Protest de amploare împotriva exploatării de la Roşia Montană, la Cluj FOTO/VIDEO

Protest de amploare împotriva exploatării de la Roşia Montană, la Cluj FOTO/VIDEO
Mii de persoane au protestat, în această seară, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, solicitând respingerea acestuia. Manifestanții au cerut demiterea miniştrilor Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu, a premierului Victor Ponta şi a lui George Duţu, şeful Agenţiei pentru Resurse Minerale.

Protestatarii au venit în piață cu afișe, steaguri, pancarte și bannere cu mesaje precum: "Salvaţi Roşia Montană", "După mină, potopul", "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Băsescu, RMGC aceeaşi mizerie", "Roşia Montană, nu gropană" sau "Nu cianură, vrem natură". O pancartă cu inscripţia "Salvaţi Roşia Montană" a fost afişată pe statuia lui Matei Corvin. De asemnea, în fața statuii a fost amplasată și o mică scenă, pe care au urcat mai mulți vorbitori explicând mulțimii pericolele exoploatării cu cianură la Roșia Montană.

Dacă la ora 17, ora începerii manifestației, în piață erau aproximativ 1.000 de persoane, până la finalul protestului s-au strâns circa 10.000 de oameni de toate vârstele. Au venit cu role, biciclete, în cărucioare, cu copiii și chiar însoțiți de patrupede. Protestatarilor li s-au alăturat și câțiva zeci de suporteri ai "U" Cluj (n.red. De la ora 21.30, pe Cluj Arena, se dispută derby-ul Transilvaniei: "U" Cluj-CFR Cluj). Între manifestanți s-a numărat și Oana Boc, soția edilului Clujului

La protest a ajuns și o mireasă furată de la nuntă. Ea a urcat pe scenă alături de un nuntaș și a spus: "Am fost adusă de doi ecologiști, care știau de acest protest. Numai dacă suntem uniți putem să facem ceva în această privință. Am venit aici să protestez și eu împotriva proiectului minier". La rândul său, unul dintre nuntași a spus că locuiește în Hamburg, Germania și că a participat și acolo la manifestații.

Din Piața Unirii, protestatarii au plecat în marș scandând:"Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Vrem natură, nu cianură", "Demisia", "Hoţii" şi "Nu corporaţia face legislaţia". Aceștia au parcurs Bulevardul Eroilor, Calea Dorobanților, au făcut sensul giratoriu din Mărăști, s-au întors pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 și s-au oprit în față la Prefectură, unde au cerut demisia prefectului Gheorghe Vușcan.

Traficul rutier a fost blocat pe traseul marșului.

Proteste faţă de proiectul Roşia Montană au avut loc astăzi în mai multe oraşe din ţară, printre care București, Alba-Iulia, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.

La Cluj au mai avut loc încă două proteste de amploare în 1 septembrie și 8 septembrie.


 

Comenteaza