Producător nominalizat la Oscar, la filmări prin Cluj despre trădările din familia Tökes

Producător nominalizat la Oscar, la filmări prin Cluj despre trădările din familia Tökes
Kabay Barna, coproducător al unui film nominalizat la Oscar în 1984, s-a aflat sâmbătă la Cluj pentru a filma scene dintr-un documentar care se va numi “Vieţi strict controlate”.

Echipa din Ungaria a filmat sâmbătă pentru câteva ore la Cluj, într-un local din centrul oraşului şi apoi într-o clădire din apropierea Auditorium Maximum. Protagoniştii filmărilor au fost Hathazi Andras şi Bogdan Zsolt, actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Punctuali şi extrem de politicoşi, compunenţii echipei de filmare au recompus într-un bistro de pe strada Ion Raţiu atmosfera ternă şi apăsătoare a localurilor româneşti din anii comunimului. Fum de ţigară, pahare greoaie de sticlă, un pachet de BT şi o brichetă din epocă au completat costumaţia monotonă a personajelor, generalul de securitate Oprea Florian şi agentul Stelian. Regia şi scenariul au fost semnate de Petenyi Katalin, cea care a ales unghiurile optime de filmare şi a îndrumat jocul actorilor (Hathazi Andras şi Bogdan Zsolt de la Teatrul Maghiar) şi al figuranţilor, personaje aflate la alte mese prin local.

"Acest film prezintă perioada dintre 1948 şi 1989 şi este compus din două părţi. În prima parte e vorba despre episcopul Marton Aron şi cei din jurul lui. În cea de-a doua parte este vorba despre urmărirea familiei Tökés, mai ales a fraţilor Tökés Istvan şi Tökés Laszlo", a explicat Kabay Barna, producătorul filmului, descins parcă de pe un platou de la Hollywood. În mai puţin de trei ore, echipa a filmat câteva scene în care personajul Stelian (sub numele căruia se ascundea Bartha Tibor, cumnatul lui Tökés Laszlo) îi dă informaţii generalului Oprea. "Am jucat rolul generalului de securitate Oprea Florian. Nu a fost un rol greu. Nu pot spune că îmi doresc să joc mai mult în filme. Mie îmi place să lucrez la teatru, pe platouri de film sau la facultate", a declarat actorul Hathazi Andras.

"Pentru documentarea acestui film am cerut oficial informaţii de CNSAS. Există o transcriere a actelor şi tot acest film se bazează pe aceste rapoarte scrise de agentul Stelian despre familia Tökés. Pe baza acestora se construieşte tot filmul", a precizat producătorul.

Kabay Barna a realizat în 1983, alături Imre Gyöngyössy (soţul regizoarei Petenyi Katalin, decedat între timp), producţia "Revolta lui Job", nominalizat un an mai târziu la Oscar. "În 1982 au fost terminate filmările la acest film care în continuare este prezentat de mai multe televiziuni. A fost o coproducţie germano-maghiară", a afirmat producătorul. Despre documentarul filmat la Cluj, Barna a spus că "nu se ştie când va fi gata şi rămâne de văzut ce reacţii va stârni". Filmul va fi difuzat la televiziunea naţională din Ungaria. Echipa a filmat în mai multe oraşe din România. "Clujul este un oraş fantastic, un centru cultural al Transilvaniei şi mă simt foarte bine aici", a mărturisit producătorul.

"Stelian", mediatizat chiar de Tökes Laszlo

Europarlamentarul Tökés Laszlo a dat publicităţii în urmă cu doi ani 15 note informative înaintate Securităţii de medicul Bartha Tibor, soţul surorii sale, Eszter. Acesta a dat informaţii chiar şi de la propria nuntă, iar câteva dintre notele informative despre familia Tökés, catalogată de Securitate ca având viziuni şovine, sunt datate chiar dinainte de căsătorie. Între persoanele cu care familia vizată a fost raportată că a avut contacte se află şi Doina Cornea.

 

 

Comenteaza