RADP: există viaţă după executare?

RADP: există viaţă după executare?
Regia Autonomă a Domeniului Public a reuşit să se salveze cu bani de la bugetul local, după ce a prestat pentru primărie lucrări de reparaţie pe străzile din oraş.

Conturile Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) din subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca au fost deblocate. Regia a plătit întreaga sumă de 3 milioane de lei obţinută în instanţă de societatea GPI Turism pentru încetarea în 2006 a contractului de exploatare a patinoarului din Gheorgheni. Directorul RADP, Ioan Morocăzan, spune însă că acum regia se chinuie să plătească datoriile acumulate către stat pe ultimul an, în care conturile au fost blocate.

"Situaţia regiei este încă una dificilă. De două săptămâni nu mai avem conturile blocate, s-a tras toată suma câştigată de GPI Turism în instanţă, chiar şi cheltuieli nejustificate cu executarea silită încasate de executorul Kovacs Levente. Am acumulat însă, pe perioada executării silite, datorii substanţiale la stat. Este vorba despre 1.700.000 de lei. Am reuşit să eşalonăm această datorie cu Direcţia Generală a Finanţelor. Condiţiile de plată sunt însă drastice. Trebuie să plătim lunar o sumă, la o scadenţă prestabilită. Nu avem voie nicicum să depăşim data de 25 a lunii. Este vorba despre 150.000 de lei, bani în care intră şi contribuţia la bugetul de stat pe salariile scadente ale angajaţilor", a declarat pentru ZIUA de CLUJ şeful RADP, Ioan Morocăzan.

Acesta a adăugat că în prezent cei 240 de angajaţi ai regiei şi-au primit salariul pe luna august şi avansul pe luna septembrie, însă lucrează şi în aceste condiţii dificile. "Sunt oameni care lucrează în regie de 20 de ani şi îmi spuneau că această criză în care intră regia este ciclică, la fiecare patru-cinci ani. Oamenii lucrează şi în prezent la cote maxime, chiar dacă nu şi-au primit salariile pe ultimele două luni. Nu ne-au plecat angajaţi. Ne chinuim cu toţii. Acum se lucrează pe arterele din oraş, pe Cosaşului sau pe Mărgăritarului. Obligaţiile salariale ale regiei către angajaţi sunt, inclusiv cu taxele pe care le plătim la stat, de 400.000 de lei", a explicat Morocăzan.

Regia Consiliului Local a reuşit să plătească toţi cei 3 milioane de lei pentru care a fost executată silit de societatea GPI Turism, în baza unei sentinţe definitive, după ce a prestat lucrări de reparaţii pe arterele din oraş. RADP a primit în urmă cu două săpătămâni circa 1,5 milioane de lei de la primărie pentru lucrări executate de regie în baza unor contracte cu municipalitatea. Principalele lucrări efectuate de RADP pentru primărie constau în repararea de drumuri din oraş. Din suma primită de la municipalitate, RADP le-a plătit angajaţilor salariile restante din luna august, în valoare de circa 400.000 de lei, iar restul banilor au mers, prin executor judecătoresc, în conturile GPI Turism. Executarea silită a regiei mai poate fi întoarsă în eventualitatea în care RADP va câştiga recursul în cadrul procesului privind daunele intentat de GPI Turism. Recursul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în luna februarie 2012. "Executarea poate fi întoarsă, dar temerea noastră cea mai mare, pe care am expus-o şi pe parcursul procesului, este ca administratorul firmei să declare falimentul şi să plece cu banii în Austria, unde are domiciliul", a declarat Victor Rusa, cel care reprezintă RADP în respectivul proces.

În primele două faze ale procesului, Tribunalul Comercial şi Curtea de Apel Cluj au dat câştig de cauză societăţii comerciale din Zalău, obligând RADP să-i plătească 3 milioane de lei pentru încetarea în 2006 a contractului de exploatare a patinoarului din Gheorgheni. Pe parcursul executării silite, reprezentanţii GPI au mutat dosarul execuţional de la executorul Marius Stolnean din Cluj-Napoca la Kovacs Levente din Zalău. RADP a depus plângere împotriva celor doi executori la Camera Executorilor Judecătoreşti, care a demarat cercetarea disciplinară. Reprezentanţii RADP susţin că Levente a scos din contul regiei 600.000 de lei, deşi Direcţia de Finanţe avea întâietate la recuperarea unei datorii, iar Stolnean ar fi executat 400.000 de lei pe când procedura era suspendată de instanţă.

Luminiţa SILEA, Alin GOLBAN
luminitasilea@ziuadecj.ro, alingolban@ziuadecj.ro

 

Comenteaza