Update Live Video Protest 10 august 2019 | Peste 10 mii de protestatari în Piața Victoriei

Protest 10 august 2019 | Peste 10 mii de protestatari în Piața Victoriei
| Foto: arhiva

La un an de când sute de oameni nevinovați au fost umiliți, bătuți și agresați în Piața Victoriei, în timpul protestului antiguvernamental al diasporei, oamenii revin în piețele din marile orașe, inclusiv la Cluj.

UPDATE 21.30 Jandarmeria, mesaj către protestatari: Facem apel la calm. Nu întraţi in conflicte!

Jandarmii au făcut încă un apel la calm, sâmbătă seară, către protestatarii din Piaţa Victoriei, cerându-le să fie atenţi în jurul lor, să semnaleze orice încălcări ale legii şi să nu intre în conflicte.

Reprezentanţii Jandarmeriei Române transmit că, pentru siguranţa protestatarilor, a fost lărgit spaţiul delimitat cu panouri metalice, fără a se înregistra incidente.

La momentul transmiterii ştirii, protestatarii au ajuns lângă trotuarul din faţa Guvernului.

"Facem apel la calm, adresăm participanţilor rugamintea de a fi atenţi in jurul lor si de a semnala jandarmilor orice încălcării ale legii. Nu întraţi in conflicte!", a transmis Jandarmeria.

UPDATE 21.20 Protestatarii au ajuns lângă trotuarul din faţa Guvernului

Protestatarii au ajuns, la ora transmiterii ştiri, lângă trotuarul din faţa Guvernului României, jandarmii lăsându-i să se apropie de sediul Executivului şi scoţând gardurile care delimitau culoarul de trecere dintre forţele de ordine şi manifestanţi.

Protestatarii din Piaţa Victoriei au aprins luminile telefoanelor, sâmbătă, la ora 21.00. Manifestanţii scandează "Hoţii", "Demisia" şi "PSD, ciuma roşie!".

Traficul rutier a fost închis în Piaţa Victoriei, surse oficial declarând pentru MEDIAFAX că în zonă sunt prezenţi peste 19.000 de oameni.

Poliţiştii au deviat complet traficul pe Bulevardul Aviatorilor în faţa Guvernului, a anunţat Brigada Rutieră a Capitalei. Traficul a fost deviat pe Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei.

Câţiva protestatari au aruncat pet-uri înspre jandarmii prezenţi în piaţă.

UPDATE 21.00 Protestatarii au aprins luminile de la telefoane pentru a marca fix un an de la momentul 10 august 2018

Protestatarii din Piaţa Victoriei au aprins luminile telefoanelor, sâmbătă, la ora 21.00. Manifestanţii scandează "Hoţii", "Demisia" şi "PSD, ciuma roşie!".

Traficul rutier a fost închis în Piaţa Victoriei, acolo unde sunt prezenţi peste 15.000 de oameni.

Poliţiştii au deviat complet traficul pe Bulevardul Aviatorilor în faţa Guvernului, a anunţat Brigada Rutieră a Capitalei. Traficul a fost deviat pe Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei.

UPDATE ora 19.50 Pianistul german Davide Martello a sosit, sâmbătă, la protestul din Piaţa Victoriei, artistul interpretând, în prezenţa a mii de manifestanţi, o serie de melodii celebre.

Davide Martello a ajuns în Piaţa Victoriei cu pianul tras de bicicletă şi a ţinut un recital.

Este pentru a doua oară când artistul german vine în România, după ce a participat şi la protestul contra Guvernului, din Piaţa Victoriei, din septembrie 2018.

UPDATE 19.40 Organizatorii, huiduiţi de protestatarii din Piaţa Victoriei pentru că au pus muzică pe scenă. VIDEO poate fi urmărit AICI

Organizatorii manifestaţiei din Piaţa Victoriei au fost huiduiţi, sâmbătă, chiar de către protestatari după ce au încercat să pună muzică de pe o scenă amplasată în perimetrul Pieţei. Aceştia au renunţat la a mai transmite vreun mesaj de pe scenă.

"Dă-te jos! Dă-te jos! Ruşine să vă fie!", "Securiştilor, ne mai trebuie să dansăm aici, să facem o horă", "Dă scena jos! Ce vreţi, să deturnaţi protestul?", "Arde cămaşa pe noi. Au murit oameni aici, băi!" - au fost reproşurile manifestanţilor la adresa organizatorilor, care au încercat să pună muzică, de pe o scenă amplasată în Piaţa Victoriei.

Astfel, organizatorii au renunţat la a mai transmite vreun mesaj de pe scenă, anunţul fiind făcut de către protestatarul Marian Moroşanu, poreclit ”Ceauşescu”, cunscut pentru participarea sa la astfel de evenimente.

"Nu am venit să ne certăm şi să ne înjurăm. Vă rog, să fim uniţi, să reconstruim România. E ultima dată când se vorbeşte de la această scenă. Îmi pare rău că s-a pus muzică. Pare miting PSD, nu suntem ca ei, pentru acest luru am venit din Italia, Spania, Anglia, Suedia şi din toată România să cerem acelor criminali să răspundă pentru crimele din 10 august”, a spus Marian Moroşanu, poreclit Ceauşescu, de pe scena amplasată în Piaţă.

UPDATE 19.20 Obiectele "suspecte" reclamate la 112 ca aflându-se într-o maşină din Piaţă erau nişte lumânări

UPDATE 19.10 Protestatarii din faţa Guvernului au cântat imnul naţional. Jandarmeria dezminte că are tunuri de apă în piaţă 

UPDATE 18.40 Jandarmii au împărţit în Piaţa Victoriei pliante cu sfaturi pentru protestatari

Reprezentanţii Jandarmeriei au împărţit, sâmbătă, în Piaţa Victoriei pliante protestatarilor, în care le recomandă să sancţioneze orice încercare de deturnare a mesajului din partea altor manifestanţi.

„Nu uita care este scopul protestului şi sancţionează orice încercare de confiscare a mesajului tău sau deturnare a acestuia din partea altor manifestanţi”, este una dintre recomandările Jandarmeriei.

Fluturaşul împărţit de forţele de ordine mai conţiner următoarele sfaturi:

"Dacă eşti însoţit de copii, protejează-i şi fereşte-i de zonele foarte aglomerate. De asemenea, ia cu tine sticle cu apă şi nu uitaţi să vă hidrataţi.

Vrem să fii în siguranţă, aşa că fereşte-te să intri în altercaţii. Sunt multe camere de luat vederi care transmit live protestul, pentru transparenţă şi siguranţă.

Jandarmii sunt acolo pentru siguranţa ta şi a celorlalţi. Cât timp mulţimea protestează paşnic şi nimeni nu este în pericol, nu au de ce să intervină. Provocările şi atacurile asupra lor nu sunt motivul pentru care eşti la protest.

Nu consuma, nu distribui şi nu accepta să ţi se ofere băuturi alcoolice. Legea adunărilor publice interzice clar acest lucru.

În urma ta ar trebui să rămână idei şi mesaje, nu gunoi. Te rugăm ca, la plecare, să depozitezi ambalajele şi resturile de alimente în locuri special amenajate".

UPDATE 18.30 Un cuţit a fost găsit asupra unui protestatar din Piaţa Victoriei, bărbatul fiind audiat la Poliţie

Un cuţit a fost găsit, sâmbătă, asupra unui protestatar în vârstă de 29 de ani din Piaţa Victoriei, bărbatul fiind audiat, la ora transmiterii ştirii, la secţia de poliţie, a anunţat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei Române.

Astfel, la intersecţia străzii Doctor Felix cu Bulevardul Nicolae Titulescu a fost prins, la control în filtru, un bărbat în vârstă de 29 de ani, cu un cuţit, tip briceag. El a fost dus pentru audieri la Secţia 5 de Poliţie.

"Aceste filtre vor fi menţinute, în acese filtre nu sunt controlate toate persoanele, ci în special cele care au bagaje voluminoase. Deci nu toate persoanele care intră în Piaţă sunt controlate. Filtrele sunt făcute pentru a preveni introducerea de obiecte şi materiale care ar putea deveni un pericol", a declarat Georgian Enache.

UPDATE 18.00 Forţele de ordine au verificat o maşină din Piaţa Victoriei

Poliţiştii au verificat sâmbătă o maşină aflată în perimetrul Pieţei Victoriei, potrivit martorilor din zonă, existând suspiciunea că în vehicul ar exista un dispozitiv exploziv anunţat la numărul unic de urgenţă 112.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că o persoană a sunat la 112 pentru a anunţa că într-o maşină din perimetrul Pieţei Victoria s-ar afla obiecte suspecte.

Astfel, forţele speciale au verificat maşina respectivă în huduielile protestatarilor, care au susţinut că este vorba de o diversiune pentru a deturna manifestaţia.

Câteva sute de persoane se află, la ora transmiterii ştirii, la protestul din Piaţa Victoriei.

___________________________________________

Un nou protest are loc sâmbătă, 10 august 2019, în Piaţa Victoriei, organizatorul manifestaţiei anunţând că aşteaptă aproape un sfert de milion de oameni să participe. Organizatorul protestului de sâmbătă din Piaţa Victoriei, Tommy Tomescu, a avut un schimb de replici cu protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piaţă o platformă, deşi nu anunţase anterior acest lucru. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă şi refuză să plece. În zonă au ajuns jandarmii.

"Te-am sunat de o lună întreagă şi nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat şi nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu maşinile mele, cu care să punem scena şi tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja", i-a reproşat Tommy Tomescu lui Cristian Dide, potrivit Mediafax.

Cristian Dide a replicat că el nu "are treabă" cu organizatorul Tommy Tomescu şi că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, a urcat pe o maşină cu platformă şi refuză să coboare. Jandarmii sunt prezenţi în zonă.

În Piaţa Victoriei este şi Mălin Bot, care a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, iar soţul acesteia a ripostat. La rândul său, Bot susţine că femeia respectivă a încercat să-i spargă telefonul.

Grupul Diaspora Pentru România a transmis că are 75 de revendicări la protestul de sâmbătă, din Piaţa Victoriei. Printre acestea, se numără:

- finalizarea anchetelor şi judecarea violenţelor din 10 august 2018, timpul revoluţiei şi mineriadelor;
- implementarea numărului maxim de 300 de parlamentari şi a proporţionalităţii acestora;
- mplementarea punctului 8 de la Timişoara într-o formă legală şi actualizată;
- reinstituirea libertăţii de exprimare prin modificarea legii adunărilor publice ce permite în acest moment abuzul autorităţilor;
- centrele Comunitare Româneşti din diaspora;
- modul de desfăşurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier în scopul exploatării sexuale şi discriminarea copiilor români din Austria;
- demararea anchetei privind actele false şi infracţiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Manifestaţia a primit aprobare, de la Primăria Capitalei, pentru un număr de aproximativ 250.000 de persoane, de altfel organizatorul protestului de sâmbătă, Tommy Tomescu, declarând că se aşteaptă la această cifră.

Protest și la Cluj: "Ieșim în Piață pe 10 August!"

Organizatorii protestului spun că românii sunt așteptați, pe 10 august 2019, în piețele din toate orașele României și a celor din diaspora, unde există comunități românești. Clujenii sunt chemați să se adune pentru a protesta, sâmbătă, în Piața Unirii, începând cu ora 19:00.

 

Comenteaza