Video Protest la Cluj faţă de chiriile prea mari: „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”

Protest la Cluj faţă de chiriile prea mari: „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”
| Foto: captura video

Peste 100 de persoane s-au adunat, marţi, în centrul orașului, pentru a protesta faţă de chiriile prea mari din Cluj-Napoca şi faţă de evacuările forţate.

Participanţii la marş s-au adunat, marţi, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum „Case decente”, „Case pentru oameni, nu pentru profit”, „Cluj fără rasism”, „Oraş universitar, îţi lasă un gust amar”, „Vrem să fim mutaţi în oraş”, „Solidaritate între evacuaţi şi chiriaşi”, „Opriţi evacuările forţate”, „Dă Doamne să dispară piaţa imobiliară”, „Oraşul este al tuturor, locuirea este un drept, nu un privilegiu”.

Ei au scandat „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”, „Solidaritate”, „Solidari suntem mai tari”, „Locuinţe sociale, nu afaceri imobiliare”, „Dă Doamne să dispară piaţa imobiliară”, „Boc, pune casele la loc”.

„17 decembrie este Ziua Împotriva Evacuărilor, astfel că a venit timpul ca, împreună, evacuaţi şi chiriaşi, să ne cerem drepturile în Cluj-Napoca, oraşul chiriilor nebune. Trebuie să ne arătăm solidari împotriva chiriilor prea mari. De asemenea, comemorăm şi 9 ani de la mutarea forţată a 350 persoane de etnie romă de pe strada Coastei în proximitatea rampelor de deşeuri ale municipiului Cluj-Napoca”, a spus unul dintre organizatori.

Potrivit acestuia, o soluţie la chiriile mari din Cluj-Napoca ar fi îngheţarea acestora printr-o decizie a Consiliului Local, după modelul practicat în Berlin şi Barcelona, sau supraimpozitarea proprietarilor şi a dezvoltatorilor imobiliari care închiriază mai multe apartamente.

Marşul pentru Drepturile Chiriaşilor şi Împotriva Evacuărilor s-a desfăşurat pe traseul Bulevardul Eroilor-Piaţa Avram Iancu-Bulevardul 21 Decembrie-Prefectura Cluj-Piaţa Unirii-strada Memorandumului-strada Moţilor.

În faţa Primăriei Cluj-Napoca a avut loc lansarea „Cărămida. Ziarul dreptăţii locative”, iar cei prezenţi au interpretat „Colinda solidarităţii”.

Comenteaza