Procurorii DNA Cluj, cei mai activi în instanţă. Ce bilanţ au avut în 2012
- Scris de Nicoleta Nap
- 01 Mar 2013, 19:20
- Eveniment
- Ascultă știrea
Volumul de muncă la DNA, Serviciul Teritorial Cluj, a fost de circa 40 cauze penale soluţionate de un procuror și de circa 30 cauze rămase în lucru la fiecare procuror. Cantitativ, din cele 283 cauze de au fost soluţionate 163, din care 100 soluţii pe fond. Au rămas nesoluţionate 120 cauze, comparativ cu 110 în anul 2011. Ponderea cauzelor nou intrate rămâne importantă (173 cauze noi din 283 de soluţionat), iar cauzele soluţionate reprezintă 58% din cauzele de soluţionat.
Potrivit bilanţului, în 2011, la DNA-Serviciul Teritorial Cluj au fost emise 11 rechizitorii privind 17 inculpaţi, din care 3 persoane juridice și 4 inculpaţi în stare de arest preventiv, precum și 1 inculpat reţinut în cursul urmăririi penale. Comparativ, în anul 2011, au fost emise 12 rechizitorii privind 23 inculpaţi, din care 1 persoană juridică și 7 în stare de arest preventiv. Inculpaţii arestaţi preventiv reprezintă 28,81% din totalul inculpaţilor-persoane fizice, trimiși în judecată. Cauzele finalizate prin rechizitoriu au atins o paletă largă de activităţi infracţionale, instanţele fiind sesizate cu 37 infracţiuni, din care 7 de corupţie, 1 asimilată infracţiunilor de corupţie, 4 în legătură directă cu infracţiunile de corupţie și 3 infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene.
Prin prisma obiectului, 6 rechizitorii au privit infracţiuni de corupţie (valoarea totală a obiectului infracţiunilor fiind de 137.300 euro și 60.820,88 lei), 2 rechizitorii au avut ca obiect infracţiuni contra intereselor financiare ale Comunităţilor Europene (prejudiciu în sumă de 30.400 euro), 1 rechizitoriu a privit infracţiunea de evaziune fiscală (prejudiciu de 20.145.226 lei, recuperat integral în cursul urmăririi penale) și 2 rechizitorii având ca obiect infracţiunea de înșelăciune. Prejudiciul material total reţinut prin rechizitorii a fost în cuantum echivalent a 32.201.176 lei, fiind instituite măsuri asigurătorii asupra sumelor de bani și bunuri în valoare totală de 12.019.165 lei.
Activitatea a fost desfășurată, în luna noiembrie, de 4 procurori (5 în restul perioadei) din totalul de 6 posturi prevăzute în organigramă. La Biroul teritorial Baia Mare, aflat în subordinea DNA Cluj, unde sunt prevăzute 2 din cele 6 posturi, a funcţionat pe parcursul întregului an un procuror. De asemenea, un procuror din cadrul serviciului teritorial a desfășurat exclusiv activitate judiciară.
De asemenea, în perioada analizată au fost soluţionate 253 plângeri, cereri și memorii diverse, precum și 6 plângeri împotriva soluţiilor și 2 împotriva actelor efectuate de procuror, toate respinse. Au fost întocmite 404 alte lucrări (situaţii, analize, sinteze, studii, rapoarte) și primite în audienţă 209 persoane.
În concluzie, spun şefii structurii centrale a DNA, activitatea desfășurată de Serviciul Teritorial Cluj a fost eficientă, fiind relevată de indicatorii care reflectă calitatea, inclusiv cei referitori la numărul rechizitoriilor și al inculpaţilor trimiși în judecată, precum și de lipsa achitărilor și restituirilor definitive, în timp ce scăderile înregistrate la unii indicatori statistici sunt modice, în condiţiile în care serviciul teritorial a continuat să lucreze cu deficit de personal. Totodată, la Cluj se remarcă volumul mare al activităţii în sectorul judiciar, fiind serviciul teritorial cu cele mai multe participări în ședinţele de judecată.
În bilanţul DNA este menţionat, ca un caz relevant pentru activitatea procurorilor clujeni, cel al Cosminei Druţă, contabila care a adus în pragul falimentului Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV), după ce a golit conturile instituţiei. Aceasta a fost arestată în 3 august 2012 pentru că a prejudiciat ADRNV cu aproximativ 2,5 milioane de euro efectuând tranzacţii frauduloase, din poziţia de contabilă a agenţiei.
234 de rechizitorii DNA s-au întocmit în 2012, la nivel naţional, prin care au fost trimişi în judecată 828 de inculpaţi.