Problema deşeurilor din Cluj, în instaanţă VIDEO

Problema deşeurilor din Cluj, în instaanţă VIDEO
Soluţia pentru problema deşeurilor din Cluj-Napoca este un proces în instanţă. Firma care deţine rampa de gunoi închisă de Garda de Mediu a atacat decizia la Judecătorie. Până la soluţionarea cauzei, hotărârea Gărzii de Mediu se suspendă, iar gunoaiele pot fi depozitate din nou la Pata Rât. Soluţia este doar una temporară. Autorităţile speră ca procesul să dureze cel puţin până când rampa temporară va obţine autorizaţie de funcţionare sau până când Consiliul Judeţean va finaliza noul centru de management al deşeurilor.

Autorităţile speră ca procesul să dureze cel puţin până când rampa temporară va obţine autorizaţie de funcţionare sau până când Consiliul Judeţean va finaliza noul centru de management al deşeurilor.

După ce timp de câteva zile nu au mai putut depozita gunoaiele la Pata Rât, firmele de salubrizare au reluat ridicarea resturilor menajere din Cluj-Napoca. Soluţia pentru rezolvarea situaţiei a fost un subtrefugiu juridic: decizia prin care Garda de Mediu a închis rampa de gunoi a fost contestată în instanţă.

"Noi credem că la baza amenzii şi la baza sistării există o confuzie: se confundă depozitul vechi cu depozitul nou. Conform legilor în vigoare, practic noi avem voie să stocăm deşeurile pe o platformă până la deschiderea noului depozit", a precizat Eugen Vereş, proprietar rampă de gunoi.

"Ieri domnul Vereş a depus la judecătorie foaia respectivă şi de drept se suspendă sistarea activităţii 10:15 MUSCĂ 10:19 Sistarea nu mai este valabilă până iasă hotărârea judecătorească definitivă care să spună că se sistează sau nu se sistează, a menţionat Bogdan Cosma, comisar regional Garda de Mediu Cluj.

Soluţia este însă una temporară, în condiţiile în care instanţa ar putea respinge acţiunea. Autorităţile speră ca procesul să dureze destul de mult, timp în care fie să se autorizeze rampa temporară, fie să se finalizeze noul centru de management al deşeurilor.

"Sperăm ca până la soluţionarea de către instanţă a problemei legate de amenda pe care acest operator privat a primit-o, fie să fie gata fabrica de gunoaie pe care CJ o construieşte, fie să îţi reglementeze până la capăt din punct de vedere al autorizaţiei şi avizelor de mediu acest operator privat această rampă temporară pentru a putea sta fără griji în privinţa depozitărilor temporare", subliniază Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj.

Proprietarul rampei speră să obţină în câteva zile autorizaţia.

"Nu se poate respinge această acţiune. Chiar dacă se respinge acţiunea, noi sperăm în cursul săptămânii viitoare să avem dovada proprietăţii terenului din zona respectivă şi atunci putem obţine autorizaţia de funcţionare", arată Eugen Vereş.

Primul termen al procesului dintre societatea care deţine rampa de gunoi şi Garda de Mediu va avea loc la sfârşitul acestei luni.

 

Comenteaza