News alert Răsturnare de situație! România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană

Răsturnare de situație! România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană
| Foto: hotnews.ro

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de la Washington a anunţat Ministerul de Finanţe că România a câştigat procesul în dosarul Roşia Montană, doi arbitri au votat pentru România, unul a votat împotriva, informează Ziarul Financiar.

Motivarea are 414 pagini, niciun guvern al României nu a fost găsit vinovat în acest dosar.

În dosarul Roşia Montana, compania canadiană Gabriel Resources a cerut despăgubiri de 6,7 mld. dolari. Compania a investit în proiectul Roşia Montana, care însemna exploatarea aurului din Roşia Montana, 900 de milioane de dolari.

Proiectul Roşia Montana a început în august 1997, şi pentru că, după 2009, Gabriel Resources nu a primit autorizaţia de mediu care ar fi determinat începerea proiectului de exploatare a aurului bazându-se pe tehnologia folosirii cianurii, în iulie 2015 compania canadiană a declanşat procesul de solicitare de despăgubiri la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington, de pe lângă Banca Mondială - ICSID.

Din iulie 2015 a urmat un proces de aproape 9 ani, până în 2024. Audierile în cadrul procesului s-au terminat anul trecut, iar acum o lună părţile au fost înştiinţate să se pregătească pentru anunţarea deciziei.

Conform reglementărilor ICSID, dosarul a fost judecat de 3 judecători, câte unul numit de fiecare parte, al treilea fiind independent.

România a fost reprezentată în acest dosar de casa de avocatură LALIVE din Geneva şi de către casa de avocatură locală LDDP - Leaua Damcali Deaconu Păunescu. Consorţiul LALIVE şi LDDP are experienţă în arbitrajele internaţionale privind investiţiile, reuşind până la dosarul Roşia Montana să câştige 5 cauze pentru România - 4 acţiuni de fond şi o acţiune în anulare, procese care au avut o valoare totală de peste 3 mld. dolari.

Dosarul Roşia Montana este al şaselea proces de arbitraj internaţional pe care îl câştigă acest consorţiu. De partea cealaltă, compania canadiană Gabriel Resources a fost reprezentată de una dintre cele mai mari firme de avocaţi din lume, White & Case şi firma locală Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

În februarie, guvernul Ciolacu a luat în discuţie dosarul Roşia Montana, iar pe piaţă au apărut informaţii potrivit cărora România trebuie să se pregătească de plata unor despăgubiri, suma avansată fiind de 2 mld. de dolari. După apariţia acestor informaţii, acţiunile Gabriel Resources, care sunt cotate pe bursa canadiană de la Toronto, au înregistrat o creştere fulminantă, de la 0,45 dolari canadieni/ acţiune până la 0,87 dolari canadieni/ acţiune, speculându-se informaţiile potrivit cărora România ar pierde procesul şi ar plăti despăgubiri de 2 mld. dolari.

Aceste despăgubiri ar fi fost de 5 ori mai mari decât capitalizarea bursieră a companiei.

Vineri, BRK Financial Group, o societate de brokeraj listată la Bursa de la Bucureşti a anunţat că a cumpărat mai multe milioane de acţiuni Gabriel Resources la preţul de 0,4 dolari canadieni/ acţiune. După acest anunţ, acţiunile BRK au crescut la BVB cu 15%.

La Toronto, vineri acţiunile Gabriel Resources au fost oprite de la tranzacţionare în aşteptarea deciziei ICSID. Principalii acţionari ai Gabriel Resources sunt cinci grupuri americane: Kopernik Global Investors, Tenor Capital Management, Electrum Global Holdings, Paulson & Co, The Baupost Group, care controlează împreună 70% din companie. Pe piaţă se vehiculează că sunt şi investitori români speculativi care deţin peste 10% din acţiunile Gabriel Resources, aceştia mizând pe aceste acţiuni bazându-se pe pierderea procesului de către România şi pe despăgubirile care ar fi fost primite.

Comenteaza