Primarul “Sicurist”?

Primarul “Sicurist”?
Sallai Ioan, primarul comunei Sic, este acuzat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi până în 1989.

 Tribunalul Bucureşti, secţia IX de Contencios Administrativ, judecă astăzi acţiunea în constatare, înregistrată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pe numele lui Sallai Ioan, primarul comunei clujene Sic. Sallai a fost verificat din oficiu, după ce a candidat ca independent la localele din 1 iunie 2008. Potrivit legii, doar instanţa poate da verdictul de colaborare cu fosta Securitate, la propunerea CNSAS.

 

în cererea de chemare în judecată a primarului, în dosarul 24310/3/2008, CNSAS arată că acesta ar fi fost recrutat în calitate de informator în 1984 de către Securitate, urmând să raporteze despre “problema naţionaliştilor maghiari”. Potrivit CNSAS, Raportul cu propunere de recrutare, deschis pe numele lui Sallai Ioan, menţionează la motivaţie că scopul recrutării acestuia este “supravegherea persoanelor cu antecedente penale şi politice şi documentarea activităţii unor persoane naţionaliste maghiare din comună şi a activităţilor desfăşurate de turiştii străini care frecventează des comuna Sic, în special cei din Republica Populară Ungaria”.

 

De asemenea, ofiţerul de legătură menţionează că studiul de recrutare a fost făcut pe mai mulţi candidaţi, însă dintre toţi, Sallai Ioan este “cel mai potrivit”. “A informat cu unele aspecte privind activitatea iredentistă a unor tineri din comună, este ataşat regimului nostru, manifestă multă pasiune pentru a culege informaţii despre unele elemente care se dedau la manifestări ostile”, mai arată Raportul citat de CNSAS. Sallai a primit numele conspirativ de “Creţu”.

 

Sallai a fost informator în mai multe dosare de urmărire, aşa cum stau mărturie două note informative din august 1985 şi septembrie 1986, el fiind desemnat să toarne un consătean. “Sursa a discutat cu acesta (...), nu are autorizaţie pentru confecţionarea de piatră de morminte, dar confecţionează la mai mulţi cetăţeni cruci. Este vizitat des de turişti din R.P.Ungaria şi are relaţii cu aceştia”, spune Sallai “Creţu”, citat în documentul emis de CNSAS. în problema mormintelor el a mai fost îndrumat să afle detalii legate de clientelă, de sumele de bani pentru cruci, dar şi despre relaţiile urmăritului cu cetăţenii maghiari.

 

Actul trimis în instanţă mai face referire şi la aprecierile făcute de ofiţerul de Securitate la adresa lui Sallai Ioan, respectiv, “Creţu” a “furnizat o serie de materiale cu valoare operativă”, “este sincer şi ataşat faţă de organele noastre”, se “prezintă punctual la întâlnirile planificate”. Pentru serviciile “patriotice” prestate, Sallai a primit, în 24 aprilie 1989, 300 de lei, semnând pentru aceştia. Chitanţa este păstrată la dosar.

 

Contactat telefonic, primarul din Sic a declarat că în perioada în care este acuzat de colaboraţionism avea 20 de ani. “Nu sunt vinovat şi voi demonstra asta. Nu mă pricep la treburi din astea că nu sunt avocat, dar nu am făcut rău la nimeni. De 14 ani sunt primarul Sicului şi am făcut totul pentru localitate. Oamenii mă cunosc. Am câţiva «prieteni» care au vrut şi până acum să mă închidă şi nu au reuşit. Ceea ce se intenţionează acum este să mi se strice imaginea”, a declarat Sallai Ioan.

 

Potrivit procedurii de înregistrare a unei candidaturi, primarul a dat şi o declaraţie pe proprie răspundere, în care afirmă că nu a fost colaborator al fostei Securităţi. Dacă verdictul Tribunalului Bucureşti va fi unul pozitiv în ceea ce îl priveşte pe Sallai Ioan, el ar putea fi acuzat de fals în declaraţii oficiale.

Comenteaza