Primăria se opune demolării unui imobil fără autorizaţie

Primăria se opune demolării unui imobil fără autorizaţie
Reprezentanţii municipalităţii susţin că este nefondată cererea de desfiinţare a unui bloc cu autorizaţia de construire anulată de instanţă.
Instanţa de judecată a precizat în sentinţa de anulare a autorizaţiei că administraţia locală poate decide desfiinţarea unei construcţii de pe strada Cîmpului sau că primarul poate sesiza instanţa în acest sens. Pentru că nu s-a întâmplat acest lucru, vecinii nemulţumiţi au solicitat demolarea blocului în instanţă. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au depus întâmpinare în dosar prin care cer “respingerea acţiunii ca fiind nefondată” şi intenţionează să reautorizeze imobilul.

Familia Căpuşan, care locuieşte în vila de pe strada Câmpului nr.185, a obţinut la începului anului trecut o sentinţă irevocabilă de anulare a autorizaţiei de construcţie şi a dovezii de luare în folosinţă a imobilului vecin cu două etaje. Instanţa a precizat că nu poate dispune demolarea imobilului în cadrul acelui proces. “Decizia menţinerii sau demolării construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente, pe baza planurilor urbanistice şi a regulamentelor aferente, avizate şi aprobate în condiţiile legii. De asemenea, din coroborarea art. 27 alin. 5 cu art. 32 alin.1 lit.b din Legea 50/1991, rezultă faptul că primarul are calitate procesuală activă pentru a sesiza instanţa de contencios administrativ în vederea demolării construcţiilor neintrate în legalitate”, se arată în sentinţa din 22 ianuarie 2010. Autorizaţia a fost anulată pe motiv că nivelul al doilea al blocului, considerat în autorizaţie mansardă, nu respectă dimensiunile legale ale acestui tip de construcţie şi că “nu este respectată servitutea de vedere”.

“Ne-au acoperit geamurile. Dacă făceau mansarda aşa cum era prevăzut, nu ne luau lumina”, a spus vecina blocului. Expertiza tehnică de la dosar arată că imobilul este cu 1,4 metri mai înalt decât înălţimea legală din zonă. Soţii Mihaela şi Cornel Căpuşan s-au adresat primăriei după ce au primit sentinţa de anulare a autorizaţiei, cerând punerea în aplicare a prevederilor privind demolarea. Pentru că au văzut că nu primesc răspuns, reclamanţii au pornit acţiune judecătorească în care au cerut obligarea primarului să dispună desfiinţarea construcţiei şi să nu o reautorizeze. Poziţia primăriei cu privire la acest demers, exprimată prin întâmpinarea depusă la dosar, este de “respingere a acţiunii ca fiind nefondată”.

“Considerăm că, în niciun caz, instanţa investită cu soluţionarea cauzei nu ar putea obliga Primarul municipiului Cluj-Napoca la eliberarea autorizaţiei de desfiinţare pentru un imobil aflat în proprietatea privată a unei persoane fizice, fără a exista un text legal în acest sens. În măsura în care Onorata Instanţă ar admite acest capăt de cerere, ar însemna o gravă încălcare a dreptului de proprietate privată, ceea ce nu poate fi admis”, au precizat reprezentanţii primăriei. Aceştia au mai menţionat că este esenţial ca instanţa să reţină că locuinţele din imobil au fost vândute către terţe persoane şi că demolarea nu se aplică “dacă imobilul poate fi reautorizat cu respectarea prevederilor Planului Urbanistic General şi/sau a documentaţiilor de urbanism aprobate în zonă”.

Comenteaza