Protest în justiţia clujeană. Consilierii de probaţiune vor salarii mai mari

Protest în justiţia clujeană. Consilierii de probaţiune vor salarii mai mari
Peste 100 de consilieri de probaţiune din întreaga ţară au participat luni la un marş de protest în centrul capitalei şi au pichetat sediile Ministerului Justiţiei şi Guvernului.

Consilierii de probaţiune își exprimă nemulţumirea cu privire la lipsa de reacţie a acestor instituţii faţă de protestele spontane aflate în desfăşurare de peste trei săptămâni în mai multe servicii de probaţiune din ţară, situaţie care ameninţă să perturbe actul de justiţie, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP).
 
Luni, reprezentanţi ai serviciilor de probaţiune din Cluj, Argeș, Bacău, Bihor, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Covasna, Dâmbovița Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş şi Vrancea au pichetat sediul Ministerului Justiţiei.

Ei au plecat în marş spre sediul Guvernului, pe următorul traseu: Bd-ul Libertăţii – strada Naţiunile Unite – Splaiul Independenței – Bd-ul Nicolae Bălcescu – Bdul Magheru – Piaţa Romană - Bdul. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei. Apoi, consilierii de probaţiune au staţionat în Piaţa Victoriei şi au protestat în faţa sediului Guvernului timp de o oră.
 
Cei 358 de consilieri de probaţiune din ţară, care se ocupă de reintegrarea socială a 70.773 de persoane condamnate penal, solicită atât Ministerului Justiţiei (MJ) cât şi Guvernului să recunoască valoarea socială a muncii lor şi contribuţia pe care o au la binele public, prin repoziţionarea profesiei de consilier de probaţiune în grila de salarizare a MJ, în acord cu atribuţiile sporite pe care le îndeplinesc ca urmare a intrării în vigoare, în 2014, a noului Cod Penal.
 
De la jumătatea lunii februarie, consilierii din 18 servicii de probaţiune din ţară au întrerupt activitatea în semn de protest faţă de discriminările salariale la care sunt supuşi în raport cu celelalte categorii profesionale din familia ocupaţională "Justiţie", contrar principiului egalităţii în faţa legii consfinţit de Constituţie.
 
Totodată, consilierii de probaţiune vor rezolvarea numeroaselor probleme reclamate în ultimii ani şi rămase în continuare fără soluţie, de la lipsa sediilor şi a condiţiilor corespunzătoare de muncă până la necesitatea adoptării proiectului de lege privind statutul consilierilor de probaţiune, în forma propusă de Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP).
 
Potrivit SNCSP, Direcţia Naţională de Probaţiune şi Ministerul Justiţiei nu au emis până acum nici un punct de vedere oficial care să conţină propuneri de rezolvare a discriminărilor salariale şi a condiţiilor de muncă necorespunzătoare la care sunt supuşi angajaţii din sistemul de probaţiune, semnalate prin numeroasele informări şi memorii transmise către minister.

Comenteaza