Proiect de patru milioane de euro desfăşurat de Fundaţia Civitas

Proiect de patru milioane de euro desfăşurat de Fundaţia Civitas
Fundaţia Civitas din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Alba, desfăşoară un proiect cu finanţare europeană de 4 milioane de euro, prin care instruieşte persoane defavorizate pentru a-şi găsi locuri de muncă. În cadrul proiectului, au fost înfiinţate trei întreprinderi sociale - o mini-tipografie, o alta în domeniul întreţinerii spaţiilor verzi şi o pepinieră de trandafiri, unde sunt instruiţi beneficiarii proiectului.

"Proiectul a început în 1 august 2010 şi se derulează până în 31 iulie 2013. Este un proiect finanţat din fonduri europene cu un buget de 4 milioane de euro. Proiectul presupune înfiinţarea unor centre comunitare de resurse în judeţul Alba, în Abrud, Aiud, Blaj, Zlatna şi Cugir. Aici se derulează activităţi de identificare de persoane din grupuri vulnerabile, adică persoane care au dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă, nu dispun de specializare, instruirea şi asistenţa acestora, şi în anumite situaţii chiar ajutor adresat lor pentru a-şi găsi un loc de muncă. Noi estimăm pe parcursul celor trei ani să avem 600 de beneficiari, persoane care merg în centre, care participă la cursuri de calificare-perfecţionare şi care vor fi asistate pentru a dezvolta mici activităţi de tip economie socială" a declarat Marton Balogh, directorul regional al Fundaţiei Civitas.

În cadrul proiectului au fost înfiinţate trei întreprinderi în cadrul cărora beneficiarii proiectului sunt instruiţi. "Avem trei întreprinderi sociale: una în Alba Iulia, în Sâncrai lângă Aiud şi în Sebeş. Aici se derulează activităţi specifice fiecăreia - avem o mini-tipografie în Sebeş, întreţinerea spaţiilor verzi şi realizarea de mobilier de grădină în Alba Iulia, iar în Sâncrai este o pepinieră de trandafiri. Aici, pe de-o parte oamenii sunt instruiţi cum să facă aceste activităţi, iar pe de altă parte, se realizează o gamă de produse care după terminarea proiectului vor fi valorificate", a explicat Balogh. Fiecare dintre centre lucrează, în medie, pe o durată de trei luni cu grupe de 15-20 de persoane. "Sunt grupe de beneficiari 15-20 de persoane pe fiecare întreprindere socială care beneficiază de servicii. De exemplu, la cursul de peisagistică din Alba Iulia, cei 15 beneficiari vin la cursuri pe durată de trei luni, învaţă o meserie primesc o diplomă şi o bursă. Apoi urmează o altă grupă. Centrul câştigă din faptul că se reamenajează spaţii verzi, iar beneficiarii primesc o bursă mai mare decât alocaţia de şomaj şi sunt calificaţi la final într-o meserie şi pot să îşi caute de lucru", a precizat Bologh.

 

 

Comenteaza