Protestele au cuprins campusurile universitare clujene

Protestele au cuprins campusurile universitare clujene
Cele mai mari cămine din complexurile studenţeşti clujene arborează de ieri cearceafuri gigantice cu sloganuri de protest pentru slaba reprezentare pe care tinerii o au în consiliile facultăţilor.


Mii de studenţi sunt aşteptaţi să iasă azi, în stradă, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, în semn de solidaritate cu colegii din toate oraşele universitare din ţară. "Funeriu, înţelege, 25% lege!", "Ţi-am pregătit un pat la noi în cămin!" sunt câteva dintre mesajele scrise pe bannerele improvizate de studenţi care au fost atârnate ieri la geamurile căminelor XIV şi XVI din campusul Hasdeu, la cele ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi la politehnişti, în Observator.

"Am lucrat la ele o zi şi o noapte, fără odihnă. Cel de pe căminul XIV, de exemplu, este făcut din şase cearceafuri pe care le-am cusut unul de altul şi apoi am scris pe el. Sperăm ca mesajul nostru să aibă efect", a declarat Ciprian Ovidiu Cratiţă, student la Informatică, unul dintre organizatorii acţiunii. "Dintre colegii mei, 70% vor fi mâine în stradă. Va trebui să ne susţinem drepturile şi că suntem cel mai puternic centru universitar din ţară, că nu ne lăsăm subminaţi de un ministru al Educaţiei", a adăugat Andreea Petruţ, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB). De dimineaţă, studenţii clujeni au pregătit pachetul pentru ministrul Educaţiei.

"Am pus acolo murături, zacuscă, slănină, pufuleţi, pate, adunate de la studenţii din cămin. Am trimis apoi pachetul prin curierat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Vrem ca ministrul să vadă cum trăieşte un student român dintre cei care, în proporţie de 70%, după un studiu recent, trăiesc cu mai puţin de 500 de lei pe lună", a precizat Nicoleta Straton, preşedinte al OSUBB. Acţiunea are loc în campusurile din Timişoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Petroşani, Baia Mare, Galaţi, Suceava, Iaşi şi Bucureşti. Între bannerele afişate pe cămine se află mesaje ca "Vrem 25%! Drepturile studenţilor NU sunt negociabile!", "Cuţitul la OS"; "Vrem 25%!", "Eşti incapabil să votezi, semnat Ministru`" "Vine trenul din Galaţi plin cu studenţi supăraţi, Doamne ocroteşte Ministeru``"; "Totu` până la studenţi! Pe noi NU ne FUneRIu!".

Aseară, studenţii au organizat o minirevoluţie în complexul Hasdeu: au "desenat" din luminile camerelor numărul 25, vizibil jumătate de oră, timp în care zeci de studenţi au pornit cu pancarte şi steaguri către sediul OSUBB, strigând "Jos Funeriu!". Pe platoul din spatele cantinei ei s-au organizat într-o veritabilă galerie şi au scandat: "Funeriu, ne-ai săpat, drepturile ni le-ai luat!", "Funeriu, uită-te, vine revoluţie!".

Astăzi, de la ora 12:00, este anunţat un marş de protest care va porni din faţa Casei de Cultură a Studenţilor şi se va îndrepta spre Piaţa Avram Iancu. "Pe întreg acest traseu, studenţii vor scanda lozinci de protest, fără a acţiona violent sau blocând traficul", au subliniat oficialii OSUBB, într-un comunicat de presă. O parte dintre protestatari se va deplasa apoi la Bucureşti pentru a lua parte la protestul din faţa Ministerului Educaţiei şi Cercetării, de luni, 7 martie. "Menţionăm că agenda protestelor va fi respectată atât timp cât nu primim un răspuns din partea Ministerului la cele două întrebări lansate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România: «Au studenţii dreptul la cei 25% reprezentanţi în Consiliul administrativ?» şi «Au studenţii dreptul la cei 25% reprezentanţi în Comisia de alegere a rectorului?»", se mai arată în comunicat. (Florentina TĂTAR)

Miting cu 10.000 de oameni

Cele patru confederaţii sindicale clujene vor organiza vineri un miting în Piaţa Lucian Blaga, la care se aşteaptă să participe aproximativ 10.000 de oameni, ca urmare a nemulţumirilor acumulate vizavi de proiectul noului Cod al Muncii. Sindicaliştii ameninţă şi cu greva generală.

"Mizez pe un număr de 1.500-2.000 de persoane de la Sanitas şi CNSRL Frăţia, care să participe la miting. Mă aştept să participe la protest şi persoane care să nu fie membri de sindicat. Mitingul va fi urmat apoi de un marş de protest până în faţa prefecturii", a declarat Ştefan Roman, liderul Sanitas şi CNSRL Frăţia Cluj. "Deficitul de personal din spitale se accentuează pe zi ce trece. La nivelul Clujului există un deficit de peste 1.000 de persoane în spitale, medici, asistente şi infirmiere. Sunt secţii din unităţi sanitare unde în tura de noapte există o asistentă medicală care are în grijă 80 de pacienţi internaţi pe două etaje, ceea ce contravine normativului de personal", a adăugat Roman. Sanitas va demara şi procedurile necesare declanşării grevei generale în sistemul sanitar clujean.

"Săptămâna viitoare vom demara o acţiune de strângere pentru o eventuală grevă în sistemul sanitar legată de Codul Muncii. Vom intra în grevă dacă nu se rezolvă problemele, dacă nu se deblochează posturile şi nu se asigură o finanţare adecvată", a spus Roman. La rândul lor, sindicaliştii de la Cartel Alfa au anunţat că se aşteaptă vineri la un număr mare de protestatari. "Toţi nemulţumiţii sunt aşteptaţi la miting. Acestui Cod al Muncii eu îi spun Codul Sclaviei; or, în România sclavia a fost abolită în jurul anului 1800 de Alexandru Ioan Cuza. Acest Cod al Muncii este cerut de companiile multinaţionale şi asta e plata pe care preşedintele Traian Băsescu va trebui să o dea pentru banii primiţi în campania electorală", a spus Grigore Pop, liderul Cartel Alfa. La protest sunt aşteptaţi circa 2.500 de membri ai Blocului Naţional Sindical, dar şi angajaţi din învăţământ membri ai Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean Cluj. (C. PÎRVU)

 

Comenteaza