Protest spontan în faţa Comandamentului Armatei

Protest spontan în faţa Comandamentului Armatei
Câteva zeci de pensionari, cadre militare în rezervă, s-au strâns ieri la sediul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie “Gemina” din Cluj-Napoca pentru a-şi cere dreptul de a ţine în continuare şedinţe la Cercul Militar.
Reuniunile rezerviştilor aveau loc lunar, din primăvara acestui an, iar interdicţia de a folosi spaţiul respectiv a survenit ieri, pe baza unui ordin al ministrului Apărării. Cei prezenţi şi-au spus păsurile în prezenţa generalului de brigadă Ioan Manci.

“Cercul Militar a fost construit prin efortul ofiţerilor şi pentru ei”, a afirmat unul dintre militarii în rezervă aflaţi la Comandament. “Ori ne primiţi în Cercul Militar, ori ne vom ţine şedinţele în fiecare lună în faţa Armatei!”, a adăugat un alt pensionar. “Astea sunt interesele, să se descotorosească de noi, cei pensionaţi. Avem drepturi egale cu ceilalţi!”, a spus apoi un alt participant la protestul ad-hoc de ieri. “Nu sunt ei de vină, fac şi ei ce li se ordonă”, a intervenit un alt pensionar. “Ordinul ministrului a fost emis pentru toată lumea care se află în subordinea sa. Vom face toate demersurile care ne stau la îndemână, vom interveni pe cale ierarhică pentru a remedia cumva situaţia”, i-a asigurat generalul Manci pe cei prezenţi.

“Noi, cei de la Sindicatul Cadrelor Militare, Disponibilizaţi, în Rezervă şi în Retragere (SCMDRR) din Cluj-Napoca, avem întâlniri lunare la Cercul Militar din luna martie. După statut, avem dreptul să desfăşurăm activităţi în incintă”, a explicat colonelul în rezervă Gelu Miron, preşedintele SCMDRR. Structura are în prezent 150 de membri. “Pentru că sindicatul s-a exprimat public împotriva reducerii pensiilor militare legal câştigate, reglementată prin Legea nr. 119/2010, a ministrului Gabriel Oprea, acesta a dat un ordin să nu ne mai desfăşurăm activitatea la Cercul Militar”, a precizat Miron.

“După ce am muncit 40 de ani în Armată, vine acest ministru Oprea, care a servit armata cu polonicul, fiind ofiţer de intendenţă, să îşi bată joc de cadrele militare şi în rezervă”, a spus şi colonelul în rezervă Petrică Batangă. Potrivit celor prezenţi, ordinul cu pricina ar fi cel cu numărul 107/2008. În cadrul şedinţelor care aveau loc la Cercul Militar, membrii sindicatului discutau “paşii şi măsurile pe care le întreprindem pentru menţinerea drepturilor legal câştigate potrivit Legii nr. 164/ 2001, privind pensiile militare”, a declarat preşedintele structurii.

Drepturi ale asociaţiei, nu şi pentru sindicat

Legea invocată de cadrele militare care au protestat ieri se referă la membrii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, a declarat maiorul Răducu Radiş, reprezentantul compartimentului Relaţii Publice din cadrul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”. “În momentul în care un militar trece în rezervă, se poate înscrie în asociaţie, care are anumite facilităţi. Sindicatul este altceva, are un alt regim şi probabil la asta se referă ordinul ministrului”, a explicat Radiş.

Comenteaza