“Profii tari” ai universităţilor clujene
- Scris de Cristina Pirvu
- 21 Mai 2012, 23:06
- Eveniment
- Ascultă știrea

Astfel, 33 de profesori clujeni de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea de Artă şi Design (UAD), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au primit titlul onorific de "Profesor Bologna" şi o medalie pe care a fost inscripţionat "Marii profesori care ne inspiră".
Pe locul doi după Cluj în ceea ce priveşte numărul de distincţii primite de profesori se numără Iaşiul, cu 13 "Profesori Bologna", iar pe locul trei este Sibiul, cu opt universitari premiaţi. "Am avut aproximativ 600 de nominalizări din toată ţara şi am premiat 91 de profesori. În cadrul procesului de evaluare am avut unul-doi studenţi din centre universitare diferite sau de la alte facultăţi care au mers şi i-au cunoscut pe aceşti profesori. Am asistat incognito la activităţile didactice, am stat de vorbă cu studenţii profesorilor respectivi şi am discutat şi cu aceştia", a declarat Anca Prisăcariu, vicepreşedinte educaţional al ANOSR.
Studenţii din cadrul organizaţiei au realizat şi un portret al universitarilor premiaţi. "Profesorii Bologna sunt oamenii care aduc valoare educaţiei din România, sunt cei care formează generaţii şi sunt cei care constituie modele pentru studenţi. Despre învăţământul centrat pe studenţi nu trebuie să citim în cărţi, nu trebuie să îl avem doar în lege, ci trebuie să îl simţi la cursuri în fiecare zi", au scris reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) despre modelul de profesor pentru studenţii români.
UBB Cluj are 10 profesori premiaţi de ANOSR, şi anume: Alexandru Bădărău, Mihai Băcilă, Corin Braga, Smaranda Cosma, Ioan Hosu, Andrei Miu, Corina Rotar Boie, Petruţa Teampău, Zoltan Tibori Szabo şi Şerban Turcuş. Lectorul universitar Mihai Băcilă, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, a fost surprins plăcut de nominalizarea şi apoi premierea sa. "Am fost surprins când la finalul unui curs două domnişoare mi-au spus că sunt nominalizat pentru a deveni «Profesor Bologna». Nu ştiu cine m-a recomandat. Eu încerc să am cursuri interactive. Prefer să discut cu studenţii, nu dictez, ci încerc să îi fac să înţeleagă cursurile", a declarat Mihai Băcilă. Un alt universitar premiat a fost profesorul Ioan Hosu, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. "Am aflat cu câteva zile înainte de premiere că am obţinut acest titlu. Relaţia mea cu studenţii se desfăşoară strict în jaloanele profesionale. Nu ştiu cine m-a nominalizat. Cred că sunt importante atitudinea şi relaţia pe care o dezvolţi în parteneriatul profesor-student. Ei te analizează prin prisma atitudinii şi apoi prin prisma competenţelor. Studenţii vin cu încredere în profesorii de la facultate că apoi vor fi capabili să îşi construiască viaţa", a declarat Ioan Hosu. Universitarul s-a declarat foarte încântat de distincţia primită. "E o recompensă să primeşti titlul onorific de «Profesor Bologna». E recunoaşterea supremă acest titlu faţă de 6-8%, cât ar da un guvern la salariu", a precizat universitarul.
Şi de la USAMV Cluj 10 cadre didactice au primit titlul de "Profesor Bologna", şi anume: Andrea Bunea, Mihai Buta, Ana Ciotlăuş, Vasile Francisc Dulf, Aurel Maxim, Camelia Maria Răducu, Anamaria Vâtcă, Ileana Miclea, Rodica Vârban şi Marius Zahan. Titlul a mai fost obţinut de Ştefan Laurian Bonea de la UAD, dar şi de profesorii Radu Nicolae Oprean, Dan Rusu, Oliviu Voştinaru şi Valentin Zaharia de la UMF. Apreciaţi de studenţi au fost şi opt profesori de la UTCN Cluj. Astfel, Cornel Arsene, Pavel Alexa, Sanda Bodea, Cosmin Chiorean, Nicolae Lungu, Radu Munteanu jr., Mihai Tătar Olimpiu şi Dan Doru Micu au fost declaraţi "Profesori Bologna". "Am aflat în ultimul moment despre acest premiu şi nu am putut ajunge la Iaşi. Cred că am fost ales pentru că ţin cursuri interactive la nivel ridicat, implic studenţii în cercetarea realizată în cadrul Centrului de Cercetare în Metode Numerice, al cărui director sunt, şi sunt implicat în tot ceea ce ţine de relaţia student-firme", a declarat Dan Doru Micu, profesor de Inginerie Electrică la UTCN. Acesta a fost ales de trei ori decan de suflet al studenţilor săi în ultimii cinci ani.
"Profesorii Bologna" ai Clujului:
1. Alexandru Bădărău - UBB - Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică
2. Mihai Băcilă - UBB - Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor
3. Corin Braga - UBB - Facultatea de Litere
4. Smaranda Cosma - UBB - Facultatea de Business
5. Ioan Hosu - UBB - Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării
6. Andrei Miu - UBB - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
7. Corina Rotar Boier - UBB - Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării
8. Petruţa Teampău - UBB - Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării
9. Zoltan Tibori Szabo - UBB - Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării
10. Şerban Turcuş - UBB - Facultatea de Istorie şi Filosofie
11. Ştefan Laurian Bonea - UAD - Catedra Discipline Teoretice şi Pedagogice
12. Andrea Bunea - USAMV - Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii
13. Mihai Buta - USAMV - Facultatea de Agricultură
14. Ana Ciotlăuş - USAMV - Facultatea de Horticultură
15. Vasile Francisc Dulf - USAMV - Facultatea de Agricultură
16. Aurel Maxim - USAMV - Facultatea de Agricultură
17. Ileana Miclea - USAMV - Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii
18. Răducu Camelia Maria - USAMV - Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii
19. Rodica Vârban - USAMV - Facultatea de Agricultură
20. Anamaria Vâtcă - USAMV - Facultatea de Horticultură
21. Marius Zahan - USAMV - Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii
22. Cornel Arsene - UTCN - Facultatea de Construcţii
23. Pavel Alexa - UTCN - Facultatea de Construcţii
24. Sanda Bodea - UTCN - Facultatea de Mecanică
25. Cosmin Chiorean - UTCN - Facultatea de Construcţii
26. Nicolae Lungu - UTCN - Facultatea de Construcţii de Maşini
27. Radu Munteanu jr. - UTCN - Facultatea de Inginerie Electrică
28. Olimpiu Mihai Tătar - UTCN - Facultatea de Mecanică
29. Dan Doru Micu - UTCN - Facultatea de Inginerie Electrică
30. Radu Nicolae Oprean - UMF Cluj - Facultatea de Farmacie (Chimie analitică şi analiză instrumentală)
31. Dan Rusu - UMF Cluj - Facultatea de Farmacie (Chimie fizică)
32. Oliviu Voştinaru - UMF Cluj - Facultatea de Farmacie (Farmacologie, fiziologie şi fiziopatie)
33. Valentin Zaharia - UMF Cluj - Facultatea de Farmacie (Chimie organică)