Pui prăjiţi în tigaie de 20 mp şi o paella uriaşă la Cluj

Pui prăjiţi în tigaie de 20 mp şi o paella uriaşă la Cluj
Un regal al gastronomiei din toate colţurile lumii se va desfăşura, în septembrie, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber.
Mâncăruri în cantităţi pantagruelice şi o reţetă din Grecia antică vor fi pregătite şi savurate de către public, la mijlocul lui septembrie, la Polus Center, la ediţia din acest an a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber.

Ediţia clujeană din 2010 va avea loc, între 12 şi 14 septembrie, în parcarea centrului comercial. Este cel mai mare eveniment gastronomic din România, fiind certificat de World Association of Chefs Societies. Pentru prima zi este programată competiţia de preparate culinare reci, sâmbătă, 13 septembrie, va avea loc întrecerea de gătit în aer liber, în timp ce pentru duminică este anunţat proiectul “Gastro cultura”, cu program de gastroshow-uri. Între invitaţii care vor anima acest moment se numără Tibi Kiss Budai, specialist care va găti 160 de pui simultan, într-o tigaie de 20 mp. Echipa Gastro Mithologia va prepara o reţetă din Grecia antică. De asemenea, maestrul George Cătană va găti o paella uriaşă (preparat spaniol pe bază de orez), tăiată în 180 de porţii, iar un bucătar din Craiova va frige un bou la proţap.

Animalul va avea 500 de kg, iar operaţiunea de pregătire poate dura chiar 12 ore, după cum ne-a dezvăluit Radu Zărnescu, organizatorul evenimentului. Concursurile vor reuni 50 de echipe în fiecare dintre cele trei zile de campionat. Vor fi prezenţi experţi în gastronomie din Polonia, Israel, Finlanda, Italia, Ungaria şi România. Juriul va fi condus de această dată de către Cornelia Ghişoi, lady chef a României. “Ne aşteptăm să avem la fel de mulţi participanţi ca şi la ediţia de anul trecut, când a fost înregistrat un aflux de 35.000 de oameni”, a precizat organizatorul. “A fost destul de greu să asigurăm resursele necesare evenimentului. Avem parteneri mai mult pe barter, criza se manifestă la orice nivel”, a adăugat Zărnescu.

Ca noutăţi ale ediţiei, organizatorul a menţionat prezenţa echipei olimpice de juniori a Israelului în acest domeniu. Tinerii vor prezenta la Cluj acelaşi meniu cu care vor participa la Campionatul Mondial de Gătit, programat pentru această toamnă în Luxemburg. Echipa olimpică de seniori a Finlandei va aduce, de asemenea, la evenimentul de la Polus delicatese exotice cum ar fi carnea de ren, condimente specifice ţărilor nordice sau untură de rechin. “Finlandezii vor face un show pe scenă cu preparatele lor, după care vor împărţi publicului porţii din mâncărurile rezultate”, a explicat Zărnescu.

Nu vor lipsi momente “clasice” cum ar fi parada somelierilor, degustări de vinuri sau realizarea unei piramide din pahare. Clujenii pasionaţi de gătit vor avea ocazia să îşi achiziţioneze diverse ustensile de gătit, vase, tigăi, condimente, brânzeturi şi, în premieră, va fi amplasat în parcarea de la Polus Center un stand unde se vor vinde mezeluri uscate din Sicilia.

Multe vedete printre oale

Competiţia a fost inaugurată în urmă cu trei ani, în curtea castelului de la Gilău, şi se adresează atât amatorilor, cât şi profesioniştilor. “În competiţie se poate înscrie orice persoană dornică să-şi etaleze calităţile de bucătar, indiferent de studii sau de pregătire profesională”, se arată pe site-ul campionatului.

În anii următori, concursul s-a mutat în parcarea de la Polus Center. Au participat ca invitaţi Robert Rainford, faimosul protagonist al emisiunii “Licence to Grill”, dar şi elveţianul Jakob Hausmann, prezentator al show-ului de televiziune “Hai să bucătărim!”, sau Antonio Passarelli, vedetă a emisiunii “Dănuţ SRL”. Au mai venit la competiţiile de gătit de la ediţiile anterioare specialişti precum somelierul Sergiu Nedelea, Horia Vârlan, de la emisiunea “Cireaşa de pe tort”, maestrul Petrişor Tănase sau Dan Chişu, realizatorul emisiunii “Mănânc, deci exist”.

Comenteaza