Procesul lui Gicu Gânscă ar putea rămâne fără obiect

Procesul lui Gicu Gânscă ar putea rămâne fără obiect
Instanţa Curţii de Apel a amânat pentru 30 martie judecarea dosarului privind manipularea pieţei de capital pe motiv că nu a primit un răspuns de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Răspunsul CNVM îl deţine deja unul dintre cei şase inculpaţi din dosar.

La termenul trecut, Curtea de Apel a solicitat CNVM să precizeze dacă Piaţa RASDAQ de tranzacţionare de acţiuni este reglementată sau nu. Avocatul omului de afaceri Gicu Gânscă, Sergiu Bogdan, este de părere că dosarul penal rămâne fără obiect în cazul în care Piaţa Rasdaq nu este reglementată, având în vedere că se judecă "infracţiuni la Legea privind piaţa de capital (Legea 297/2004)". Acelaşi avocat a intrat în posesia răspunsului trimis de CNVM unuia dintre ceilalţi inculpaţi, în care se precizează că "Piaţa Rasdaq şi-a început activitatea în anul 1996, sub imperiul Legii nr. 52/1994, drept cadru pentru tranzacţionarea acţiunilor societăţilor de stat transformate în firme deţinute public în cadrul programului de privatizare în masă.

În baza deciziei CNVM nr. 1092 din 27.08.1996, Rasdaq a fost considerată o piaţă organizată şi supravegheată de CNVM, cu reguli proprii de funcţionare. Piaţa Rasdaq nu s-a încadrat în prevederile Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital şi ale reglementărilor emise în aplicarea sa şi nu a fost calificată de CNVM ca piaţă reglementată în sensul art.125 sau ca sistem alternativ de tranzacţionare în sensul art. 2 alin. (1), punctul 26, din legea menţionată. Prin urmare, CNVM nu a înscris Piaţa Rasdaq în lista pieţelor reglementate pe care a transmis-o Comisiei Europene în baza art. 47 din Directiva nr. 39-2004 privind pieţele de instrumente financiare". Instanţa a decis să aştepte ca răspunsul CNVM să ajungă şi pe adresa Curţii de Apel.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Cluj susţin că Gicu Gânscă s-a folosit de informaţii preferenţiale - inside trading - pentru a deveni acţionar majoritar al ACI Bistriţa-Năsăud. Gânscă este acuzat că a achiziţionat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiunile ACI Bistriţa, iar ulterior ar fi oficializat tranzacţia cu ajutorul Rasdaq. Alături de acesta, sunt inculpaţi 4 brokeri şi un avocat.

 

Comenteaza