Aproape 1.000 de protestatari, o parte veniţi de la alte combinate siderurgice din ţară - din Zalău, Copşa Mică, Galaţi, Hunedoara şi Brăila - au pornit în marş de la poarta fabricii până în centrul oraşului, cu pancarte pe care au scris "No job, No Money, No Problem", "Salvaţi metalurgia românească!", "Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci!" sau "Vrem guverne implicate, nu guverne surogate!".
La miting au sosit şi preşedinţii mai multor confederaţii sindicale - Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei Cartel Alfa, şi Mircea Scântei, preşedintele federaţiei Metarom din siderurgie, dar şi parlamentarii Alexandru Cordoş (PSD) şi Mircia Giurgiu (independent), ultimul precizând că se află la marş în calitate de sindicalist.
"Niciodată n-am crezut că vom ajunge aici", a mărturisit Florin Borza (36 ani - foto), unul dintre protestatari. "Lucrez în combinat de 14 ani, acolo au lucrat şi mama şi tata, şi toţi patru bunicii. Toţi au lucrat acolo iar eu sunt acum în preaviz, până în 20 septembrie". "Aici lucrau mii de oameni din satele din jur, de la Viişoara până în Frata, iar acum s-a ajuns aici. Dacă se închide combinatul, oraşul va fi unul mort", a adăugat Borza. Ioan Gheţi (46 ani) lucrează ca laminator la Mechel şi se află şi el în preaviz. "Soţia nu lucrează, am acasă şase copii. Nu ştiu ce vom face după ce plec din combinat. Ni s-au promis trei salarii compensatorii, dar cât ne pot ajunge ele?", s-a întrebat el.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că închiderea Mechel Câmpia Turzii va transforma comunitatea într-un oraş fantomă. Hossu a venit ieri la Câmpia Turzii, unde este programat un miting de protest împotriva închiderii fabricii. "Nu faptul că pleacă e problema, nu am nimic împotrivă, dar intenţia lor nu e să vândă altcuiva, ci de a tăia, ceea ce înseamnă o imposibilitate de a relansare a aceleiaşi activităţi de către altcineva. Statul ar trebui să răscumpere la aceeaşi valoare sau să oblige Mechel să găsească un cumpărător. Ideea de a permite să se taie combinatul ca să valorifice fierul care există şi să radă tot, pe motiv că e privat, este inacceptabilă. Nu e o restructurare, ci o disponibilizare masivă - mai ales într-o comunitate monoindustrială", a spus acesta. Liderul sindical adaugă că problema de fond a comunităţii este nu că va fi închis combinatul, ci toată comunitatea „va cădea". "Va scădea comerţul, oamenii nu vor mai avea bani să cumpere. Va fi o chestiune în elipsă ce va duce la transformarea Câmpiei Turzii într-un mic oraş-fantomă. Nu vor mai exista oameni interesaţi să stea în comunitate dacă nu există o sursă de existenţă. Ce se întâmplă cu Mechel trebuie să dea de gândit pentru tot sectorul siderurgic", a spus preşedintele Cartel Alfa (foto).
O soluţie ar putea fi facilităţile la achiziţionarea de energie electrică, susţine Hossu. "E clar că operatorii mari consumă energie electrică substanţială. Este aberant ca din cauza unor autorităţi care ventilează bani cu nemiluita să continuăm politica băieţilor deştepţi la nivel structural. De ce e nevoie de intermediari şi nu se pot face contracte direct cu furnizorii de energie?", spune liderul sindical.
Grupul siderurgic Mechel a anunţat că va disponibiliza încă 800 de angajaţi ai combinatului din Câmpia Turzii până la sfârşitul acestui an, urmând ca în fabrică să muncească doar 280 de salariaţi, într-o singură secţie ce va fi subordonată unui alt combinat din grup, Ductil Steel Buzău. Tehnic, astfel, Mechel Câmpia Turzii va fi închisă, în ciuda eforturilor autorităţilor de a încerca ameliorarea situaţiei.
Mechel a intrat pe piaţa din România în 2002 şi mai deţine în ţară combinatele Mechel Târgovişte, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila, Mechel Reparaţii Târgovişte şi Ductil Steel Oţelu Roşu. Mechel susţine pe site-ul companiei că a investit până acum 24 de milioane de euro în fosta Industria Sârmei.
Ministrul pentru dialog social: "Mechel a respectat contractul de privatizare la virgulă"
Liviu Pop, ministrul pentru dialog social, a spus ieri la Câmpia Turzii că investitorul care acumpărat combinatul siderurgic Industria Sârmei în 2003, Mechel, a respectat contractul de privatizare "la virgulă", deşi acum grupul rus anunţă închiderea fabricii şi trimiterea în şomaj a aproape tuturor angajaţilor. "Din punctul de vedere al privatizării, nu-i putem prinde cu nicio virgulă. Pe primii trei ani totul s-a respectat. N-am crezut, am crezut că nu înţeleg eu şi am trimis specialişti şi de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală să verifice, dar au respectat contractul", a adăugat ministrul.
Închisă după aproape un secol
Combinatul Industria Sârmei Câmpia Turzii are aproape un secol de la înfiinţare: construită în 1920, scopul acesteia era producţia de sârmă şi cuie pentru zona Transilvaniei. În 1922, combinatul a marcat şi o premieră naţională: primul laminor de sârmă, iar în următorul an producea deja un sfert din întreaga producţie de cuie a ţării.
Combinatul s-ar putea transforma în fabrică chinezească de tractoare
Prefectul Gheorghe Vuşcan spune că o delegaţie economică a Clujului se va deplasa în China în octombrie pentru a încerca să găsească potenţiali investitori în combinatul Mechel.Vuşcan spune că proprietarul combinatului din Câmpia Turzii, grupul siderurgic rus Mechel, "ne-a dus cu zăhărelul" după ce a încercat să vadă care sunt problemele care duc la preconizata închidere a fabricii. "Când am întrebat dacă vor închide combinatul, ei au dat un răspuns evaziv, ne-au dus cu zăhărelul, că restrâng activitatea şi vor insista pe alte direcţii, a căzut consumul, poveşti din astea. Noi nu ne mai lăsăm păcăliţi de această companie, ne-am asumat răspunderea să facem toate demersurile pentru a rupe pisica. Am făcut demersuri către ministrul Muncii, către premier. Decizia pe care o vor lua o anticipăm cu toţii, e dureroasă", avertizează prefectul.
Primarul: după Mechel, Primăria va fi cel mai mare angajator
Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, spune că dacă Mechel va fi închisă cel mai mare angajator al oraşului va fi Primăria. „800 de disponibilizaţi afectează semnificativ nu doar oraşul, ci şi veniturile Primăriei, pentru că o parte dintre impozitele pe salarii ajungeau înapoi aici", spune el. Mechel a oferit Primăriei mai multe terenuri în contul impozitelor neachitate, în total 7,8 hectare, dar Hanga spune că nu se grăbeşte să le cumpere. "Abia am primit oferta de o săptămână, trebuie să fim atenţi", spune el.