Primul faliment personal din România

Primul faliment personal din România
Tribunalul Comercial a dispus intrarea în faliment a unei persoane fizice care a construit şi vândut apartamente în ansamblul Excelsior din comuna Baciu.

Instanţa a dispus "deschiderea procedurii insolvenţei în formă simplificată împotriva debitorului Micle Daniel Ionel" şi trecerea averii acestuia în administrarea unui lichidator judiciar. Cererea de faliment a fost înaintată de şapte clienţi care au plătit apartamente ce nu au fost finalizate, deşi termenul de predare era în 2009. Oamenii speră să-şi recupereze astfel sumele cuprinse între 15.000 şi 35.000 de euro, plătite lui Micle.

Daniel Micle, un dezvoltator imobiliar despre care clienţii înşelaţi se plâng pe forumuri pe internet, a încasat de la oameni avansuri cuprinse între 15.000 şi 20.000 de euro sau chiar preţul integral, de peste 35.000 de euro, pentru apartamentele pe care urma să le construiască în ansamblul Excelsior din comuna Baciu. Micle nu a finalizat lucrările la o parte dintre blocurile de locuinţe promise până la termenul din 2009, astfel că s-a ales cu zeci de procese în instanţă. Potrivit avocatei Dana Revnic, angajată de şapte dintre clienţi, Micle şi asociatul său, Sergiu-Romeo Mureşan, intenţionau să construiască în Baciu 14 blocuri cu trei etaje şi mansardă, însă, din cauza crizei economice, au finalizat abia patru. "Un al cincilea bloc a fost început, însă lucrările au fost stoptate în urma cu mult timp", spune avocata Dana Revnic.

Înainte ca proiectul imobiliar să fie dus la bun sfârşit, Micle a încasat avansuri de la peste 50 de clujeni, cu care a semnat antecontracte de vânzare-cumpărare înainte ca apartamentele să fie terminate. Există persoane care nu şi-au primit apartamentele nici acum, la aproape cinci ani de la demararea proiectului. Păgubiţii au pornit acţiuni în justiţie pentru recuperarea banilor, însă procedura este mai complicată. "Toate bunurile imobile ale lui Micle erau în curs de executare silită, astfel că singura soluţie practică rămânea deschiderea procedurii insolvenţei faţă de comerciantul persoană fizică Micle Daniel Ionel. În dosarul nr. 3499/1285/2011, Tribunalul Comercial Cluj a pornit de la aserţiunea că operaţiunea de edificare de construcţii în scopul valorificării este considerată de lege ca act de comerţ obiectiv, iar exercitarea acesteia în mod sistematic şi efectiv, cu titlu de profesiune, atrage calitatea de comerciant a persoanei în cauză", a explicat Revnic.

Hotărârea dată de judecătorul Flaviu Moţu de la Tribunalul Comercial nu este încă motivată. "Dispune deschiderea procedurii insolvenţei în formă simplificată împotriva debitorului Micle Daniel Ionel", se arată în minuta sentinţei. De la data pronunţării hotărârii, Micle nu mai are dreptul să-şi administreze averea, acest drept revenind automat lichidatorului judiciar numit în cauză, Cristina-Maria Terpe, care nu va avea o misiune uşoară. Potrivit avocatei Dana Revnic, la începutul anului 2011 Micle şi-a ipotecat toate imobilele deţinute prin contracte de împrumut în favoarea unei persoane numite Keith John Viner. Valabilitatea acestor documentele este pusă la îndoială de cei peste 50 de cumpărători ai apartamentelor, care se tem că nu-şi vor mai recupera banii.

Hotărârea Tribunalului Comercial Cluj creează un precedent la nivel naţional, care ar putea fi urmat şi de alţi magistraţi puşi în situaţia să judece astfel de cazuri.

 

Comenteaza