Proiect pentru integrarea în muncă a defavorizaţilor

Proiect pentru integrarea în muncă a defavorizaţilor
Un proiect de cinci milioane de euro a demarat ieri, la Prefectura Cluj, şi îşi propune să îmbunătăţească situaţia profesională şi socială a mii de oameni din Regiunea de Nord-Vest a ţării.

Premisa de la care a demarat acţiunea a fost aceea că sărăcia afectează toată gama de grupuri sociale - minorităţile etnice, persoanele cu dizabilităţi fizice şi mentale, precum şi pe cei ce trăiesc din salariul minim garantat. Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi va pune la dispoziţia celor vizaţi consiliere pentru proiecte de finanţare, precum şi calificare în meserii ca îngrijitori de copii şi bătrâni, operatori facturare, agenţi de dezinsecţie, lucrători la ciupercării sau cioplitori în piatră şi lemn. La final se vrea înfiinţarea unor minifabrici de producţie care să integreze în muncă 2.000 de persoane din categoriile vizate, locuitori în cele 80 de localităţi din Nord-Vestul ţării.

“Am copilărit la Turda, pe o stradă care se numea Barbu Lăutaru, şi aveam între prieteni şi membri ai comunităţii rome. La acea vreme nu exista discriminare, oraşul era unul cosmopolit, nu exista noţiunea de minoritate şi poate acolo se şi vrea să revenim, la o comunitate locală închegată, nu un amalgam de etnii”, a declarat prefectul Florin Stamatian. A fost adusă în discuţie importanţa trecerii acestor grupuri de la statutul de defavorizate la acela de comunităţi implicate în proiecte care să le ofere mai multe şanse pe piaţa muncii. “Foarte mulţi vorbesc despre problemele de integrare socială a unor persoane defavorizate cum sunt cele vizate în acest proiect, însă puţini le cunosc în profunzimea lor. Ca să ne implicăm ca parteneri, avem nevoie de comunităţi în care se doreşte schimbarea şi ajutorul oferit”, a adăugat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Comenteaza