Rachete spatiale cu piese made in Cluj. Cercetătorii UTCN au dat lovitura!
- Scris de Ziua de Cluj
- 23 Feb 2024, 12:10
- Eveniment
- Ascultă știrea
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut un contract de finanțare de la Agenția Spațială Europeană.
Piese produse în România ar putea ajunge în spațiu, datorită unei echipe de cercetători din Cluj. Este vorba de componente pentru motoarele electrice ale navetelor Agenției Spațiale Europene, care a încheiat un contract de finanțare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
O echipă de doctoranzi de la UTCN s-a angajat să realizeze piese ce ar putea fi folosite pentru navete spațiale. A fost nevoie de multă muncă pentru a ajunge la un produs care să îndeplinească standardele impuse de experți.
„Trebuie în așa fel să optimizăm parametrii acestui proces nou de tipărire 3D, astfel încât și dacă vă fi o astfel de imprimantă pe o navetă spațială, unde, dacă se rupe o astfel de balama, atunci trebuie să poată fi fabricată atunci, pe loc pe naveta spațială”, a declarat Nicolae Bâlc, profesor la UTCN, potrivit stirileprotv.ro.
Aparatura utilizată de specialiștii de la Cluj valorează aproximativ o jumătate de milion de euro.
„Piesa se fabrică prin topire selectivă cu laser pe o astfel de placă de bază, masivă. Este puternic sudată aici pentru a o ține să nu se deformeze în timpul fabricației”, a explicat profesorul Nicolae Bâlc.
Un kilogram de materie primă costă 400 de euro.
„În acest proiect eu m-am ocupat de partea de optimizare a tehnologiei pentru cele două aliaje: de titan și aluminiu cu siliciu și magneziu. E o idee fantastică ca și noi în România reușim să dezvoltăm astfel de tehnologii”, a spus Cosmin Cosma, șef lucrări la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
În condițiile date, printre cercetători este loc numai de optimism.
„Cred că putem fabrica mult mai mult în România decât piese pentru navete spațiale. O să fim poate pionieri în trimiterea pieselor noi în spațiu”, a completat Eugen Guțiu, doctorand.
Cele mai multe piese pentru navete spațiale sunt produse în Statele Unite ale Americii. În Europa, țări precum Franța, Germania sau Italia sunt recunoscute în domeniu.