Primarul Floreştiului: Când vom avea bani ne vom gândi şi la statutul de oraş, stringente sunt infrastructura şi utilităţile INTERVIU VIDEO

Primarul Floreştiului: Când vom avea bani ne vom gândi şi la statutul de oraş, stringente sunt infrastructura şi utilităţile INTERVIU VIDEO
Dezvoltarea imobiliară din Floreşti, cu problemele aferente, creşterea vertiginoasă a numărului de locuitori ai comunei, zonele în care s-ar putea dezvolta aceasta în viitor, drumurile alternative la DN 1, de legătură între Cluj şi Floreşti, trecerea comunei la statutul de oraş sunt abordate într-un video-interviu realizat de ziuadecj.ro cu primarul Horea Şulea.

Domnule primar, câţi locuitori are în prezent Floreştiul?

În jur de 25.000 cu acte în regulă.

Vă referiţi aici şi la cei cu flotant?

Din câte şitu eu cei cu flotant nu sunt prinşi în numărul ăsta. În opinia mea sunt aproximativ 30.000 de oameni care locuiesc în Floreşti pentru că sunt multe apartamente date în chirie şi mai sunt mulţi care locuiesc în Floreşti având domiciliul în altă parte şi în mod deosebit în municipiul Cluj-Napoca. Ştiţi bine că din punct de vedere al impozitării imobilelor prima proprietate se impozitează cu o anumită valoare, cea de-a doua cu o sumă majorată. Impozitele şi taxele locale în Floreşti sunt mult mai mici decât cele din municipiu, motiv pentru care unii aleg să nu-şi schimbe domiciliul, să rămână cu domiciliul pe Cluj, pe prima proprietate şi a doua proprietate (la Floreşti, n.red.), în care locuiesc.

Cu toate acestea, deşi are 25.000 sau 30.000 de locuitori, Floreştiul este comună, încă...
Din punct de vedere administrativ Floreştiul este încă comună şi eu cred că nu este importantă forma de administraţie, cum ne numim, comună, oraş sau municipiu, ci faptul că, comună fiind, încă mai avem şanse să mai accesăm nişte fonduri care au fost repartizate către mediul rural din România. Cu siguranţă la un moment dat va trebui să facem un pas înainte; acel pas înainte implică nişte paşi premergători, anume un referendum, după care dacă locuitorii comunei Floreşti hotărăsc să trecem la altă formă de organizare să facem ceea ce trebuie făcut din punct de vedere legal. Eu cred că dacă Legea 215 a intervenit cu această schimbare conform căreia s-a hotărât ca numărul maxim de consilier locali într-un Consiliu Local să nu fie limitat la 15 ci să se stabilească în funcţie de numărul populaţiei, probabil că şi în forma actuală asm putea să mergem înainte şi Legea 215 să facă referire în continuare şi la alte aspecte legate de admnistraţia publică, nu doar la cele cu privire la numărul de consilieri locali.

În mandatul dumneavoastră dobândirea statutului de oraş este un obiectiv?
În mandatul meu nu pot să zic că nu este obiectiv dar pentru îndeplinirea lui mai avem nişte paşi de făcut, trebuie create nişte instituţii, necesare pentru trecerea la altă formă, oraş sau municipiu, mă refer în mod deosebit la spital, policlinică, casă de cultură în adevăratul sens al cuvântului, deşi actuala casă de cultură m-am chinuit să o renovez cât de cât să arate rezonabil, era vechiul cămin cultural de pe vremuri, o judecătorie şi ce mai impune legea pentru a se putea face pasul acesta.

V-aţi gândit serios la acest pas?
Eu m-am gândit serios la toate aspectele legate de comuna Floreşti, dar trebuie să fac o ierarhizare a necesităţilor şi astăzi problemele stringente ale comunei Floreşti sunt legate de infrastructură şi de utilităţi. Mai trebuie asflatate străzi, mai trebuie introduse canalizări, mai trebuie extinse reţele de alimentare cu apă, cu alte cuvinte trebuie să intervenim în asigurarea acelui minim confort al locuitorilor Floreşti, după care probabil în momentul în care vom avea posibilităţi şi disponibilităţi financiare să încercăm acest pas, dacă floreştenii vor dori. (Pe de altă parte, n.red.) trebuie să vă supun atenţiei forma de organizare a metropolelor europene, despre care ştim cu toţii că sunt formate din centrul metropolitan şi din comunele metropolitane, deoarece clar o mare aglomerare urbană nu poate fi administrată dintr-un singur loc. Sunt nişte exemple care au fost verificate în timp, metropolele europene au început să se nască pe parcursul anilor 50 şi s-a demonstrat că asta este cea mai bună soluţie.

Sugeraţi că Floreştiul fiind foarte aproape de Cluj...
Este foarte aproape de municipiul Cluj-Napoca şi este parte integrantă în metropola Cluj.

Şi dacă ar fi oraş asta l-ar împiedica să facă parte din metropolă?
Nici vorbă, dar pentru a deveni oraş va trebui să afcem aceşti paşi în ce priveşte instituţiile, dar până la instituţii eu cred că astăzi se impune infrastructură, utilităţi, un minim de confort.

Pomeneaţi de infrastructură, utilităţi, sunt străzi mai mari unde sunt probleme, mai stringente, de asfaltare?
Am avut probleme extraordinare cu strada Florilor...

Celebră deja...
A fost celebră, sperăm de aici încolo sperăm să fie o stradă normală, la fel ca celelalte străzi din Floreşti...

Şi cu apa au fost probleme acolo...
Au fost probleme cu apa, sunt cu canalizarea, putem dezvolta o discuţie separată pe tema asta, legat de apa menajeră uzată care în mod normal trebuie să ajungă în acele conducte de canalizare, dar din nefericire mai ajung şi alte obiecte nespecifice canalizării, motiv pentru care se înfundă, ni se ard pompe, sper ca odată cu trecerea timpului şi cu împănântenirea celor noi veniţi în Floreşti, să se creeze şi acele relaţii umane şi că fiecare dintre locuitori să înţleagă să utilizeze fiecare dotare strict pentru ceea ce a fost realizată

Ziceaţi de asfaltări, de Florilor, mai sunt şi altele?
Am avut probleme cu strada Eroilor după cum bine ştiţi, eu văd o rezolvare a problemei în ceea ce privelşte acea vălicică, paralelă cu strada, valea sazazlăului, care în opnia mea ar trebui canalizată cumva, avem probleme cu traficul între Floreşti şi Cluj-Napoca. Suntem în discuţii cu cei de la CNADNR, pentru a găsi o soluţie de rezolvare a traficului între, să zicem Metro şi sensul giratoriu, în opinia mea singura soluţie la ora actuală este „patru benzi", două pe sens.

Fără bandă de avarie...
Fără acea bandă de avarie, care la ora actuală nu face altceva decât să îngreuieze circulaţia; acea bandă de avarie nu a mai fost trasată la ultimul marcaj al drumului, exact din dorinţa de a fluidiza traficul până în sensul giratoriu. Cam 60% din traficul între intrarea în Floreşti dinspre Cluj şi sensul giratoriu îl preia sensul giratoriu spre atrsda Eroilor, doar 40% din trafic merge în amonte, adică spre Gilău, de sensul giratoriu. Aici trebuie găsite soluţii, am discutat şi despre un sistem de semaforizare inteligentă, săptămâna viitoare vor veni cei de la CNADNR împreună cu Poliţia Rutieră pentru a găsi un prim pas spre soluţionarea acestei probleme.

Sunt multe străzi laterale, foarte mulţte locuinţe în aceste zone. Ce soluţii sunt pentru oamenii care vin cu maşini de pe aceste străzi?
La ora actuală singura şi cea mai sigură soluţie este sensul giratoriu din faţa primăriei, pentru a evita accidentele. Aţi văzut câte accidente se întâmplă dimineaţă cu cei care vor să vireze stânga spre exemplu de pe Plopilor, Someşului, Cardinal Iuliu Hossu, Kogălniceanu. Acolo apar probleme. Fără discuţie este un incofort să faci dreapta, dar vă spun sincer decât să stai pe străduţa secundara să intri în DN 1, să virezi la stânga, mai bine faci dreapta şi mergi până în sensul giratoriu.

O cunoşţtinţă mi-a zis că în jurul orei 9 dimineaţa a făcut din sens până în zona unităţilor militare o jumătate de oră...
Clar din cauza celor care virează stânga de pe Plopilor, pentru că am stat şi am urmărit să mă conving ca administrator al acestei comunităţi, despre ce se întâmplă acolo. Traficul se aglomerează în intersecţia cu Plopilor, din cauza celor care vor să vireze stânga. Pentru că suntem cu toţii conducători auto, suntem participanţi la trafic şi din respect îl laşi pe unul să intre mai trec doi trei îl mai lasă pe unul şi în felul ăsta se întrerupe fluxul circulaţiei. Dacă aţi observat, imediat după Plopilor, prin faţa unităţilor militare se circulă ok.

Pe viitor vor exista şi alte alte soluţii, decât sensul giratoriu
Asta am promovat-o şi chiar am găsit înţelegere şi chiar este un subiect serios sde discuţie, cu cei de la CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi drumuri Naţionale din România, n.red.) şi cu Poliţia - să încercăm un sistem inteligent de semaforizare, astfel încât să se poată prelua şi traficul de pe străzile adiacente DN 1, să se poată vira stânga, pentru cei care vin din nordul localităţii, să se poată vira dreapta pentru cei care vin din sudul localităţii. Săptămâna viitoare avem studiu de fezabilitate pentru varianta de ocolire pe partea de sud a localităţii, este vorba de acel drum pe deasupra unităţilor militare, a complexelor comerciale. Să vedem dacă vom găsi înţelegere la nivelul municipalităţii, să încercăm un proiect comun, pentru că acel drum, în felul în care l-am gâdnit trece şi pe teritoriul administrativ al municipiului, dacă nu, până în momentul în care vom întâlni înţlelegere eu sunt hotărât să mă apuc de această lucrare; le-am trasat sarcină de serviciu celor de la achiziţie publice, ca în momentul când au toată documentaţia necesară să promoveze această licitaţie, pentru că este o lucrare în opinia mea destul de scumpă, care la un calcul preliminar se ridică undeva la valoartea unui buget anual al comunei Floreşti.

Care cât este?
Undeva la 4-5 milioane de euro, depinde de an. Lucrarea undeva sub 4 milioane. Problema e că acel drum pe o porţiune de aproximativ 350 de metri străbate o zonă de alunecare, motiv pentru care acolo vor trebui făcute nişte lucrări sau ajuns undeva într-o zonă a solului instabil. Fără discuţie asta este singura şi unica soluţie să mai decongestionăm traficul. Acel drum va avea un traseu mai sinuos, dar la un momendat omul renunţă la linia dreaptă în favoarea linie curbe, ca să ajungă mai repede la destinaţie.

Şi la anul vreţi să începeţi lucrările?
Vreau să încep lucrările. Nu ştiu pe cât timp se vor întinde aceste lucrări, nu ştiu cât la sută din bugetul local vom putea aloca, dar după cum merg treburile în politică, sunt convins că voi găsi sprijin şi la nivel guvernamental pentru realizarea acestei lucrări.

Această arteră rutieră este o prioritate?

Pentru mine da, mai ales că viitorul spital regional de urgenţă se va realiza în Floreşti şi acel drum nu va face decât să fie o a doua legătură cu spitalul regional de urgenţă. Va trece pe partea de sud, pe curbe de nivel, partea de amonte faţă de spitalul regional de urgenţă, dar pe partea de sud a localităţii, tangenţial la terenul alocat pentru construcţia proiectului.

S-a construit foarte mult în Floreşti, acest lucru a devenit aproape o marcă a comunei; s-a construit mult, unii zic că pe alocuri haotic. Aţi schimbat ceva cu privire la autorizări?
În ceea ce mă priveşte am spus-o încă de cu trei ani în urmă, când am avut un moment de supărare că se acordau autorizaţii de blocuri între case şi case între blocuri, încerc să fac de aşa natură încât noul PUG să devină mai repede palpabil, adică să îşi intre în funcţiune, iar zonele unde spuneţi că s-a construit haotic, eu zic că s-au făcut mici prostioare...

Eroilor, spre exemplu, e o zonă e foarte aglomerată urbanistic
Aşa este...

Florilor poate...
Aceste zone pe care le-aţi amintit sunt incinte închise, în sensul că sunt bine delimitate de nişte căi de acces; să facem aşa încât să încheiem în zonele respective, cu acest tip de locuinţe, respectând alte principii, ale disciplinei în construcţii. Eu ca şi zonă de dezvoltare a Floreştiului, de perspectivă, ca şi o zonă reidenţială, de ce nu, nu doar a Floreştiului ci şi a metropolei, este dealul Floreştiului, partea dreaptă mergând spre Floreşti, pe DN 1, peste Someş. Locurile respective au şi anumite avantaje, în primul rând este o zonă cu exponenţă sudică, este o zonă mult mai caldă şi acolo, cu discernământ, echilibru şi viziune se poate dezvolta o zonă rezidenţială, unde omul să îşi cumpere o bucată de pământ, zic eu nu sub 500 mp, să aibă şi un pic de curte, să aibă şi 2-3 pomi în curte, să îşi facă căsuţa lui şi să se bucure de viaţă.

Şi accesul pe unde să se facă, pe la barjul din Floreşti?
Pe la braj, pe strada Donath din Cluj, de ce nu şi pe o altă o variantă, de ce să nu ne gândim la o legătură şi între nodul de autostradă şi municipiu? S-a discutat la un momendat de acea autostradă urbană, un proiect exceţional - nu ştiu eu ce implică un astfel de proiect, eu văd ca soluţie mult mai realistă şi mulat mai rapidă o şosea care să facă legătura între nodul de autostradă şi municipiul Cluj, undeva în zona sensului giratoriu de la Cora; într-adevăr acest proiect implică nişte exproprieri, dar eu cred că în acest moment cineva trebuie „să ia taurul de coarne". Vă spun sincer, acel traseu mă afectează şi pe mine, şi eu am câteva terenuri care ar pica în traseul acelui drum, aşa cum îl văd eu, dar trebuie să ne supunem. Vă spun din viaţa mea privată, niciodată nu am avut câştug fără pierdere; trebuie să drămuieşti, să vezi cum e mai bine, cât pierzi şi cât câştig în momentul când mi se cere să fac un efort.

Ce vreţi să faceţi, dacă vreţi, ca Floreştiul să nu mai fie considerat doar un „cartier dormitor" al municipiului?
Daţi-mi voie să vă rezerv câteva surprize pe începutul anului viitor, am început şi vă promit că mă voi ţie de cuvânt; modul în care ne prezentăm în ultima perioadă, noi ca şi oameni, ca şi Consiliu Local, angajaţi ai Primăriei, principiile care stau la baza activităţii noastre nu au făcut altceva decât să aducă, printre mulţi alţii care vin în comună, inclusiv investitori. Floreşti este cred astăzi unica localitate din judeţul Cluj unde se construieşte şi se vinde, Floreştiul este unica localitate din judeţ unde vin oameni şi vin oameni tineri, marea lor majoritate absolvenţi de facultăţi.

Dar sunt legaţi în continuare de Cluj...
Da şi nu. Nu trebuie să intervin eu cu mari minuni din partea administraţiei publice locale pentru a-i determina pe investitorii cu viziune să vină să investească în Floreşti. Pe începutul anului viitor veţi vedea câteva mari şantiere, ale unor mari firme, chiar mari concerne, care nu vor face altceva decât să creeze locuri de muncă pentru forţa de muncă calificată din Floreşti. Să nu cumva să aveţi impersia că ei vin în Floreşti de dragul primarului sau al floreştenilor, vin pentru că găsesc aici un mediu proprice pentru investiţie. În ceea ce mă poriveşte clar voi veni în Consiliul Local, eu sau colegii mei, vom veni cu un proiect de hotărâre prin care să acordăm facilităţi fiscale la maximum, cât ne premite Codul Fiscal, pentru cei care vin să investească în Floreşti.

Da, dar dincolo de asta e nevoie şi de alte servicii, culturale, de divertisment, pentru a oferi  o alternativă (de petrecere a timpului liber)...
Avem nevoie de buget ca să facem şi acele lucruri imperios necesare sufletului uman, dar atât timp cât nu ai de unde să iei, eu cred că nu ai ce să pui.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza