Protest anti-segregare în centrul Clujului, pentru ţiganii mutaţi la groapa de gunoi FOTO / VIDEO

Protest anti-segregare în centrul Clujului, pentru ţiganii mutaţi la groapa de gunoi FOTO / VIDEO
Mai bine de 200 de tineri, între care mulţi activişti şi câţiva locuitori din zona rampei de gunoi de la Pata Rât au ieşit astăzi în stradă într-un marş anti-segregare, la un an şi două zile de la mutarea forţată a 30 de familii de pe strada Coastei, lângă rampa de gunoi.

Manifestanţii au purtat pancarte prin care au cerut tratament egal pentru cei mutaţi lângă rampa de gunoi, dar şi locuinţe decente pentru aceştia. "Stop rasismului instituţionalizat", "Rasismul e la modă" sau "Casa mea nu e acasă" s-au numărat printre mesajele scrise pe pancarte.

Vezi aici cum trăiesc cei mutaţi lângă rampa de gunoi

Familiile de ţigani care locuiau ilegal pe terenurile de pe strada Coastei şi care au fost mutate în zona de lângă Pata Rât sunt nemulţumite de calitatea lucrărilor şi spun că pereţii au prins deja igrasie şi mucegai. Totodată, ei arată că şapele băilor - una la patru locuinţe - au fost turnate strâmb, iar apa se infiltrează prin pereţi în camerele vecine. La rândul lor, locuitorii din zona străzii Coastei din Mărăşti au reclamat în nenumărate rânduri mizeria din acel perimetru şi comportamentul romilor.

„Ne solidarizăm cu cetăţenii Clujului care vor să lucreze, dar nu găsesc un loc de muncă, lucrează în condiţii mizere, de exploatare, fără ca munca să le fie răsplătită echitabil, îşi cresc copiii cu teama că mâine nu vor mai avea ce pune pe masă, nu deţin o locuinţă şi riscă să fie evacuaţi în stradă, trăiesc în nesiguranţă, nu-şi permit să aibă grijă de sănătatea lor şi a copiilor lor, locuiesc în condiţii precare, asemenea celor aproape 2.000 de oameni care trăiesc lângă groapa de gunoi din Pata Rât, sunt români, maghiari sau romi şi vor să trăiască împreună într-o societate fără prejudecăți, vor să fie consultaţi de aleşii lor în legătură cu deciziile care îi afectează şi refuză să accepte ca oamenii care au ajuns să trăiască în sărăcie să fie blamaţi pentru necazurile lor, marginalizaţi şi izolaţi la periferie", potrivit organizatorului, Grupul pentru Acţiune Socială (GloC). Vezi ce spun aceştia, în materialul video:

Comenteaza