Probă uşoară la română în prima zi a bacalaureatului. Şi primul eliminat pentru “posesie” de mobil
- Scris de Cristina Pirvu
- 02 Iul 2012, 22:52
- Eveniment
- Ascultă știrea

Mulţi dintre cei peste 5.000 de absolvenţi de liceu care au dat ieri prima probă scrisă a bacalaureatului au ieşit încântaţi de la examen. Astfel, la subiectul trei, care le punea probleme de cele mai multe ori candidaţilor de la bacalaureat, aceştia au avut de scris un eseu despre o poezie a lui Mihai Eminescu.
În organizarea examenului sunt implicaţi aproximativ 2.000 de cadre didactice, membri ai comisiilor din fiecare centru de examen, profesori corectori, dar şi asistenţi care supraveghează sălile. Totodată, absolvenţii de liceu sunt supravegheaţi cu ajutorul a 570 de camere video. Unul dintre candidaţii de la bacalaureat nu a ţinut cont ieri de regulamentul prin care nu are voie în sala de examen cu telefonul mobil. "Avea telefonul ascuns, nu l-a declarat şi i-a sunat în timpul examenului", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Elevul dat afară în timpul probei de limba română a susţinut examenul la Liceul "Ana Aslan".
"Cred că a făcut-o din prostie, ca să le spună apoi colegilor că a intrat cu telefonul în examen, pentru că nu-l declarase la poartă. A fost o prostie, pentru că nu putea vorbi la el, oricum", a spus Cuibus. Conform acestuia, nu au fost alte incidente la bacalaureat. "Subiectele au fost de dificultate medie. Nu am avut probleme. Subiectele au venit la timp şi au ajuns în sălile de examen la ora 09:00", a precizat Cuibus.
La primul subiect, candidaţii la bacalaureat au trebui să rezolve mai multe cerinţe pe baza unui fragment din romanul "Craii de Curtea Veche", al lui Mateiu Caragiale, la subiectul II ei au trebuit să scrie un text argumentativ pornind de la afirmaţia lui Lucian Blaga: "Nu e de ajuns să ai mari calităţi, trebuie să ştii să le foloseşti cu rost". Cel de-al treilea subiect al probei de limba română scris a constat în scrierea unui eseu în care să se prezinte tema şi viziunea despre lume într-o poezie a lui Mihai Eminescu. Vlad Tistu, de la Liceul "Nicolae Bălcescu", a apreciat subiectele de la limba română ca fiind uşoare.
"La partea a treia am avut de ales între «Odă în metru antic», «Luceafărul» şi «Floare albastră». În ultimele două seri m-am pregătit. Mi-am spus că fac primele două puncte şi iau cinci. Vreau să merg la o facultate de regie-film în New York şi nu am nevoie de notele din România", a spus Vlad Tistu. Şi Cătălin Grivas, de la acelaşi liceu, a ieşit încântat din sala de examen. "Proba la română a fost foarte uşoră. Cu minime cunoştinţe puteai să iei o notă chiar bună. Am avut noroc şi cu profesoara noastră de română, care ne-a făcut să învăţăm în liceu. Nu a fost deloc dificil examenul. La subiectul trei ne-a picat poezie şi cred că, având cunoştinţe minime de română, puteai lua o notă decentă", a declarat tânărul.
Roland Iliuţă, de la Liceul "Avram Iancu", va merge la facultatea de medicină veterinară. "Nu mă aşteptam să pice poezie. Vreau să merg mai departe la medicină veterinară. M-am pregătit tot anul şi mă aştept să iau o notă între 8 şi 9", a spus tânărul.
Reporterii ZIUA de CLUJ au discutat cu profesorul de limba şi literatură română Adrian Mureşan, de la Şcoala Internaţională, cu privire la subiectul de la examenul de bacalaureat. "Faptul că a picat Eminescu a fost o surpriză statistică, pentru că la nivelul Ministerului Educaţiei au fost elaborate trei-patru subiecte din Eminescu. A fost un subiect de nivel mediu, mai uşor decât cel de anul trecut", a precizat Mureşan.
Calendarul bacalaureatului
Astăzi are loc proba la limba maternă, miercuri cea obligatorie a profilului, iar în 6 iulie se va susţine proba la alegere a profilului. În 8 iulie se vor afişa rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 08:00 -12:00, se vor depune contestaţiile, urmând ca acestea să fie corectate între 10 şi 12 iulie. Rezultatele finale se vor afişa în 13 iulie.