Protest pentru omiterea studiilor iudaice din evaluarea universităţilor

Protest pentru omiterea studiilor iudaice din evaluarea universităţilor
Deputatul Aurel Vainer, reprezentant al comunităţii evreieşti, a remis Ministerului Educaţiei Naţionale o sesizare privind scoaterea studiilor iudaice din listele finale ale evaluării universităţilor.

Solicitarea a fost trimisă în urma sesizărilor universitarilor clujeni Ladislau Gyemant (decan al Facultăţii de Studii Europene) şi Michael Shafir, ambii de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). Se face referire la Anexa 1 a Ordinului nr. 4072/2011 pentru aprobarea procedurii de colectare a datelor şi informaţiilor în vederea evaluării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii. Lista domeniilor de cercetare din acest paragraf, a ştiinţelor umaniste, e alcătuită din specialităţile filosofie, istorie, teologie şi studii religioase, precum şi filologie. "Întrucât studiile iudaice nu pot fi cuprinse în niciunul din aceste patru domenii, se creează o ruptură între oferta actuală de studii a universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Craiova, Oradea şi Timişoara, în cadrul cărora funcţionează facultăţi, catedre sau forme de masterat şi de doctorantură, cu un profil în acest gen, în care se desfăşoară o semnificativă activitate de cercetare ştiinţifică", arată deputatul Vainer, în scrisoarea către Ministerul Educaţiei Naţionale şi ministrul Daniel Funeriu.

"Mai mult de-atât, considerăm că eliminarea din învăţământul superior a profilului de studii iudaice reprezintă un act nedemocratic, contrar principiilor multiculturalismului. De altfel, e subliniat şi faptul că în multe ţări cu tradiţii democratice învăţământul superior de studii iudaice are o largă răspândire şi se bucură de o bună apreciere", afirmă deputatul.

 

 

Comenteaza