Primele misiuni ale noului mitropolit: proiectele sociale şi grija pentru tineri

Primele misiuni ale noului mitropolit: proiectele sociale şi grija pentru tineri
ÎPS Andrei Andreicuţ a luat parte aseară la primul eveniment public în calitate de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului: concertul de comemorare a regretatului ÎPS Bartolomeu.

Sala Auditorium Maximum, unde a avut loc recitalul susţinut de Corala Psalmodia Transylvanica şi de Cvartetul Transilvan, a fost arhiplină. "E greu să prinzi într-o frază personalitatea unui om de excepţie, care nu va putea fi înlocuit niciodată", a declarat noul mitropolit. "Prima dată, încerc să mă acomodez la Cluj, să încep misiunile de continuare a proiectelor lui ÎPS Bartolomeu, să ne îngrijim de viaţa duhovnicească, de proiectele sociale, de implicarea în cetate şi, nu în ultimul rând, grija faţă de tânăra generaţie", a precizat ÎPS Andrei.

"Vineri ÎPS Bartolomeu ar fi împlinit 90 de ani. În urmă cu un an şi jumătate îi propuneam pentru această ocazie ceva ce i-ar fi plăcut, un concert al acestui grup coral, pentru că iubea bunul gust şi eleganţa. Dumnezeu nu a vrut să fie aşa, astfel că ne aflăm aici la o comemorare, ca să îi oferim o seară lui, celui care ne-a oferit atâtea tuturor", a rostit în faţa publicului preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

ÎPS Andrei a evocat apoi momentele în care l-a cunoscut pe regretatul ierarh, mai întâi ca scriitor şi apoi "într-o prietenie duhovnicească specială". "Era un om energic şi categoric. Ceea ce mulţi n-am cutezat să spunem a spus Bartolomeu. A fost un om unic, pe care l-am iubit şi care ne va urmări de dincolo cu rugăciunile lui pentru a-i putea continua misiunea", a mai spus noul mitropolit.

"Mitropolitul Bartolomeu nu va putea fi uitat niciodată, pentru multele lucruri extrem de benefice pe care le-a lăsat în urmă. Va rămâne un exemplu inspirator pentru următoarele generaţii", a declarat Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Au fost evocate realizări precum traducerea Bibliei, impulsionarea dezvoltării Bisericii Ortodoxe, implicarea socială a instituţiei. Rectorul a salutat apoi prezenţa în sală a noului mitropolit.

"Îl asigurăm pe ÎPS Andrei de întregul nostru sprijin. Mitropolia Clujului şi UBB rămân instituţiile care reprezintă şi susţin Transilvania", a declarat Marga. La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Nicolae Bocşan, prorector la UBB, teologul Radu Preda, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, deputatul PNL Horea Uioreanu şi Alexandru Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere Cluj.

 

 

Comenteaza