„Puşcaşul" de la Galeria Ferdinand, dus la psihiatru din cauza fobiilor

„Puşcaşul
Marius Moga suferă de tulburări de anxietate încă din 2009, spun procurorii. Ei cer instanţei să îl ţină pe acesta după gratii după ce a tras cu o armă de vânătoare în prezenţa copiilor săi.

Tribunalul Cluj a judecat miercuri recursul făcut de Marius Moga la respingerea cererii de liberare pe cauţiune de către Judecătoria Cluj-Napoca. Cauţiunea în cazul „puşcaşului" de la Galeria Ferdinand a fost stabilită de judecătorie la 10.000 de lei, însă cererea, deşi admisă în principiu după ce banii au fost depuşi de familia acestuia, nu a fost admisă pe fond. Nici recursul de ieri nu i-a fost favorabil lui Moga.

La recurs, avocaţii lui Marius Moga (acţionar la Galeria Ferdinand) au cerut instanţei să dispună eliberarea clientului lor, motivând că acesta nu prezintă pericol pentru ordinea publică şi nici nu există probe care să confirme că există riscul să comită noi infracţiuni. "După incident a predat toate armele la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj", a subliniat avocatul Anatol Pânzaru. Marius Moga este urmărit penal pentru uz de armă letală fără drept şi ultraj contra bunelor moravuri, procurorii acuzându-l că a folosit arma de vânătoare într-un spaţiu public, respectiv în magazinul pe care îl deţine pe strada Regele Ferdinand. Apărătorii săi au susţinut însă că incidentul nu s-a petrecut într-un spaţiu public, ci într-o zonă privată a magazinului. "În faţă e spaţiul comercial, iar în spate este un spaţiu privat, destinat, conform declaraţiilor martorilor, zonei private. Acest spaţiu este delimitat cu un panou de metal pe care scrie că este interzis accesul persoanelor străine", a arătat avocatul Pânzaru. El a prezentat în faţa Tribunalului Cluj planşe foto care să confirme cele spuse.

Conform anchetatorilor, Marius Moga a fost diagnosticat în 2009 cu "tulburare de anxietate socială cu simptomatologie intensă", după ce a refuzat să i se recolteze probe biologice, fiind oprit în trafic de poliţişti. Pentru refuzul de a se supune recoltării probelor, s-a ales cu dosar penal, însă, ulterior, după ce a fost efectuată o expertiză psihiatrică în cauză, a fost scos de sub urmărire penală. Totuşi, apărătorii lui Moga spun că e vorba doar de o fobie specifică, respectiv teama de ace, şi nu de o tulburare care să îi afecteze comportamentul social. "Actul medical nu poate fi interpretat în defavoarea inculpatului", a spus Pânzaru.

Pentru a crea un tablou complet în privinţa imaginii inculpatului, procurorii au adus în discuţie şi alte incidente de dată recentă în care a fost implicat Marius Moga. Astfel, conform unor martori audiaţi de procurori, acesta ar fi dat muzica la maxim în magazin, deranjându-şi angajaţii, ar fi consumat băuturi alcoolice în mai multe zile la rând, şi ar fi intrat cu un autoturism de teren în Galeria Ferdinand. "Marius Moga făcea probe la instalaţia audio pentru sărbătorile de iarnă, se întâmpla înainte de Crăciun. Erau colinde, nu altfel de muzică, iar autoturismul a fost dus în vitrină, cu preţ afişat, pentru că era scos la vânzare. O astfel de practică există şi în mallurile din Cluj sau în alte magazine", a replicat avocatul Tiberiu Ban.

Avocaţii au subliniat că ancheta penală este practic încheiată în caz, astfel că inculpatul nici nu ar avea cum să mai influenţeze martorii şi să tulbure bunul mers al procesului penal. "Instanţa de fond ce spune, că e bolnav? Şi cum îl ajută, ţinându-l în arest?", a conchis Pânzaru. Procurorul a replicat, spunând că inculpatul nu a făcut nimic pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, deşi ştia încă din 2009 că are anumite probleme. Marius Moga a declarat, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Cluj, că regretă cele întâmplate. După deliberări, instanţa a respins recursul lui Moga, decizia fiind definitivă.

Marius Moga a fost arestat în 20 decembrie 2012, cu mandat de la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru uz de armă letală fără drept şi ultraj contra bunelor moravuri, după ce a tras, cu o seară înainte, cu o armă de vânătoare mai multe focuri, în incinta Galeriei Ferdinand, pe fondul unor discuţii aprinse cu angajaţii şi cu soţia sa. Martorii incidentului au relatat că Marius Moga, fiul proprietarului Mircea Moga, ar fi tras cu arma sa de vânătoare într-o poartă din incinta galeriei comerciale, care asigura ieşirea din spatele magazinului, din fericire nefiind nici o victimă. La faţa locului se aflau soţia lui Moga şi cei doi copii minori ai acestora. Bărbatul a reuşit să fugă de la locul faptei, însă a fost reţinut în scurt timp de poliţişti. În momentul incidentului, în magazin s-ar fi aflat şi clienţi. În urma arestării, Moga a făcut mai multe recursuri, precum şi o cerere de liberare sub control judiciar, însă toate aceste încercări de a scăpa de după gratii au fost sortite eşecului.

 

Comenteaza