Procesul jafului de la BT, în faţa unei noi probe ADN

Procesul jafului de la BT, în faţa unei noi probe ADN
La un an de la arestarea preventivă a celor doi tineri inculpaţi, prima sentinţă mai are de aşteptat.
Instanţa Tribunalului Cluj mai are de audiat 14 martori în dosarul jafului armat de la agenţia Mănăştur a Băncii Transilvania (BT). Pe lângă aceasta, instanţa caută un institut din Germania pentru o nouă expertiză privind proba ADN şi aşteaptă realizarea testului poligraf cu inculpaţii. De asemenea, tribunalul a trimis ieri adrese către Orange şi un restaurant, iar experţii de la SRI au precizat că vor să efectueze măsurători în incinta agenţiei bancare jefuite.

După opt termene de judecată, instanţa tribunalului a audiat-o, ieri, în calitate de martor, pe mama inculpatului Andrei Hosu, Dana Hosu, care între timp a primit o condamnare la judecătorie pentru mărturie mincinoasă în faza de urmărire penală. Aceasta este un martor important al apărării deoarece susţine că a fost împreună cu fiul ei în ziua în care a avut loc jaful până după ora la care s-a produs incidentul. Astfel, potrivit Danei Hosu, tânărul s-ar fi aflat în jurul orei 13:30 la un notar public, apoi la un magazin Orange, după care ar fi mâncat împreună cu alţi trei membri ai familiei la restaurantul Meteor de pe Bulevardul Eroilor. “Am mers toţi acasă în Mănăştur, iar după ce am ajuns, vorbeau oamenii din zonă că s-a spart banca. Apoi am dat drumul la TV şi am văzut că a avut loc un jaf”, a povestit femeia. În urma declaraţiei mamei lui Andrei Hosu, instanţa a dispus trimitea unei adrese către restaurantul Meteor pentru a afla ce ospătari au fost pe tură în ziua respectivă.

Dana Hosu a declarat în instanţă că situaţia fiului ei, care locuieşte împreună cu părinţii, nu s-a îmbunătăţit cu nimic după data de 13 februarie 2009, când s-a petrecut jaful. “Andrei, pe lângă că este fiul meu, este şi prietenul meu, şi ştiam tot. Pe caietul de la magazinul ce-l deţinem apar în fiecare zi sume de 20-50 de lei pe care i le dădeam lui Andrei. El de la vârsta de 18 ani lucrează alături de noi la comerţul cu maşini second-hand. Pe lânga asta, vindea şi haine din străinătate pentru a face un ban. În martie, de ziua lui, şi-a dat telefonul la un tinichigiu pentru că nu a avut bani să-şi vopsească maşina”, a relatat mama inculpatului.

Un alt martor care trebuia audiat ieri a lipsit de la proces, astfel că s-a emis pe numele lui mandat de aducere. În total, mai sunt de audiat 14 martori în cazul jafului. Judecătorul a precizat la termenul de ieri că în scurt timp se va realiza testul poligraf al celor doi inculpaţi, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu. Tot ieri, instanţa a primit răspuns de la un institut din Germania că nu este abilitat să efectueze expertiza probei ADN şi că recomandă un alt institut cu care colaborează Poliţia Federală Germană.

SRI reia măsurătorile

Nici expertiza SRI privind imaginile cu jaful surprinse de camerele video din interiorul băncii nu este clarificată. Experţii de la SRI au anunţat tribunalul că vor să se deplaseze de la Bucureşti la sediul băncii din Mănăştur pentru o măsurătoare cât mai exactă a piselor de mobilier, în funcţie de care se calculează înălţimile atacatorilor de pe imagini. Tot pentru clarificări, instanţa a mai trimis o adresă către compania Orange pentru a se preciza străzile peste care au acoperire cinci antene GSM în raza cărora au fost localizate cartelele folosite de Andrei Hosu şi Bogdan Baciu la scurt timp după ora la care a avut loc jaful.

Comenteaza