RADP, executată leu cu leu

RADP, executată leu cu leu
Banii încasaţi de Regia Autonomă a Domeniului Public merg în contul unui executor judecătoresc.

Firma GPI Turism din Zalău a obţinut până acum, prin executarea silită a Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) ca urmare a unei sentinţe favorabile în dosarul "Patinoarul", circa 500.000 de lei din totalul despăgubirilor de aproape 3 milioane de lei. Avocatul firmei spune că a identificat trei terenuri ale RADP care ar putea fi valorificate. Între timp, aceasta a solicitat printr-o lege specială suspendarea provizorie a executării, instanţa urmând să se pronunţe în 3 martie. Momentan, regia Primăriei Cluj-Napoca are conturile blocate şi nu poate efectua încasări sau plăţi.

Angajaţii RADP îşi desfăşoară în continuare activitatea de blocare a roţilor şi de ridicare a maşinilor parcate ilegal. În încheierea Curţii de Apel din 16 februarie se arată că "nu sunt supuse executării prin poprire sumele necesare plăţii drepturilor salariale". Restul banilor încasaţi de RADP merg la executorul judecătoresc care pune în aplicare sentinţa Tribunalului Comercial din 2010, prin care regia a fost obligată la plata unor despăgubiri de 2.835.000 de lei către firma GPI Turism, ca urmare a rezilierii unilaterale, în 2006, a contractului de administrare a patinoarului din cartierul Gheorgheni.

"Ne desfăşurăm activitatea în continuare. Banii plătiţi de oameni pentru recuperarea maşinilor ridicate merg în contul unui executor judecătoresc. Aceasta este doar o activitate a RADP, cea mai importantă fiind cea de reparare a drumurilor, care însă, fiind sezonul rece, stagnează, dar vor urma lucrări. Sperăm ca în faza de apel să obţinem stoparea executării silite. Dacă nu, aceasta va continua până la atingerea sumei dispuse de instanţă", a spus directorul RADP, Ioan Morocăzan. În acest sens, regia a depus recent la Curtea de Apel cerere de suspendare provizorie a executăţii în baza Ordonanţei de Guvern nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii. Magistraţii se vor pronunţa asupra cererii în data de 3 martie.

Avocatul firmei GPI Turism, Loredana Curcudel, consideră că cererea RADP de suspendare a executării nu are sorţi de izbândă căci regia nu s-ar încadra la respectiva ordonanţă. "RADP nu este instituţie publică. Executarea va continua. Vrem să începem executarea imobiliară. Am identificat patru terenuri ale regiei. Până acum s-au adunat în jur de 500.000 de lei din executare", a declarat pentru ZIUA de CLUJ avocata Curcudel.

Prin încheierea Curţii de Apel din 16 februarie, ultima din dosarul de apel al procesului dintre RADP şi GPI Turism, s-a dispus completarea raportului de exepertiză prin care s-au stabilit la Tribunalul Comercial despăgubirile de aproape 3 milioane de lei, compuse din venitul nerealizat de GPI, ca urmare a închiderii patinoarului de către RADP, în valoare de 2.186.987 de lei, şi penalităţi de 638.290 de lei pentru nerambursarea unui credit luat de firmă pentru amenajarea patinoarului. De asemenea, Curtea a mai numit un expert în cauză pe lângă cei doi care au lucrat în primă instanţă.

Experţii trebuie să răspundă la trei noi obiective: "Care au fost modalităţile de calcul al veniturilor şi ce s-a avut în vedere atunci când s-a stabilit că se realizează încasări cu 50% mai mult faţă de anul precedent; care sunt criteriile avute în vedere şi cât reprezintă venitul, raportat la fiecare categorie de activitate desfiinţată şi să se stabilească în concret pentru fiecare contract de împrumut dobânzile şi penalităţile aferente şi dacă aceste împrumuturi au fost folosite pentru investiţia obiect al contractului încheiat între părţi".

Dosarul "Patinoarul", la Curtea de Apel

Litigiul dintre societatea GPI Turism şi RADP a început după ce în luna mai 2006 regia a reziliat unilateral contractul de asociere pentru exploatarea patinoarului din Gheorgheni, încheiat în 2005. RADP a invocat neplata cotei lunare din profit, a salariilor paznicilor şi a consumului de energie şi apă. Instanţa Tribunalului Comercial a dat câştig de cauză firmei pe motiv că RADP nu a demonstrat motivele pentru care a reziliat contractul printr-o înştiinţare. "Simpla înştiinţare nu dădea dreptul pârâtei (RADP - n. red.) să se facă stăpână pe obiectiv şi să nu mai permită să pătrundă în incintă reclamanta", se arată în sentinţa Tribunalului Comercial. Astfel, firma a primit ca despăgubiri veniturile pe care le-ar fi realizat în perioada 2006-2009, an în care terenul pe care este patinoarul a fost retrocedat în natură foştilor proprietari, două persoane fizice. Sentinţa Tribunalului Comercial a fost atacată de RADP cu apel, procesul având termen de judecată în 30 martie la Curtea de Apel Cluj.

 

Comenteaza