Principele Nicolae nu ar refuza tronul României
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:13
- Eveniment
- Ascultă știrea

Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României este nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai I. în ordinea succesiunii dinastice, Principele Nicolae este al treilea succesor al Coroanei României, după Principesa Margareta şi Principesa Elena, mama sa, dar primul succesor pe linie masculină. Principele Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985 în Geneva, Confederaţia Helvetică.
A absolvit Colegiul Shiplake şi este student la Colegiul Royal Holloway din cadrul Universităţii Londrei. Principele Nicolae s-a aflat în aceste zile într-o vizită în circuit în România - o ţară despre care află ştiri de pe Youtube, aşa cum a mărturisit, şi a cărei apărare a luat-o în Marea Britanie, în urma scandalurilor valului de infracţiuni comise de români. Principele Nicolae a primit din partea Regelui Mihai decoraţia regală Nihil Sine Deo şi titulaturile de Alteţă Regală şi Principe al României, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani.
Cum v-aţi prezenta românilor, cuiva care ştie despre Dvs. doar că sunteţi Principele Nicolae al României, dar nimic altceva?
M-aş prezenta ca o persoană care încurajează tinerii să investească în comunitatea lor şi să aibă grijă de mediu, în principal.
Aţi primit titlul de
M-am considerat mereu drept o persoană obişnuită, dar am participat şi la diverse evenimente oficiale. N-a fost un şoc, chiar dacă a fost un pas important, însă am fost pregătit încetul cu încetul pentru această poziţie.
Cum vă privesc acum oamenii din jur? Sunteţi mai “important”, sunteţi tratat diferit, cu mai mult respect, poate?
Am sesizat că mi se dă mai multă atenţie, dar nu mult mai multă decât înainte.
Din partea oamenilor obişnuiţi sau din partea celor din preajma Dvs.?
Din ambele părţi.
Acum trebuie să vă pregătiţi pentru statutul de membru al Casei Regale a României. Ce ştiţi despre tradiţia monarhică românească? Dar despre România? De câte ori aţi călătorit aici?
Am fost destul de frecvent în
România, încă din 1992. Acum, ca membru al Casei Regale, sunt mult mai
interesat să învăţ cât mai multe, într-un timp cât mai scurt. Ştiam destul de
multe lucruri şi înainte, iar acum mi le reamintesc, construindu-mi totodată un
bagaj de cunoştinţe. Ştiu destul de multe, cât să le povestesc celor din Marea
Britanie cum sunt oamenii de aici, cum e
Sunteţi dispus deci să vă asumaţi rolul de “ambasador” al României?
Nu chiar. Mă gândesc la felul în care povesteşti celor din jur despre nişte prieteni pe care îi ai undeva. N-aş spune că sunt un ambasador.
Aţi declarat, acum doi ani, că sunteţi pregătit să deveniţi rege al României. Este o afirmaţie destul de provocatoare... A fost o declaraţie diplomatică sau o asumare, cum aţi defini-o?
Nu aş caracteriza-o ca o afirmaţie diplomatică, ci mai degrabă ca o asumare care spune că, dacă va veni timpul, nu voi refuza dacă poporul român ar lua o asemenea decizie. Depinde de poporul român.
Ce părere aveţi despre statutul monarhiei în Europa democratică? Cum e să fii prinţ într-o lume republicană?
E destul de complicat, pentru că un titlu aristocratic nu e o funcţie diplomatică, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie sau Spania, trebuie să fii neutru. îmi dă însă ocazia să fiu un exemplu, să ofer un exemplu.
în general, privim un prinţ ca pe o persoană importantă şi oarecum abstractă, neglijând latura sa umană. Cum e să fii un tânăr în Europa de azi? Mergeţi în cluburi, cum vă petreceţi timpul liber?
Viaţa mea e la fel cu a oricărui tânăr. Sunt încă student, merg la petreceri, dar acum trebuie să devin mai responsabil, să fiu un exemplu, ca persoană publică. Evident, mai beau un pahar cu prietenii, dar nu cred că e bine să-ţi petreci fiecare noapte în cluburi.
Aţi spus că nu vreţi să fiţi un ambasador al României, ci un exemplu pentru tineri...
Tinerii unei ţări sunt viitorul ei. Având acum acest statut în România, aş vrea să creez un exemplu care sper să fie urmat de tinerii de aici.
Ce mesaj le-aţi transmite?
Să creadă în transformarea României, în creşterea ei, să stea în România, să fie parte a naţiunii lor.
Mulţi tineri vor să părăsească România, pentru că nu văd nici o speranţă aici...
Se întâmplă la fel şi în
Marea Britanie. Mulţi tineri nu mai vor să stea acolo, vor să plece în
Europa de Vest a avut o atitudine negativă faţă de România din cauza infracţiunilor făcute de români. Cum v-aţi simţit văzând această opinie negativă?
Mi s-a mai pus această
întrebare, în special în Marea Britanie. Am spus mereu că e vorba de câţiva
oameni, care nu implică toată România. Evident, să furi, să profiţi de alţii nu
este bine, dar nu se poate judeca o
România încearcă acum să-şi prezerve patrimoniul, monumentele istorice. Ştiţi că prinţul Charles al Marii Britanii e implicat în mai multe proiecte de acest fel în Transilvania. Cum credeţi că aţi putea să vă implicaţi în asemenea proiecte, dată fiind şi preocuparea Dvs. pentru mediu?
Ca individ nu poţi determina schimbări mari. Dar ca grup se poate. Aş vrea să sprijin o organizaţie pe care oamenii s-o crediteze, care să crească şi care să-i înveţe pe tineri despre problemele de mediu.
Ce părere aveţi despre cazul Roşia
Am auzit, dar deocamdată n-am nici o opinie personală. Ştiu că Principesa Margareta s-a exprimat mai demult, sugerând o soluţie diferită pentru această chestiune, dar nu cunosc destule detalii ca să am o opinie.
Aveţi intenţia de a vă implica în chestiuni de politică generală a României, ca unchiul Dvs., Principele Radu, mai ales că v-aţi declarat disponibilitatea de vă muta aici?
Pentru moment nu vreau să mă implic politic în nici un fel. Cred că pentru a face o diferenţă în politică există alte căi.
Ştim că vă place să călătoriţi. Unde aţi fost ultima dată, înainte de călătoria în România?
Am fost în Olanda şi Elveţia.
în Olanda am participat la un cros, din partea universităţii mele. Dar România
e un loc unde trebuie să călătoresc mai mult. Vreau să văd cât mai mult din
Ce v-a plăcut şi ce nu la Cluj?
... Vremea...
Vremea e ca la Londra zilele acestea, plouă des...
N-am văzut prea mult din Cluj, am ajuns abia azi-dimineaţă (vineri -
n. red.), sper ca diseară să văd mai mult. Am fost la Grădina Botanică, e fascinant să vezi atâtea plante, cercetarea care se face acolo. La Muzeul Etnografic a fost foarte interesant, ştiam multe despre tradiţia populară, dar a fost bine să văd cum au evoluat lucrurile în timp.
Ce ştiţi despre civilizaţia românească, în general?
Am observat că oamenii sunt foarte deschişi, foarte prietenoşi. îşi deschid braţele şi te primesc înăuntru. Mi-a plăcut felul în care se face agricultură, cu metode tradiţionale. De altfel, cred că şi Prinţul Charles a observat această latură de originalitate păstrată. Cred că este o cultură autentică, foarte variată, cu influenţe diverse, greceşti, occidentale...
Aţi văzut filme româneşti?
Nu, din păcate, n-am văzut nici unul, am vizionat doar documentare despre Regele Carol I, pe Youtube.
Ce film vă place cel mai mult?
Băiat fiind, mi-au plăcut filmele de acţiune, de aventuri, documentarele.
Ce studiaţi şi ce aţi vrea să faceţi după terminarea studiilor?
Acum studiez managementul afacerilor. Anul viitor mă voi profila pe marketing. Sunt pasionat de investiţii imobiliare, proprietăţi, cred că mă voi focaliza pe asta, dar încă nu ştiu exact. Mă interesează şi relaţiile publice, resursele umane. încă îmi caut drumul.
Românii au un respect foarte mare pentru Majestatea Sa Regele Mihai şi pentru Principesa Margareta. Credeţi că aţi putea “profita” de acest respect pentru a vă construi propriul prestigiu în România?
Tot ce pot să fac este să continui ce au construit ei deja. Intenţia mea pe termen lung este să construiesc pe aceste temelii şi să duc lucrurile mai departe, indiferent de rolul monarhiei în viitor, pentru că asta nu e decizia mea, ci a poporului român.
Credeţi însă că Familia Regală poate juca un rol important în societatea românească şi pe mai departe?
Nu văd de ce nu, mai ales continuând sprijinirea culturii şi a altor acţiuni sociale.
Aveţi o figură istorică de referinţă, la care vă raportaţi, din istoria României?
Am în minte o figură istorică
şi o dată. De fapt, o perioadă istorică şi o dată. Este vorba de perioada
regelui Carol I, cred că a făcut multe pentru
“Românii ar trebui să fie mândri de ţara lor”
Logodnica Principelui Nicolae, Rebecca Margareta Byatt, care l-a însoţit în călătoria sa, spune că s-ar muta oricând în România.
Să vedem ce spune şi Rebecca, cum v-aţi cunoscut?
Am fost colegi încă de la început, ne-am cunoscut la universitate. Eram cu nişte prieteni, Nicholas era cu nişte prieteni, prietenii aceia se cunoşteau între ei şi aşa ne-am cunoscut şi noi.
Dacă vă căsătoriţi, ţi-ar plăcea să trăieşti în România?
Iubesc România încă de anul
trecut, când am fost la aniversarea Principesei Margareta.
Cum a fost să afli că prietenul tău e prinţ?
Am aflat cam după două luni de când eram împreună. A fost o surpriză să aflu că e prinţ, a fost un şoc, dar lucrurile nu s-au schimbat.
(interviu realizat de Claudiu GROZA şi Bianca FELSEGHI)