Prima zăpadă a anului deschide pârtiile Clujului

Prima zăpadă a anului deschide pârtiile Clujului
Clujenii pasionaţi ai sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi de miercuri să se bucure de zăpadă la un pas de Cluj, pe pârtia de la Feleacu. Tot din această săptămână se va putea schia la Băişoara şi la Buscat.

Cea mai apropiată pârtie a Clujului are un tun de zăpadă nou, adus din Italia, care a costat nu mai puţin de 30.000 de euro. Administratorii au planuri mari pentru anii viitori, în care este inclusă şi o bază de agrement la Mărişel.

Deschiderea pârtiei de schi de la Feleacu va avea loc miercuri, de la ora 14:00. Va fi prima dată în această iarnă când se va schia, toate eforturile de amenajare a pârtiei de până acum fiind zădărnicite de temperaturile prea ridicate pentru această perioadă. "În noiembrie temperaturile au fost mult mai scăzute. Dacă am fi avut curajul să dăm drumul la tunuri, am fi putut să deschidem pârtia atunci", a precizat Vasile Mureşan, unul dintre administratorii pârtiei.

Între noutăţile pe care obiectivul le aduce publicului din acest sezon se numără un tun de zăpadă nou, pe lângă cele două care au funcţionat în iarna trecută. Aparatul valorează 30.000 de euro şi a fost adus din Italia. "Tunul de zăpadă foloseşte apă şi aer sub presiune. Pulverizarea se produce datorită aerului comprimat şi ventilatorului care antrenează particule de zăpadă pe o suprafaţă de 25-30 de metri. Toate particulele eliberate de tunul de zăpadă, datorită temperaturii care trebuie să fie sub -2 grade, precipită sub formă de cristale de zăpadă", a explicat administratorul. Instalaţia procesează maxim 70 de litri de apă pe secundă, adică utilizează în jur de 20 de metri cubi de apă într-o oră. Taxele au rămas aceleaşi ca în anii trecuţi. Mai exact, urcarea costă 4 lei. La un abonament de 10 sau 15 urcări se aplică o reducere, astfel încât un bilet de urcare pe pârtie va costa 3,5 lei. "În partea stângă a pârtiei se poate veni cu săniuţa. Este gratuit. Avem şi echipamente pentru schi: clăpari, schiuri şi beţe. Închirierea lor costă între 30 şi 35 de lei pentru o zi întreagă", a mai spus Mureşan.

De câţiva ani, administratorii de la Feleacu lucrează la un proiect prin care se vor extinde şi moderniza dotările pârtiei. Se doreşte ca la final să funcţioneze şase tunuri de zăpadă, capabile să acopere complet pârtia în 48 de ore, precum şi instalarea de dotări care să facă posibilă practicarea bobului în timpul verii. "O parte importantă a proiectului se referă la punctul Mărişel, unde se va face o bază de agrement cu trei pârtii de schi, trei instalaţii de zăpadă artificială, 500 de locuri de parcare, instalaţii de iluminat nocturn. Cred că va fi o bază la cel mai înalt standard din zona noastră, a Transilvaniei", a apreciat administratorul. "În iarna următoare va fi dată în funcţiune instalaţia de zăpadă artificială ca să ne putem bucura de o perioadă mai lungă de schi aici pe Feleac şi vom da în funcţiune tot atunci o pârtie şi o instalaţie de transport de tip teleschi la Mărişel", a asigurat Mureşan.

Pregătiri la Băişoara şi Buscat

"Pot spune în proporţie de 90% că deschidem miercuri", a anunţat Adrian Baciu, administratorul pârtiei de la Băişoara. "Din cauza vremii am pierdut 70% din acest sezon, cele mai mari încasări se fac de obicei înainte de 15 ianuarie. Am ratat mai ales şansa de a le oferi copiilor această bucurie în vacanţa de iarnă", a precizat Baciu. "Nu putem investi deloc pentru că nu ni se acordă concesiunea terenului, nu ştim din ce cauză", a explicat administratorul. Biletul de urcare costă 4 lei. Şi la pârtia Buscat, din aceeaşi zonă, pregătirile sunt în toi. "Avem câteva tunuri de zăpadă, însă nu am putut face nimic până acum din cauza vremii prea calde. O să deschidem în zilele astea", a precizat Daniel Pop, director de marketing şi PR al Buscat Resort. Ca noutăţi, publicul de aici va avea parte de o gamă mai variată de reduceri de preţuri, cartele de urcare sau abonamente. Dacă anul trecut urcarea costa 6 lei, acum se plăteşte 5 lei în timpul săptămânii şi 7 lei în weekend. S-a investit în calitatea pârtiei, în extinderea zonei cu zăpadă artificială şi s-au construit două lacuri de acumulare pentru apa necesară funcţionării tunurilor.

 

 

Comenteaza