Proiect al Ministerului Educaţiei: Dascăli „2 în 1"

Proiect al Ministerului Educaţiei: Dascăli „2 în 1
Elevii ar putea să facă joc de gleznă cu profesorul de matematică, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei.

Profesorii de matematică ar putea ajunge să ţine orele de educaţie fizică pentru clasele V-XII, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei, care prevede introducerea a patru ore de sport pe săptămână, începând cu următorul an şcolar. Ministerul susţine că ideea vine în sprijinul copiilor, din cauza lipsei profesorilor de sport din sistemul de învăţământ.

Dascălii clujeni privesc cu amuzament ideea.
"Doamne fereşte! Noi nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Dacă un dascăl ar avea mai multe specializări, s-ar putea, dar ce se întâmplă când sunt copii cu probleme? Dacă aş fi pregatită să predau şi Educaţie Fizică, aş face-o, eu iubesc sportul, dar mă duc la specialist. E o responsabilitate foarte mare. Eu în facultate am făcut un curs de fizică pentru a putea preda materia, cu toate că sunt profesoară de matematică, nu mi-a fost uşor", a declarat o profesoară de Matematică de la Liceul "Gheorghe Şincai. Dacă ai pregătirea necesară, cu plăcere", din Cluj-Napoca.


Pe de altă parte, profesorii de sport susţin că introducerea orelor de sport suplimentare e foarte bună, dar nici nu iau în calcul ideea ministerului de a-i înlocui la ore.
"E o părere a cuiva care nu e în domeniu. Părerea mea e că dacă se uită pe listele de suplinitori la orice judeţ, vor putea rezolva situaţia cu profesori de sport. La ţară ar putea fi probleme, dar se pot rezolva. Ministerul are intenţie foarte bună, cu introducerea orelor suplimentare de sport, pentru eliminarea obezităţii şi pentru dezvoltarea corectă a elevilor, care au un potenţial biometric catastrofic", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul Liceului cu program sportiv din Cluj-Napoca, Ilie Măcelaru.

Profesorii susţin că Ministerul ar putea să apeleze la personal specializat, din sistemul privat sau ar putea să-i plătească pe dascălii de sport în funcţie de orele pe care le ţin.

"Sunt suficienţi profesori de sport, să se uite numai pe listele pentru titularizare. Deci chiar dacă la ţară e singura problemă, ar putea ca, pentru 2-3 ore să facă plata cu ora", susţine Măcelaru.


Directorii instituţiilor de învăţământ spun că ideea Ministerului Educaţiei s-ar putea implementa complet, în funcţie de resursa umană din şcoli. "Problema e delicată, dar se vor găsi soluţii. Ideea e bună, dar trebuie aplicată la modul serios. Aş introduce nişte opţionale de sport în funcţie de resursa umană a instituţiei. O idee ar fi antrenorii de la cluburile de sport care nu lucrează de dimineaţă şi ar putea colabora cu şcolile, sau dacă sunt tineri profesori cu competenţe sportive atunci ai pe mâna cui să-i laşi pe copii, ca să fie în siguranţă, dar asta nu poate să o facă oricine. Dacă nu te pricepi, cu exerciţiile mai mult strici şi rişti să împiedici o dezvoltare armonioasă a corpului. Nu ştiu dacă un profesor de altă disciplină ar purtea conduce eficient o ora de sport", a conchis, pentru ZIUA de CLUJ, directoarea Liceului "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, Laura Ungurean.

 

Comenteaza