Protest anemic la Cluj față de împușcarea ursului. Au cerut stoparea defrișărilor

Protest anemic la Cluj față de împușcarea ursului. Au cerut stoparea defrișărilor
În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au ieşit, sâmbătă, doar 20 de persoane, care au protestat faţă de împuşcarea ursului din Sibiu şi au cerut oprirea defrişărilor care duc la apariţia urşilor în oraşe.

Participanţii au avut în mâini ursuleţi de pluş, iar unii au fost îmbrăcaţi în tricouri albe cu imprimeuri, reprezentând păduri şi animale. ”A fost un act criminal. Acel urs nu avea nicio vină, a ajuns în centrul Sibiului din cauza defrişărilor masive ale pădurilor din România. Cerem stoparea defrişărilor pentru ca animalele sălbatice să nu fie nevoite să intre în oraşe. 

Prezenţa noastră în centrul Clujului este şi una de solidaritate cu animalele sălbatice care pot fi împuşcate fără milă şi fără a avea nicio vină. Vorbim şi în numele lor”, a spus una dintre participante. Cei prezenţi au venit în urma unui apel lansat pe o reţea de socializare.

Peste 100 de persoane au protestat în capitală faţă de decizia de a ucide ursul care umbla pe străzi, reclamând că nu s-a vrut tranchilizarea lui şi cerând măsurile mai clare pentru protecţia animalelor sălbatice. O astfel de manifestare a avut loc și la Sibiu.

Protestul de la București a fost organizat pe Facebook. În faţa Teatrului Naţional cei mai mulţi au venit cu pancarte pe care scria " Je suis Ursuleţ", "Dreptate pentru Ursuleţ", "Stop maltratării animalelor în România" şi "Demisia, pedepsirea vinovaţilor".

"Ar fi trebuit mai multe încercări de a fi tranchilizat, nu ar fi trebuit să fie împuşcat aşa. El nu i-a întrebat pe ei de ce au tăiat pădurile şi de ce i-au invadat teritoriul. Toţi care au greşit să fie traşi la răspundere", susţine Andrei, unul dintre cei prezenţi.

"Vrem să le amintim şi celorlalţi, care nu au venit, că pădurile nu mai trebuie să fie defrişate. Urşilor le trebuie un habitat, au nevoie de o casă a lor. Noi le-o dărâmăm şi ei năvălesc în oraş pentru că nu au altă opţiune. Mamele lor sunt omorâte, iar puii aleargă flămânzi.

Defrişarea pădurilor e un pericol extrem, mai ales acum în condiţiile în care clima se schimbă dramatic. Vreau pedepsirea vinovatului, dar mă interesează în mod special să le se protejeze habitatul. Deci stop defrişărilor şi puţină omenie în aplicarea legilor pentru animale", a declarat unul dintre protestatari.

Participanții vor să atragă atenţia autorităţilor că este nevoie de o lege mai clară pentru protejarea animalelor din păduri. "Nu milităm doar pentru acel ursuleţ, ci pentru toate animalele omorâte. Am fost revoltată de felul cum a fost hăituit acel pui care era doar speriat, era înfometat. Ar trebui să existe o lege foarte bine pusă la punct", a spus o protestatară.

"Este şi de datoria ocoalelor silvice să hrănească animalele aflate în sălbăticie pentru că niciun animal nu coboară în oraş să vină la club, să se distreze. Vine în căutare de hrană. Câtă vreme ele, în mediul lor nu primesc hrană, nu se simt confortabil, întotdeauna vom avea astfel de incidente din care, culmea, vinovat este animalul. Nu, omul este vinovat", a spus o femeie.

Unul dintre organizatorul mişcării de protest a depus plângere penală imediat după incident, urmând să facă o nouă sesizare, pentru că Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Sibiu a incinerat cadavrul ursului fără să dea posibilitatea unei contraexpertize.

"Peste plângerea penală pe care am facut-o, exact în ziua cu evenimentul, pentru omorârea fără drept a unui animal, infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, abuz în serviciu, o să mai facem încă o plângere acum pentru personalul de la DSV, care a dispus incinerarea fără să ne dea posibilitatea unei contraexpertize.

Noi trebuie să luăm de bun ce a decis într-un raport banal un medic de la DSV Sibiu. Prima plângere penală am depus-o la Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, solicitarea de contraexpertiză am depus-o la DSV Sibiu", a precizat Cosmina Cerva, de la Mişcarea pentru Protecţia Animalelor. 

Ursul a fost ucis prin împuşcare, după o operaţiune de prindere care a durat mai multe ore. La aceasta au participat poliţişti, pompieri, medici, vânători, angajaţi de la Direcţia Silvică, DSV, jandarmi.

Ulterior, IPJ Sibiu a deschis un dosar de cercetare penală pentru uz de armă letală. Oficialii de la Ministerul Mediului au cerut poliţiei să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, iar premierul Dacian Cioloş a cerut ca până luni să îi fie prezentat un raport în acest caz.

Comenteaza