Primele interceptări telefonice în dosarul “Jaf la BT”

Primele interceptări telefonice în dosarul “Jaf la BT”
ZIUA de CLUJ vă prezintă în premieră motivele pentru care trei persoane au fost condamnate sub acuzaţia de mărturie mincinoasă privind jaful de la bancă.
Sentinţa prin care au fost condamnaţi la doi ani de închisoare mama, mătuşa şi unchiul lui Andrei Hosu, unul dintre tinerii acuzaţi de jaful de la agenţia din Mănăştur a Băncii Transilvania (BT), citează mai multe convorbiri telefonice, purtate de aceştia imediat după arestarea tânărului, care contrazic declaraţiile date în faţa anchetatorilor.

Andrei Hosu a declarat procurorilor că în ziua jafului (13 februarie 2009) a mers cu părinţii, cu sora tatălui şi cu soţul acesteia la biroul unui notar pentru a încheia o trazacţie imobiliară, după care ar fi mers la un restaurant de pe Bulevardul Eroilor, de unde susţine că a plecat între orele 17:30 şi 18:00. Potrivit anchetatorilor, agenţia BT Mănăştur a fost spartă la ora 16.47. Mama lui Andrei Hosu, Dana, a declarat la Parchet că a plecat de la restaurant în jurul orei 16:40, împreună cu fiul ei, cu soţul şi cu celelalte două rude cu care a încheiat tranzacţia la notar şi că au mers toţi la blocul din Mănăştur unde locuieşte familia Hosu.

Mătuşa lui Andrei Hosu, Viorica Rostaş, a declarat procurorilor că a venit în Cluj în 12 februarie 2009 şi că a plecat în 14 februarie. “Din discuţiile telefonice purtate între inculpata Hosu Dana şi Rostaş Viorica reiese tocmai contrariul şi anume că familia Rostaş, după semnarea actelor la notar din 13 februarie 2009, a luat troleibuzul şi a plecat acasă în localitatea Băiţa-Reghin”, se arată în sentinţa prin care rudele tânărului au primit doi ani de închisoare pentru mărturie mincinoasă. Hotărârea judecătoriei a fost atacată cu apel la tribunal. Majoritatea convorbirilor telefonice interceptate s-au purtat imediat după arestarea din 19 ianuarie 2010 a celor doi suspecţi de jaf, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu.

Interceptare telefonică din 20 ianuarie 2010
Dana Hosu: Alo, Viorică! Victor e cu tine?
Viorica Rostaş: Da.
DH: Tu, Viorică, după ce am semnat toate actele la notar... Alo?
V: Da, zi, că te aud.
DH: Vă aduceţi aminte? Ne-am dus să mâncăm? Gândeşte-te bine...
VR: Da.
DH: Sau ce am făcut? Deci ce am făcut după ce am ieşit de la notar tăţi, cu Andrei şi cu Dănuţ? Ce am făcut?
VR: Dană, noi am luat-o încolo cătă troleu şi am venit acasă la Reghin şi voi...
DH: Nu, Viorică. Viorică lasă că vorbim aici.

“Această discuţie este pe deplin relevantă în ceea ce priveşte sinceritatea inculpatei, precum şi în ceea ce priveşte modul în care s-a acţionat pentru influenţarea martorilor”, se arată în sentinţă. În acest sens este exemplificată o altă covorbire telefonică purtată de Dana Hosu în 22 ianuarie cu o altă persoană: “Spune-i să nu-i aprofundeze ideea la Andrei de ă... de mersu’ la garaje. Pentru că s-ar putea să nu fie concludentă şi sigură. Poate că noi nu ne-am întins până la ora aia prin oraş şi el să fi avut timp să meargă la Mc Donald`s după ce am ajuns noi. Eu îmi aduc aminte de telefoanele care mi le-a dat Dana Cucuruzoaie şi insista că de ce nu vin, de ce n-ajung, să vin mai repede... telefoane pe care le-am primit pe drum, venind încoace. Deci, dacă ale lui o fost localizate şi ale mele pot fi localizate... este posibil să fi ajuns la ora 4, 4 şi 20 pe aici pe la magazin”.

Alte convorbiri telefonice arată cum Dana Hosu, după arestarea fiului, l-a contactat pe notarul care a parafat tranzacţia imobiliară.

20 ianuarie 2010 (convorbire cu o altă femeie)
D.H.: Tu, Iulia, cum să o abordez pe notară, să o întreb ce îşi aminteşte ea? Sau să îi spun exact: vă amintiţi că în data de ... aţi încheiat... şi aşa?

20 ianuarie 2010 (convorbire cu notarul)
D.H.: Aţi găsit ceva în arhivă? V-aţi adus aminte?
Notar: Am găsit actul.
D.H.: Da.
N.: Da’ eu nu am găsit nicio copie după buletinul fiului dumneavoastră.
D.H.: Eu am cerut să mă ajutaţi, dacă vă aduceţi aminte şi dacă se..
N: Eu nu îmi aduc aminte pentru că, dacă mi-aş aduce aminte, v-aş zice. Nu îmi aduc aminte ca în data aia să fi fost. Ţin minte de aşa, da eu nu ştiu să fi fost băiatul dumneavoastră.

O discuţie purtată cu o femeie arată că Dana Hosu a căutat martori în ajutorul fiului.

21 ianuarie 2010
X: Deci este ceva nou?
D.H.: Da, omu’ care l-am găsit, care-i ştim numele, tot, tot, care şi-o adus aminte perfect că l-o văzut pe Andrei că s-o dat jos din maşină şi o venit spre apartament grăbit cu Viorica şi Victor (Rostaş –n. red.). Şi Dănuţ o rămas afară şi îi explica el la Dănuţ cum l-o oprit poliţia că s-o făcut jaf...
X: Aa, no... foarte...

Comenteaza