslu", a spus şi Daniel Metz, CEO NTT DATA, unul din sponsorii acestui proiect.
Vasile Cipcigan, care este şi şef formaţie în cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, a mai participat la expediţiile de cucerire a vârfurilor Khan Tengri (5.642 m), Denali (6.194 m) şi Aconcagua (6.962 m).
În viitorul apropiat, Vasile Cipcigan şi Titus Crăciun vor anunţa o nouă expediţie programată pentru 2017.