Update Protest diaspora | Mitingul antiguvernamental de la București. Incidente violente între manifestanţi şi jandarmi

Protest diaspora | Mitingul antiguvernamental de la București. Incidente violente între manifestanţi şi jandarmi
| Foto: Grigore Popescu/Agerpres

Zeci de mii de români din diaspora s-au adunat vineri, la Bucureşti, la un protest antiguvernamental, cerând guvernului să demisioneze.

ORA 01.21 Protest Diaspora/ Câteva sute de persoane au rămas în zona Pieţei Victoria

Câteva sute de persoane s-au întors în Piaţa Victoriei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce participanţii la protest au fost dispersaţi de jandarmi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Jandarmii au format un dispozitiv în jurul Pieţei Victoria, iar protestatarii rămaşi s-au adunat la intrările pe principalele bulevarde. Oamenii spun că nu vor să părăsească piaţa şi că nu sunt violenţi, acuzând intervenţia în forţă a jandarmilor.

În jurul Piaţa Victoriei şi în jurul acesteia se află în continuare importante forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

ORA 01.01 Protest Diaspora/Jandarmerie: Mobilizare a structurilor MAI pentru identificarea celor care au sustras armele jandarmilor bătuţi

Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras armele individuale ale celor doi jandarmi care au fost loviţi cu bestialitate de mai multe persoane în Piaţa Victoriei, informează Jandarmeria Română.

"În acest moment sunt analizate imaginile care surprind momentul respectiv pentru identificarea acelor persoane. Cazul va fi preluat de Parchetul competent. Facem apel la toţi cetăţenii care au informaţii să anunţe Poliţia Română", mai precizează sursa citată.

ORA 00.56 Protest Diaspora/ Date preliminare: Peste 400 de persoane au primit îngrijiri la mitingul din Piaţa Victoriei

Un număr de 435 de persoane au primit îngrijiri în contextul mitingului care a avut loc vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit unor date preliminare.

Dintre acestea 45 de persoane au fost transportate la spital.

ORA 00.51 Protest Diaspora/ Jandarmii intervin pentru dispersarea unui grup de protestatari de pe strada Ion Mihalache

Jandarmii intervin pentru dispersarea unui grup de manifestanţi aflaţi pe strada Ion Mihalache, în sprijin fiind chemată şi o autospecială cu tun cu apă.

În timpul intervenţiei, unii dintre protestatari au aruncat spre forţele de ordine cu obiecte contondente, dar şi cu sticle incendiare.

Jandarmii au format un dispozitiv care avansează gradual, pentru a îndepărta grupul de manifestanţi de Piaţa Victoriei.

ORA 00.27 Protest Diaspora/ Două pistoale de 9 mm ar fi fost furate de protestatari; Jandarmeria nu confirmă şi nici nu infirmă episodul

Două pistoale de 9 mm ar fi fost furate vineri seară de persoane care participă la protestul din Piaţa Victoriei, informaţie care nu a fost nici confirmată, dar nici infirmată de Jandarmeria Română.

Potrivit unor surse, protestatarii au furat două arme de foc din dotarea Jandarmeriei, respectiv două pistoale de 9 mm.

"Referitor la informaţiile recente despre dispariţia unor arme aparţinând Jandarmeriei, în dinamica lucrurilor vedeţi şi dumneavoastră că protestul este în desfăşurare, ca şi acţiunile Jandarmeriei. Nu vă putem nici confirma, nici infirma. Se fac verificări şi, în momentul în care vom avea datele despre informaţiile datele solicitate, vi le vom confirma imediat", au comunicat reprezentanţii Jandarmeriei Română.

ORA 00.26 Protest Diaspora/ISU Bucureşti-Ilfov: Femeia jandarm este internată la Spitalul Floreasca cu traumatisme

Femeia jandarm rănită vineri în Piaţa Victoriei este internată la Spitalul Floreasca şi prezintă un traumatism şi suspiciune de fractură de coloană cervicală, anunţă Jandarmeria română.

Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane.

În Piaţa Victoriei, la mitingul de vineri, au fost asistate medical 247 de persoane, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim-ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

ORA 00.12 Protest Diaspora/ Incendii provocate în zona Pieţei Victoriei; jandarmii intervin cu tunul cu apă

Mai multe persoane au incendiat nişte coşuri de gunoi, apoi flăcările s-a extins la câţiva copaci de pe bulevardul Nicolae Titulescu.

Incendiatorii au înteţit ulterior focul cu câţiva arbuşti ornamentali, existând riscul ca incendiul să cuprindă şi un autoturism parcat în apropiere.

Jandarmii au intervenit cu unul dintre tunurile de apă folosite pentru dispersarea manifestanţilor din Piaţa Victoriei, reuşind să stingă focul.

Un alt incendiu, de mai mici dimensiuni, provocat în zona Muzeului Antipa, a fost de asemenea lichidat.

Ora 23.37 Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

ORA 23.37 Protest Diaspora/ Jandarmii au intervenit pentru a evacua Piaţa Victoriei

Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei

În mai multe zone din vecinătatea Pieţei Victoriei continuă confruntările dintre jandarmi şi grupuri de persoane agresive, putând fi auzite zgomotele provocate de petarde şi grenade lacrimogene.

Mai multe grupuri de persoane care se manifestă paşnic discută cu jandarmii, care încearcă să-i convingă să nu revină în piaţă.

Protestatarii rămaşi pe străzile din jurul pieţei continuă să scandeze "Nu plecăm, nu plecăm".

ORA 23.33 Protest Diaspora/Unii dintre jandarmii loviţi prezintă plăgi la cap şi au fost duşi la 'Floreasca' şi 'Elias'

Jandarmii care au fost loviţi, vineri seară, în Piaţa Victoriei, sunt evaluaţi de medici, unii având plăgi la cap, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa.

"Îi evaluăm. Unii au plăgi la cap şi o să îi ducem la spital după aceea. Spitalul Floreasca şi Spitalul Elias", a precizat medicul.

În Piaţa Victoriei, la mitingul de vineri, au fost asistate medical 247 de persoane, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

ORA 23.11 Protest Diaspora/ O coloană de jandarmi a pătruns în mulţimea din Piaţa Victoriei; un jandarm a fost agresat

O coloană de jandarmi a pătruns, vineri seară, în mulţimea care participă la protestul din Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, un jandarm fiind agresat de mai multe persoanpul intervenţiei.

Jandarmii au pătruns prin centrul pieţei, către strada Buzeşti, moment în care unii dintre participanţii la protest au aruncat cu diverse obiecte către ei.

În timpul intervenţiei, un jandarm a fost agresat de mai multe persoane. Manifestanţii aflaţi în apropiere l-au încercuit pe jandarmul agresat pentru a-l proteja, până a fost preluat în siguranţă de colegii săi.

Ulterior, forţele de ordine s-au regrupat şi au intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea mulţimii. 

ORA 23.00 Protest Diaspora/ISU Bucureşti-Ilfov: 247 de persoane au primit îngrijiri la mitingul din Piaţa Victoriei

Au fost asistate medical 247 de persoane la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

 

ORA 22.32 Protest Diaspora/ISU Bucureşti-Ilfov: Peste 200 de persoane au necesitat îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei

Un număr de 221 de persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Numai în intervalul 21,00-22,00 au primit îngrijiri medicale un număr de 49 de persoane, dintre care şi un jandarm cu o plagă la cap şi altul lovit la picior, ambii fiind transportaţi la spital.

 

ORA 22.17 Protest Diaspora/ Incidentele continuă în Piaţa Victoriei

 

Noi incidente se înregistrează vineri seara la mitingul din Piaţa Victoriei între o parte a manifestanţilor şi forţele de ordine, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene.

Dinspre manifestanţi au fost aruncate şi petarde către jandarmi iar aceştia au lansat mai multe grenade lacrimogene.

O mare parte a protestatarilor a părăsit Piaţa Victoriei iar cei rămaşi sunt vehemenţi la adresa guvernului şi scandează injurii la adresa PSD.

Protestatarii rămaşi sunt hotărâţi să continue manifestaţia în faţa Palatului Victoria şi scandează lozinci precum: "Nu plecăm, nu plecăm", "Unitate, unitate". 

ORA 22.00 Protest Diaspora/Jandarmerie - S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice

Jandarmeria Română anunţă vineri seară că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului.

"S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute", precizează Jandarmeria Română.

ORA 21.40 ISU Bucureşti-Ilfov: Peste 170 de persoane au necesitat îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei

Un număr de 172 de persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Numai în intervalul 20,00 - 21,00 pompierii SMURD au acordat asistenţă medicală unui număr de 62 de persoane.

Nouă persoane au fost transportate la spital, două dintre acestea fiind jandarmi.

ORA 21.37  Protest Diaspora/Militaru-Jandarmeria Română: Apel către femei şi copii să se retragă în zone ferite de violenţă

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a făcut vineri seară un apel către femei şi copii să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul.

"Un apel către femei şi copii, să încerce să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul pentru a nu avea evenimente nedorite. La acest moment, grija noastră principală este să protejăm oamenii care se află în piaţă, să le oferim acea siguranţă de care au nevoie. De asemenea, o altă grijă a noastră este de a delimita acele grupuri violente şi facem un apel către oamenii care sunt acolo, care sunt paşnici, să se delimiteze de aceste grupuri, pentru a putea avea o intervenţie precisă, aş spune chiar chirurgicală, dacă îmi permiteţi o metaforă medicală, şi a putea să-i extragem din mulţime", a spus Militaru la Antena 3.

El a precizat că cei care aruncă asupra forţelor de ordine cu obiecte dure îi folosesc pe protestatarii paşnici ca "scuturi de protecţie".

"Am avut aruncate sticle, bucăţi de asfalt, iar agresorii - pentru că sunt agresori - îi folosesc pe ceilalţi drept un scut de protecţie, pentru a-şi putea continua acţiunile violente. Tocmai de aceea vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi", a menţionat Militaru.

Acesta a subliniat că însă că intervenţia forţelor de ordine "va fi una foarte fermă".

"Un mesaj foarte important: împiedicarea forţelor de ordine de a-şi exercita atribuţiunile este infracţiune. Şi noi am spus-o şi ieri, în conferinţa de presă, nu ne putem juca cu astfel de îndemnuri explicite de atac asupra instituţiilor simbol fundamentale ale statului român. Intervenţia va fi una fermă împotriva acestor grupuri. (...) Rămânem în piaţă, vrem să ne asigurăm că toţi oamenii sunt în siguranţă, că femeile şi copiii sunt în siguranţă, sunt o prioritate pentru noi. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu este o limitare, o restricţionare a dreptului la liberă exprimare", a mai spus Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru. 

 

ORA 21.34  Protest Diaspora/Noi incidente la protestul din Piaţa Victoriei; peste 60.000 de manifestanţi

Mai multe conflicte au izbucnit vineri la ora 21,00 între protestatarii din Piaţa Victoriei şi jandarmi pe latura dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu. În faţa clădirii Guvernului sunt peste 60.000 de manifestanţi, potrivit unor surse.

Mai mulţi protestatari s-au manifestat agresiv în timp ce oamenii au aprins lanternele telefoanelor cu ocazia intonării Imnului Naţional, iar jandarmii au intervenit cu gaze iritante şi lacrimogene.

O parte din cei prezenţi au părăsit zona menţionată după care s-au întors scandând "Hoţii, hoţii", "Nu plecăm, nu plecăm".

Pe o clădire din apropierea guvernului se proiectează mesaje precum "Noi suntem poporul", "Fără violenţă".

ORA 21.09 Protest Diaspora/Enache:Jandarmii au intervenit pentru stoparea celor care au exercitat continuu violenţe asupra forţelor de ordine

Jandarmii au fost obligaţi să intervină în Piaţa Victoriei şi să folosească mijloacele din dotare pentru "oprirea şi stoparea celor care au exercitat în mod repetat şi continuu violenţe asupra forţelor de ordine, violenţe care au pus în pericol nu doar siguranţa şi sănătatea jandarmilor, ci şi pe cea a celorlalţi oameni de bună credinţă care se află în piaţă", a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

"Niciuna dintre revendicările acestor oameni sunt convins că nu se rezolvă cu acte de violenţă. Eu, cel puţin, nu înţeleg modul acesta de manifestare. Colegii mei au fost nevoiţi să folosească mijloacele individuale de protecţie pentru oprirea şi stoparea acestor persoane care au săvârşit astfel de acte. Intervenţia a fost una destul de dificilă, pentru că persoanele respective, grupurile violente, au folosit ca scut oamenii civilizaţi, care se manifestau paşnic, în sensul că i-au lăsat pe aceştia la contact cu noi, iar ei din spate şi din interiorul mulţimii au aruncat cu diverse obiecte şi au folosit toate mijloacele astfel încât să provoace această reacţie a forţelor de ordine", a precizat Enache la B1 TV.

El a făcut un apel la persoanele care sunt în piaţă "şi care probabil intenţionează să vină" să se delimiteze în mod clar de cei care au provocat violenţe, să-i lase pe colegii săi să intervină şi să extragă persoanele respective, iar participanţilor vulnerabili - bătrâni, persoane care sunt însoţite de copii, femei - le-a recomandat să evite zonele au loc astfel de situaţii tensionate, care impun o reacţie din partea forţelor de ordine.

Despre cei reţinuţi până acum, oficialul Jandarmeriei Bucureşti a spus că va face o informare clară când vor fi centralizate datele.

"În acest moment, colegii mei centralizează consecinţele acelor intervenţii, pentru că au fost situaţii tensionate în mai multe zone din Piaţa Victoriei, pe mai multe artere de circulaţie, colegii mei au acţionat punctual în aceste zone şi este nevoie de puţin timp pentru a centraliza aceste detalii.Vă vom comunica cu exactitate şi precizie cifra persoanelor care au fost conduse la secţia de Poliţie. De asemenea, orice alte detalii şi măsurile care au fost luate împotriva lor", a afirmat Enache.

El a mai precizat că cei ridicaţi sunt "tineri, bărbaţi, oameni în putere".

"În urma consultării bazelor de date, vom comunica şi acest lucru, dacă sunt persoane cu antecedente, care au mai provocat astfel de probleme.

ORA 21.09 Protest Diaspora/Militaru, Jandarmeria Română: Mesajele de ameninţare cu moartea din spaţiul public - cercetate de instituţiile statului

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a atras atenţia că mesajele răspândite în spaţiul virtual de ameninţare cu moartea, de vărsare de sânge la adresa forţelor de ordine vor fi cercetate de instituţiile statului român.

"Vreau să vă spun că au fost o serie de mesaje colportate, de-a dreptul iraţionale, în spaţiul public. Ele au fost alimentate în mediul virtual şi trebuie să vă spunem că noi avem o preocupare şi lucrurile astea nu vor rămâne aşa. Nu este o ameninţare, dar ele vor verificate de instituţiile specializate ale statului şi noi am strâns toate aceste mesaje de ameninţare cu moartea, cu vărsare de sânge la adresa forţelor de ordine, la adresa familiilor noastre", a spus Militaru vineri seară, la Antena 3. 

ORA 20.53 Protest Diaspora/Jandarmeria: Persoane din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal, în Piaţa Victoriei

Jandarmeria Română anunţă că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea.

"În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!", se arată într-un mesaj al Jandarmeriei Române postat, vineri, pe Facebook.

Jandarmii reiterează apelul la calm şi recomandarea ca femeile şi persoanele însoţite de copii să se retragă din zona în care au loc violenţe.

ORA 20.39 Protest Diaspora/Incidente la mitingul din Piaţa Victoriei

O serie de incidente au avut loc în Piaţa Victoriei, iar jandarmii încearcă să disperseze mulţimea cu gaze iritante şi o maşină dotată cu un tun cu apă.

Mai multe persoane au încercat să forţele gardurile, violenţele escaladând, iar jandarmii au folosit mai multe tipuri de gaze iritante, precum şi grenade cu gaze.

Protestatarii scandează "Nu plecăm", o parte dintre ei încercând să ţină piept forţelor de ordine, iar o parte încercând să părăsească zona.

Peste 25.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei. 

ORA 20.23 Metrorex: Staţia Piaţa Victoriei, închisă începând cu ora 20:00

Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă vineri, începând cu ora 20:00, trenurile urmând să treacă prin această staţie fără oprire, iar accesul călătorilor în subteran este interzis, informează Metrorex printr-un comunicat remis AGERPRES.

"Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atribuţii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20:00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin aceasta staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei", se menţionează în comunicat.

Şi Regia Autonomă de Transport Bucureşti a anunţat vineri, că, în contextul desfăşurării protestului organizat de Federaţia Românilor de Pretutindeni, traficul rutier în Piaţa Victoriei va fi restricţionat, iar circulaţia mijloacelor de transport din zonă va fi modificată.

Astfel, linia 300 de autobuze va funcţiona pe traseul de bază între terminalul "Bd. Nicolae Bălcescu" şi intersecţia Bd. Lascăr Catargiu/Bd. Gheorghe Manu, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, pe Bd. Gheorghe Manu, Str. Occidentului, Str. Buzeşti, Bd. Ion Mihalache, apoi traseul actual.

Autobuzele liniei 362 vor circula pe sensul către "Parcul Carol I", pe un traseu modificat de la "Piaţa Arcul de Triumf", pe Bd. Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, apoi traseul bază, fără a se modifica traseul pe celălalt sens, iar autobuzele liniei 381 vor funcţiona pe un traseu scurtat, între Piaţa Reşiţa şi Piaţa Romană.

Linia 783 va funcţiona pe sensul către "Piaţa Unirii", pe un traseu modificat de la "Piaţa Arcul de Triumf", pe Bd. Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Bd. Lascar Catargiu, apoi traseul de bază. Celălalt sens nu se modifică.

Linia turistică va funcţiona, pe sensul către "Piaţa Unirii", pe un traseu modificat de la "Piaţa Arcul de Triumf", pe Bd. C-tin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei, apoi traseul de bază. Celălalt sens nu se modifică.

ORA 20.23 Protest Diaspora/ Peste 100 de persoane au necesitat îngrijiri medicale

Peste o sută de persoane care s-au aflat vineri în Piaţa Victoriei la protestul românilor din diaspora au avut nevoie de asistenţă medicală, potrivit informaţiilor furnizate de coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

"Echipajele de prim-ajutor SMURD au acordat asistenţă medicală unui număr de 105 persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei, dintre acestea patru fiind transportate la spital", a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul SMURD Bucureşti.

ORA 20.22 Protest Diaspora/Peste 20.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei

Peste 20.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei, numărul acestora continuând să crească.

O parte a celor prezenţi au încercat în mai multe rânduri să forţeze gardurile din faţa coloanei de jandarmi. Aceştia au ripostat cu spray cu gaze iritante.

La tribuna improvizată în centrul Pieţei Victoriei se face apel la calm şi se scandează lozinci antiguvernamentale şi împotriva corupţiei.

Pe pancarte se pot citi mesaje precum: "România - o ţară luată cu împrumut de la copiii copiilor noştri", "Vrem un guvern care ştie să citească" sau "Punctul 8 de la Timişoara. Fără comunişti/fără penali".

Circulaţia este oprită pe principalele bulevarde din jurul Pieţei Victoriei, iar câtva zeci de persoane strâng semnături pentru campania "Fără penali în funcţii publice".

ORA 20.09 Protest Diaspora/Restricţii de circulaţie pe Bulevardul Lascăr Catargiu

Poliţiştii au restricţionat vineri seară traficul rutier şi pe Bulevardul Lascăr Catargiu, de la Piaţa Romană către Piaţa Victoriei, informează Brigada Rutieră a Capitalei.

Măsura a fost luată în contextul extinderii protestului din Piaţa Victoriei.

ORA 19.56 Protest Diaspora/Jandarmeria: Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri

Jandarmeria Română face apel la oamenii care protestează paşnic în Piaţa Victoriei să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca "scut de protecţie".

"Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violenţe arunca din spatele lor cu obiecte contondente, sticle şi bucăţi din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecţie pentru a putea să continue violenţele fără să poată fi extraşi de jandarmi. Vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi", se arată într-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, de Jandarmeria Română.

De asemenea, Jandarmeria face apel la femei şi copii să încerce să se retragă în zone ferite de violenţe sau să părăsească locurile în care se desfăşoară protestul.

Aproximativ 10.000 de persoane protestează vineri în faţa Guvernului, unde s-au înregistrat câteva incidente între manifestanţi şi forţele de ordine.

ORA 19.34 Protest Diaspora/ISU Bucureşti: Asistenţă medicală pentru 40 de persoane; un alt jandarm a necesitat îngrijiri

Echipajele de prim ajutor SMURD au acordat asistenţă medicală, în intervalul orar 17,30-19,00, unui număr de 40 de persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei.

Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale după ce a fost lovit în zona feţei, informează ISU Bucureşti.

Două persoane au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti.

Potrivit sursei citate, printre persoanele care au primit îngrijiri medicale se numără şi doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte, care a fost transportat la spital, şi unul cu escoriaţii membru superior, acesta refuzând transportul la o unitate spitalicească.

Persoanele care au fost în grija pompierilor SMURD au acuzat lipotimii şi iritaţii ale ochilor sau căilor aeriene, mai precizează sursa citată.

ORA 19.25 Câteva mii de persoane la protestele antiguvernamentale din Sibiu, Cluj, Braşov, Iaşi şi Bistriţa

ORA 19.15 Protest Diaspora/Jandarmeria: Vă rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa

Jandarmeria Română solicită participanţilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii şi să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţa.

"Va rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic. Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore", scrie instituţia menţionată pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Jandarmeria Română face apel la calm şi la respectarea dreptului tuturor celor care doresc să protesteze paşnic.

"Facem, în continuare, apel la calm! Respectăm dreptul tuturor celor care doresc să protesteze paşnic! Respectăm, în egală măsură, dreptul celor care nu doresc să protesteze! Suntem şi rămânem în slujba cetăţenilor! Singura noastră preocupare este liniştea voastră, a tuturor, şi nu vom ezita să o restabilim ori de câte ori va fi nevoie", potrivit acestei instituţii.

Comenteaza