Foto Primul buletin electronic din România, în versiune actualizată, a fost emis la Cluj. Va înlocui cardul național de sănătate
- Scris de Nicu Mitrea
- 02 Apr 2025, 12:18
- Eveniment
- Ascultă știrea

Prima carte de identitate electronică, în versiunea actualizată, a fost emisă, miercuri, 2 aprilie 2025, în Cluj-Napoca.
Evenimentul a avut loc la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, unde a fost înmânat oficial primul document electronic de acest tip. Documentul permite accesul rapid la servicii electronice și are un nivel ridicat de securitate, conform standardelor internaționale.
Chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, director general al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat că această lansare este rezultatul unui proces îndelungat de testare și optimizare.
„Astăzi suntem martori la prima eliberare a unei cărți electronice de identitate, versiunea a doua, după finalizarea programului pilot. Această carte va permite accesul la servicii electronice, iar titularii vor putea începe să le utilizeze în cel mult o lună. Recomandăm celor care au obținut cartea de identitate electronică în cadrul proiectului pilot să o schimbe gratuit, întrucât noul suport de stocare este mult mai securizat și versatil. În maxim două săptămâni, procesul de eliberare a acestor documente va fi extins la nivelul municipiului București, iar imediat după sărbători, în două-trei săptămâni, la toate municipiile reședință de județ. Până pe 20 mai, ne propunem să extindem emiterea la nivel național în toate cele 774 de servicii publice comunitare de evidență a persoanelor.”
În județul Cluj, cetățenii își pot face cartea electronică de identitate în opt locații: sediul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor, Primăria Cluj-Napoca, precum și primăriile din Florești, Huedin, Turda, Câmpia Turzii, Dej și Gherla.
Grad sporit de securitate și utilizare extinsă
Noul document va avea un grad sporit de securitate, fiind conform cu standardele internaționale.
„Autoritățile depun toate eforturile pentru asigurarea securității la nivel de infrastructură și sisteme informatice, însă și cetățenii trebuie să fie responsabili. Dacă îți notezi PIN-ul pe card sau îl divulgi, autoritățile nu te mai pot proteja. Securitatea este o responsabilitate împărțită între stat și utilizator", a declarat chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.
Cartea electronică de identitate va înlocui și cardul de sănătate. În acest sens, au fost inițiate demersuri cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru integrarea acestui sistem. De asemenea, există un proiect de lege în Parlament care prevede înscrierea grupei sanguine și a factorului Rh pe noua carte de identitate electronică. Cu toate acestea, datele medicale nu vor fi stocate pe suportul fizic al documentului, ci în sistemele informatice ale CNAS.
Chiar dacă actuala carte de identitate continuă să fie produsă, autoritățile recomandă înlocuirea acesteia, întrucât nu mai îndeplinește cerințele actuale de securitate. Documentele emise până în 2021, care au termen de valabilitate nelimitat, vor putea fi utilizate în continuare pentru călătoriile în spațiul UE.
Primul cetățean român care a primit noua carte de identitate electronică a fost un locuitor din Cluj-Napoca.
„Am optat pentru această carte de identitate electronică deoarece mi se pare mult mai practică, mai ales pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Procedura de eliberare mi s-a părut simplă și rapidă. O voi recomanda și altor persoane", a declarat Andra Rus, studență în Cluj-Napoca.
Andra Rus, studentă în Cluj-Napoca și prima persoană care a primit noua carte de identitate electronică. Foto: ZIUA de CLUJ
Datele înscrise în cartea electronică de identitate sunt următoarele:
- În format tipărit, nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă;
- În format electronic, toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Prima carte electronică de identitate este gratuită, aceasta fiind eliberată persoanelor începând cu vârsta de 14 ani.
Totodată, programarea pentru eliberarea cărții electronice de identitate se face exclusiv online, accesând hub.mai.gov.ro.