Proiect ecologic la Mociu. Comuna va avea un parc fotovoltaic unic în România

Proiect ecologic la Mociu. Comuna va avea un parc fotovoltaic unic în România
Un spectaculos proiect ecologic va fi implementat în curând în comuna clujeană Mociu: un parc fotovoltaic care va aproviziona cu energie electrică 150 de gospodării.
Proiectul va fi primul de acest fel din Transilvania şi chiar din România. “Mai sunt doar câteva cădiri la Braşov, Bucureşti şi Târgovişte care folosesc energia solară pentru a produce curent electric”, a precizat Dumitru Ristoiu, profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, partener al proiectului. Ideea a fost implementată de către firma clujeană RIMS Producţie şi Construcţii SRL, care a fondat, în colaborare cu italienii de la Nordelectrica (Ravena), compania Producţie Energia Verde, care va pune pe roate proiectul. “Este experimental, un proiect-pilot în cadrul căreia vom produce energie electrică din lumina solară, care va fi preluată prin contract de compania de electricitate din zonă. Va fi energie suficientă pentru consumul de curent a 150 de gospodării”, a explicat Ion Sauliuc, managerul firmei clujene implicate în proiect. “Investiţia va fi minimă, iar panourile vor fi fixe, nu se vor mişca după soare. Proiectul se va extinde, cu un buget mai mare, în măsura în care se va dovedi rentabil după doi ani de la inaugurare”, a adăugat Sauliuc.

“Noi suntem convinşi că România are un potenţial uriaş în dezvoltarea energiilor regenerabile”, a declarat Mauro Mignazzi, directorul tehnic al companiei italiene. “Nu ne-am speriat de criză şi de condiţiile economice din România când am decis să investim în acest proiect. Este o ţară intrată de curând în Uniunea Europeană şi este o piaţă nouă de desfacere, putem accesa şi fonduri europene. Nimeni nu a mai făcut un asemenea proiect şi noi avem ani de experienţă în domeniu”, a adăugat şi Cristian Tassi, directorul comercial al Nordelectrica. Firma italiană va asigura şi stagii de pregătire pentru specialişti români, chiar şi studenţi ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului. Investiţia în parcul fotovoltaic se va ridica la 100.000 de euro.

Comenteaza