Proteste masive în Israel, după uciderea de către Hamas a șase ostatici în Gaza

Proteste masive în Israel, după uciderea de către Hamas a șase ostatici în Gaza
| Foto: sursa - Reuters

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă duminică în Israel după ce șase tineri care fuseseră luaţi ostatici în 7 octombrie 2023, la festivalul de muzică Nova, au fost găsiţi executaţi, într-un tunel din orașul Rafah, în sudul Gazei.

Frustrarea față de conducerea Israelului crește pentru că nu a reușit să asigure un acord de încetare a focului care să-i elibereze pe israelienii ținuți în continuare captivi, relatează Reuters.

Aproximativ 500.000 de persoane au ieșit în stradă la Ierusalim, Tel Aviv și în alte orașe, potrivit estimărilor mass-mediei israeliene, pentru a cere prim-ministrului Benjamin Netanyahu să facă mai mult pentru a-i aduce acasă pe ceilalți ostatici rămași. Liderii sindicali i-au îndemnat pe muncitori să organizeze o grevă generală de o zi luni.

Furia oamenilor a venit după ce armata israeliană a anunțat recuperarea cadavrelor a șase ostatici dintr-un tunel din orașul Rafah, din sudul Gazei. 

Ostaticii au fost identificați ca Hersh Goldberg-Polin (23 de ani), Eden Yerushalmi (24 de ani), Ori Danino (25 de ani), Alex Lubnov (32 de ani), Carmel Gat (40 de ani) și Almog Sarusi (25 de ani). Potrivit armatei israeliene, cei șase au fost uciși de Hamas cu puțin timp înainte de a fi găsiți de trupe, probabil cu o zi sau două.

O examinare criminalistică a stabilit că aceștia au fost „uciși de teroriștii Hamas” cu „focuri de armă de la mică distanță” cu 48-72 de ore înainte, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului israelian al Sănătății, transmite hotnews.ro

Pe 7 octombrie 2023, teroriștii Hamas au invadat Israelul din Fâșia Gaza. În timpul incursiunii ucigaşe a Hamas în sudul Israelului au fost ucise 1.200 de persoane. Iniţial, s-a crezut că peste 240 de ostatici au fost capturaţi de Hamas în octombrie anul trecut, însă numărul exact al celor despre care se crede că sunt deţinuţi în Gaza a fost ajustat constant.

Comenteaza