Radu Bica rămâne în arest de sărbători

Radu Bica rămâne în arest de sărbători
Magistraţii Curţii de Apel Cluj nu au fost impresionaţi de caracterul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), care nu a mai avut contact cu legea penală şi are o familie închegată, potrivit avocaţilor săi. Aceştia susţin că Bica este ţinut în arest preventiv din cauza funcţiei din care a fost suspendat. Radu Bica le-a spus ieri judecătorilor că nu reprezintă pericol public.

Curtea de Apel Cluj a decis să menţină starea de arest preventiv a lui Radu Bica până la sfârşitul lunii ianuarie. "Am rugămintea să fiu judecat în stare de libertate. Pentru viaţa din judeţ nu reprezint pericol public. La orice solicitare a instanţei voi răspunde prezent", a spus Bica. Procurorul de şedinţă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a precizat, în schimb, că Radu Bica prezintă pericol pentru ordinea publică, "prin prisma faptei şi că a ridicat o îndoială asupra administraţiei judeţene, de la care opinia publică are aşteptări înalte".

Avocaţii lui Bica au arătat că nu există riscul să influenţeze martorii din dosar sau să fugă. "La fel de bine se va desfăşura judecata cu inculpatul în stare de libertate", a spus avocatul Tiberiu Ban. Al doilea avocat al vicelui CJ, Anatol Pânzaru, a prezentat elemente de comportament ale inculpatului care l-ar recomanda pentru a fi eliberat. "A avut un comportament excepţional, are o familie închegată şi cunoscută, nefiind parte niciodată într-un dosar penal până acum. Este tatăl unei fete studente şi soţ de manager de spital, dar ghinionul clientului meu este că a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean", a spus avocatul Pânzaru. Acesta a adăugat că, deşi sedinţa de judecată este publică, "procesul este şi în afara sălii de judecată". Primul termen de judecată pe fond va fi în 22 decembrie.

În încheierea Tribunalului, care a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, se arată că arestul preventiv se impune şi din cauza interesului naţional manifestat pentru cauză. "Este real că inculpatul este o persoană cu studii superioare care se află pentru prima oară într-o procedură de anchetă penală şi care deţine o perspectivă din care nu s-ar putea spune că ar prezenta pericol pentru ordinea publică. Aşa cum am arătat puţin mai sus, acest temei de arestare şi implicit de menţinere a măsurii arestării preventive, rezidă în gravitatea faptei pentru care este cercetat inculpatul, concretizată în împrejurările specifice, şi presupusei infracţiuni. La existenţa unui anume pericol pentru ordinea publică, determinată de cercetarea inculpatului în stare de libertate, contribuie şi răsunetul pe care presupusa faptă a inculpatului l-a avut, interesul manifestat actual şi în creştere pe care opinia publică locală şi chiar naţională l-a manifestat pentru inculpat şi cauza în care este cercetat", se arată în motivarea Tribunalului, menţinută ieri de Curtea de Apel.

 

Comenteaza